25 / 04 / 2024

Ayhan Eren: Dünya'da çevreye duyarlı, tasarruflu ısı ürünlerine odaklanıldı!

Ayhan Eren: Dünya'da çevreye duyarlı, tasarruflu ısı ürünlerine odaklanıldı!

İtalya’nın başkenti Roma’da gerçekleştirilen 13. Genel Kurul Toplantısı’nı değerlendiren Erensan Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Eren, “Artık dünya çevreye duyarlı, enerji verimliliği ve tüketimde tasarruf sağlayan ürünlere odaklandı. " dedi...



Avrupa Isı  Birliği’nin (EHI) geçtiğimiz hafta İtalya’nın başkenti Roma’da gerçekleştirilen 13. Genel Kurul Toplantısı’nı değerlendiren Erensan Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Eren, “Artık dünya çevreye duyarlı, enerji verimliliği ve tüketimde tasarruf sağlayan ürünlere odaklandı. Bunu son olarak katıldığımız EHI Genel Kurulu’nda da yakından gördük. Görüş alışverişinde bulunduğumuz ısıtma sektörünün dünya devi markaları da tüm ArGe ve ürün geliştirme çalışmalarını tıpkı Erensan gibi çevre dostu, enerji tüketiminde verimlilik ve tasarruf sağlayan yeni teknolojiler geliştirmeye odaklamışlar” dedi.


Dünya ısı sektörünün devlerini tek çatı altında toplayan, ısıtma sektörü için sağlam ve uygulanabilir yasal düzenlemelerin şekillenmesinde AB düzenleyiciler için kilit oyuncu olarak konumlanan Avrupa Isı Birliği (EHI) Genel Kurulu’nda Avrupa ısı endüstrisi, AB genelinde enerji tasarrufu ve çevreci uygulamalar için ihtiyaç duyulan yeni yasal düzenlemeler ve ısı endüstrisinin geleceği tartışıldı. 


15-16  Mayıs tarihleri arasında düzenlenen EHI Genel Kurulu’na tek Türk üyesi Erensan da katıldı. Genel Kurul Hakkında bilgi veren Erensan Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Eren, “EHİ Genel Kurulu kapsamında Roma’da biraraya gelen ısıtma sektörünün önemli dünya devi markalar ısitma sektorunde yeni  uygulamalar , kanunlaşacak yeni direktifler ve Avrupanın kısa vadede 2020 ve  uzun vadede 2030 da plana  koydugu ‘sıfır enerji’ hedefi ile ilgili konular konuşuldu” diye konuştu.  


Avrupa’nın enerji gündemi

Enerji sektörünün geleceğini değerlendiren Erensan Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Eren, “Enerji verimliliği çıkan yasa ve yönetmeliklerle, yapılan uluslararası anlaşmalarla zorunlu hale gelmeye başladı. İşte bu uluslararası anlaşmalar dediğimiz yer burası. EHI Avrupalı firmaların Avrupa Parlementosunda  Enerji komisyonuna lobi yapan kuruluşu.  Doğalgaz, petrol gibi enerji hammaddelerinin temininde yaşanan zorluklar ve enerji maliyetleri göz önüne alındığında da enerjiyi verimli kullanma gerekliliği açıkça görülüyor. Enerjide sürdürülebilirliğin sağlanmasına, dışa bağımlılığın azaltılmasına, enerji maliyetlerinin ekonomi üzerindeki yükünün hafifletilmesine ve iklim değişikliği ile mücadeleye yönelik çalışmalar diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de enerjinin ve enerji kaynaklarının verimli ve tasarruflu  kullanımının önemini artırdı” dedi.


Ayhan Eren, “EHI Genel Kurulu’nda da tartışılan temel konuların başında Rusya Ukrayna politik gerginliği ve bu gibi gerginliklerin Avrupanın Rusya’ya gaz konusundaki bağımlılığı ve  enerji verimliliği sağlayan ürünlerin ön plana çıktığı ve yoğun talep gördüğüydü. Ocak 2015 itibariyle yürürlüğe girecek olan ERP yasası , 400 kw a kadar olan ısıtma cihazlarında  ( kombi ve kazan )  ürünlerin vereceği verimlerin  çıtasını arttırdı. Tamamen yoğusma teknolojisinin  kullanılabileceği, hatta özel alaşımlı metaller ile üretilmesi gereken bu kazanların pazara yeni bir  trend getirip getirmeyeceği merakla bekleniyor. Bazı  ülkelerde  değişimi destekleyen vergi indirim teşvikleri olmakla birlikte bu sistemleri ve/veya yenilebilir sistemlerle  ısınmayi sağlayacaklar. Genel Kurul’a 16 farklı Avrupa ülkesinden ısıtma sektörünün öncü firmalarının üst düzey yöneticileri katıldı” diye konuştu. 

“Ürünlerimize gelen talep işaret veriyordu”


Rusya Ukrayna gerilimi Avrupa’nın  gaz ihtiyacı ve  tedarikini  tehdit ediyor. Rusya ve Çin’in 400 milyar dolarlık doğalgaz anlaşmasına dikkat çeken ve bu anlaşmanın dünya enerji sektörü açısından uzun dönemde çok önemli sonuçları olabilecek bir gelişme olduğunu söyleyen Ayhan Eren, “Bu son EHI Genel Kurulu’nda Avrupalı rakplerimizin de tıpkı Erensan gibi daha çevreci, enerjide verimlilik ve sürüdürülebilirliğe odaklı, tasarruf ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına olanak sağlayan teknolojiler geliştirmeye odaklandığını gördük. Zaten özellikle sadece iç pazarda değil, uluslararası pazarlarda da Erensan olarak geliştirdiğimiz TR C Gaz Yakıtlı Üç Geçişli Yoğuşmalı Kazan, , EUROMAX C Üç Geçişli Yoğuşmalı Sıcak Su Kazanı ürünlerimize olan yoğun talep gözlemlerimizin doğru olduğuna işaret ediyor” dedi.


Geri Dön