28 / 03 / 2024

Aydın'daki tarihi köprü yıkıldı!

Aydın'daki tarihi köprü yıkıldı!

Aydın'ın Karacasu ilçesinde, 589 yıllık tarihi geçmişe sahip olan, demir ve harç kullanılmadan yapılan Dandalaz Köprüsü, restorasyon sırasında yıkıldı.



1426 yılında padişah 2. Murat tarafından Tavas yolu üzerinde dönemin kervan ve ticaret yolunu Dandalaz Çayı üzerinde birbirine bağlamak için kurulan köprünün bazı kemer taşları zamanla düştü. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ile yapılan yazışmalar sonrasında  İzmir  Karayolları 2'nci Bölge Müdürlüğü'nüıı restorasyon için üniversiteden bir profesöre hazırlattığı proje ihaleye açıldı. 


Anıt eser olarak tescilli ve koruma altında olan köprünün restorasyon ihalesini o dönemde AKP İzmir İl Başkan Yardımcısı olarak görev yapan ve 7 Haziran'daki genel seçimler öncesinde milletvekili adaylığı için istifa eden Abdurrahman Çabuk'un yönetim kurulu başkanı olduğu Çabuk İnşaat Mimarlık ve Mühendislik Şirketi aldı. Yüklenici firma 2014 yılının Eylül ayı başlarında Antiochia Afrodisias ile devamındaki diğer antik beldeler arasında önemli bir geçit olan köprüde restorasyon çalışmalarına başladı. 120 ton çelik kullanılarak askıya alınan köprü, geçen 30 Ocak'taki restorasyon çalışmaları sırasında yıkıldı. 


Restorasyon sırasında 20've yakın işçinin çalıştığı köprünün mesai saatinin bitiminden kısa bir süre sonra Tarihi köprü böyle yok oldu. yıkılması olası bir facianın önüne geçti. Yıkılan tarihi köprüde Karayolları, Aydın Müze Müdürlüğü ve İzmir II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu incclcmc yapıp, 'heyelandan yıkıldığına dair' rapor tuttu. 


Yüklenici firma olan Çabuk İnşaat Mimarlık ve Mııhendislik'in Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Çabuk, köprünün yıkılmasında proje ve firma hatası olmadığını öne sürdü: "Köprü zaten yıkılmış gibiydi. Bir ayağı yoktıı. Her an göçebilecek vaziyetteydi." 


ASLINA UYGUN OLARAK YENİDEN YAPILACAK 


Köprü restorasyonun bu haliyle riskli olduğunu bu nedenle yıkılıp yeniden aslına uygun olarak yapılması gerektiğini Anıtlar Kurulu'na kabul ettiremediklerini açıklayan İzmir 2'nci Bölge Miidürlüğü'ndcn bir yetkili, proje ve firmanın herhangi bir kusuru olmadığı görüşünü savundu. 


Evrensel


Geri Dön