19 / 04 / 2024

Ayla Heyfegil: Kentsel dönüşüm konuta talebi erteletti!

Ayla Heyfegil: Kentsel dönüşüm konuta talebi erteletti!

Gayrimenkulde tüketici ilgisi, son iki yılda konuttan ticari ünitelere kaydı. Servotel'in Yönetici Partneri Ayla Heyfegil, "Konuttaki talep düşüşünün nedenlerinden birisi de kentsel dönüşümün yarattığı beklenti" diye konuştu...



Gayrimenkulde tüketici ilgisi, son iki yılda konuttan ticari ünitelere kaydı. Bu tespiti yapan uluslararası alanda gayrimenkul danışmanlığı yapan Servotel'in Yönetici Partneri Ayla Heyfegil, "Konuttaki talep düşüşünün nedenlerinden birisi de kentsel dönüşümün yarattığı beklenti" diye konuştu.

 

Son 10 yılda hızlı bir ilerlemenin kaydedildiği gayrimenkul sektöründe tüketici eğilimleri de süreç içerisinde değişimler yaşadı. Geçmişin 'topraktan girme' deyiminin yerini alan maketten satış, sektörün dinamiklerinde önemli rol oynadı. O döneme kadar daha çok oturum üzerine kurulan talep, prim potansiyelinin üst düzeye çıktığı maketten satışın uygulama sahası bulması ile birlikte yatırım amaçlı da ortaya çıkmaya başladı. 


Gerek ticari ve gerekse bireysel gayrimenkul sahasında danışmanlık faaliyet yürüten Servotel'in Yönetici Partneri Ayla Heyfegil, son 10 yılda tüketici eğilimlerinin nabzını tutan grup içi araştırmanın sonuçlarını Ekonomist ile paylaştı. Son 10 yıl içinde gayrimenkul yatırımı içinde oturum amaçlı konut talebin yüzde 90'lara ulaştığını gördüklerini belirten Heyfegil, "Son iki yılda durum ofis ve dükkanı içine alan ticari üniteler konuta çok ciddi rakip oldu. Yanı sıra yatırım amaçlı alımın da payı çok yükseldi" diye konuşuyor. Heyfegil'in bir tespiti de kentsel dönüşüm ile ilgili. 


Kentsel dönüşümün gündeme gelmesi ile birlikte konuta dönük ilginin azaldığını belirten Heyfegil, "Özellikle son iki yıl içinde görüyoruz ki kentsel dönüşümün apartman düzeyindeki parsellere de sirayet etmesi herkesi bir beklentiye soktu. Artık Bağdat Caddesi'nde dahi apartman apartman dönüşüm hareketi başladı. Pazarlık süreçleri mal sahibini beklentiye soktu. Büyük site projelerinde konuta dönük ilgiyi azalttı. Herkes kendi evini müteahhide verip, daha karlı bir hesabın peşinde" diyor. 




EKONOMİST 


Geri Dön