29 / 03 / 2024

Aydın'da barajın dolması taşkına neden oldu

Aydın'da barajın dolması taşkına neden oldu

Aydın'ın Bozdoğan ilçesinde kurulu Kemer Barajı'nın dolması sonucu baraj kapakları açılınca Büyük Menderes Nehri'nde taşkına neden oldu. Nazilli-Yenipazar karayolu taşkın nedeniyle ulaşıma kapatıldı. İşte yaşananlar...



Aydın'ın Bozdoğan ilçesinde kurulu Kemer Barajı'nın kapakları, dolu savak nedeniyle açılınca taşkın meydana geldi. 


İl genelinde yaklaşık son bir haftadır etkili olan yağışlar nedeniyle Kemer Barajı'nın doluluk oranı yüzde 100'e ulaştı. Devlet Su İşleri (DSİ) yetkilileri tarafından baraj kapaklarının açılmasıyla Büyük Menderes Nehri'nde meydana gelen taşkın, tarım arazilerine zarar verdi. 


Devlet Su İşleri 21. Bölge Müdürlüğünden Kemer Barajı'nun doluluk oranıyla ilgili kendilerine bilgi verildiğini belirten Yenipazar Belediye Başkanı Zafer Savcı, arazileri zarar gören vatandaşların duyarlı olması gerektiğini, arazilerde hasar tespit çalışmalarının en kısa zamanda yapılacağını belirtti. 


Doğal bir afet yaşandığını ifade eden Savcı, şunları söyledi:


"Hasarın giderilmesi konusunda Aydın Valisi Erol Ayyıldız ile görüştük. Bizden mağdur olan çiftçilerimizin belirlenmesini istedi. Kendisi durumun ilgili bakanlıklara bildirileceğini söyledi. İlçemiz bu taşkından ciddi anlamda etkilendi" dedi. 


Yenipazar ilçesinde ekili arazilerinin sular altında kalmasını değerlendiren üreticiler ise taşkının arazilerine verdiği zarardan ötürü büyük üzüntü duyduklarını dile getirdi. 


Üreticilerden Mehmet Baloğlu, ekili 55 dönüm buğday ile 120 arı kovanının sular altında kaldığını, zararlarının çok büyük olduğunu, zararın devlet tarafından karşılanmasını ve kredi borçlarının ertelenmesini istediklerini söyledi.


Karayolları Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise taşkın nedeniyle kapatılan Nazilli-Yenipazar karayolunun suyun çekilmesiyle tekrar trafiğe açılacağını bildirdi.




Geri Dön