18 / 04 / 2024

Aydın'a kaçaklar için misafirhane yapılacak!

Aydın'a kaçaklar için misafirhane yapılacak!

Aydın Vali Yardımcısı Celal Ulusoy, Çeştepe beldesine yapılması planlanan "Kaçak Misafirhanesi" hakkında bilgi verdi



Aydın Vali Yardımcısı Celal Ulusoy, "Aydın bölgesinde, her yıl 3-4 bin civarında kaçak göçmen vakası ile karşı karşıya kalıyoruz" dedi.

Ulusoy, Aydın Polisevinde kamu kurum yetkilileriyle düzenlediği basın toplantısında, Çeştepe beldesine yapılması planlanan "Kaçak Misafirhanesi" hakkında bilgi verdi.

Türkiye'nin doğu ile batıyı birleştiren köprü olmasından dolayı, doğudan batıya geçmeye çalışan kaçaklarla ilgili sıkıntı yaşandığını ifade eden Ulusoy, "göçmenlerin Türkiye'yi çok yoğun olarak kullandığını" söyledi.

Dünyanın her bölgesinin aynı oranda gelişmediğini, birtakım nedenlerden dolayı ekonomik dengesizliklerin ortaya çıktığını vurgulayan Ulusoy, "bazı ülkelerde sosyal, ekonomik veya terör olayları yaşandığını ve bu yüzden bir çok insanın, ülkesini terk ettiğini" kaydetti.

Özellikle Asya ve Afrika ülkelerinde yaşanan olaylardan dolayı insanların hareket halinde olduğunu ve dünyanın gelişmiş bir bölgesi olarak da batıyı tercih ettiğini anlatan Ulusoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu insanlar, ülkemizden geçerek, Avrupa'ya gitmek istiyorlar. Bunlar, yasal olmayan şekilde ülkemize gelerek, yine yasal olmayan yollarla bir başka ülkeye geçmek istiyorlar. Bazıları gerek kazalar, gerekse başka nedenler hayatlarını kaybediyor. Aydın bölgesinde, her yıl 3-4 bin civarında kaçak göçmen vakası ile karşı karşıya kalıyoruz. Bunlar, Sahil Güvenlik tarafından yakalandıktan sonra, kıyısı bulunan ilçelerin jandarmasına, emniyet teşkilatına teslim ediliyor. Ondan sonra da kimlik tespitlerinin yapılması ve diğer durumlarının tetkik edilmesi için ilimizde konuk edilmesi gerekiyor."

Aydın'daki mevcut kaçak misafirhanesinin yeterli olmadığını, sıkıntı yaşadıklarını, bazen aşırı yoğunluk nedeniyle yerlerinin kalmadığını dile getiren Celal Ulusoy, "Sağlıklı bir konaklama olanağını yerine getiremediğimizi itiraf etmek zorundayız. Bu konuda Aydın gerçekten çok iyi değil. İçişleri Bakanlığının tespitine göre en kötü durumdaki illerden bir tanesiyiz" dedi.

500-600 KAÇAK KALACAK
Aydın'a sağlıklı bir misafirhane yapılmasının, İçişleri Bakanlığınca gündeme getirildiğini, projelendirildiğini vurgulayan Ulusoy, misafirhanenin önce küçük düşünüldüğünü ancak geleceği de düşünerek "500-600 kaçak göçmenin geçici barınabileceği bir yer olmasının kararlaştırıldığını" aktardı.

Bu misafirhanenin içerisinde konaklama, beslenme ve sosyal mekanlar gibi her türlü olanağın sağlanacağını anlatan Ulusoy, şöyle devam etti: "Kaçak misafirhanesi, ülkemizin de yüzünü ağartacak. Bu tür konular, uluslararası tartışmalara da neden oluyor. Ülkemiz için gerçekten iyi bir görüntü elde etmek istiyoruz. Bakanlık bizden acil olarak 15-20 bin metrekarelik bir arsa göstermemizi istiyor. Geçmiş 2-3 ay içerisinde bu konuda çalışmalarımız oldu.

Aydın merkezinde o boyutta bir yer bulmak güç olduğu için, civar belde ve köylerde araştırmalar yaptık. Çeştepe'de 20 bin metrekarelik bir alan tespit ettik. Bunun üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Gerek imar plan değişikliği, gerekse tahsis konusunda çalışmalar devam ediyor. Alternatif yerlere de bakıyoruz. Bunun için de mevcut Hazineye ait araziler üzerinde çalışmalar yapıyoruz. 15 gün içerisinde ihale aşamasına getirmek istiyoruz. Çok kısa bir sürede de inşaatı tamamlayıp, misafirhanemizin hizmete açılmasını sağlamayı düşünüyoruz."

Ulusoy, konuyla ilgili olarak Çeştepe Belediye Başkanı ve meclis üyeleri ile görüştüklerini, herhangi bir sıkıntı ve sorunun kalmadığını savundu.

"İNSANİ ŞARTLAR"
Aydın Emniyet Müdür Yardımcısı Selime Ataman da, kaçakların Kuşadası ve Didim ilçelerinde Yunanistan'a geçmeye çalışırken yakalandığını, bunları yakalayan jandarma ya da Sahil Güvenlik teşkilatlarının bu kişileri tutacak yerlerinin olmadığını bildirdi.

Yakalananların İl Emniyet Müdürlüğü Pasaport Yabancılar Şube Müdürlüğüne teslim edildiğini hatırlatan Ataman, şu anki misafirhanenin yeterli olmadığını öne sürdü.

Ataman, yapılması planlanan yeni misafirhane içerisinde Sağlık Müdürlüğü polikliniği, karakol, çocuk oyun alanları, meslek kazandırma alanları ve büyükler için spor alanlarının olacağını ifade ederek, "Bu insanların, ülkelerine iade edilene kadar insani şartlarda yaşamaları için elimizden geleni devletçe yapmak zorundayız" diye konuştu.
AA


Geri Dön