25 / 04 / 2024

Aylin Kotil: Kentsel dönüşüm değil yenilenme!

Aylin Kotil: Kentsel dönüşüm değil yenilenme!

BEYOĞLU Belediye Başkanlığı ' na CHP'den aday olan Aylin Kotil, biz dönüşüm değil kentsel yenileme diyoruz.Herkes kendi mahallesinde yaşayacak. Kiracılara da sosyal konut yapılacak...





Beyoğlu Belediyesi'nin önemli projeleri var. Hatta Büyükşehir Belediyesini de ilgilendiren makro projeler var. Tarlabaşı ve Okmeydanı projesi gibi. Okmeydanındaki kentsel dönüşüm projesi karşınızdaki adayın en büyük kozu. Siz bu bölgeler için ne düşünüyorsunuz? Proje ürettiniz mi? 


Gerçekten tamamen dönüştürüyor. Halkı oradan çıkarıyor. Beyoğlu mahalle mahalle yenilenecek. Kimse haklarını müteahhitlere vermek zorunda kalmayacak. Apartmanlardaki yenilemelerde 3'te 2'lik çoğunluğun 3'te l'lik azınlığa dairelerini sattırma baskısı yapmasına izin vermeyeceğiz. 


Okmeydanı için 'halk orada yaşayacak' deniliyor.


Tarlabaşı'na bakın. Halk oradan ayrıldı mı ayrılmadı mı? 


Tarlabaşı'ndaki 550 hak sahibinden 350'si davalı. Ve AİHM'ye kadar gittiler. Belediye Başkanı'na sorduğunuzda 'onlar oradan kendi istedikleri için çıktılar' diyor. Kimse yerinden isteyerek çıkmıyor. Hisse tapusu veriliyor bu kişilere. Bu arsa tapusu maalesef 20-24 metrekare arasında değişiyor. 


'Biz yapacağız' diyorlar, sonra istedikleri inşaat firmasıyla anlaşıyorlar. Gelen inşaat firmasıyla vatandaş karşı karşıya kalıyor. İnşaatı yapan şirket 'Benim 25 metrekarelik yerim yok, en küçük yerim 60 metrekare' diyor. Aradaki 40 metrekare fark için 400 milyara yakın fark isteniyor. Bunu ödeyemeyenler çıkıyor. Sonra da bu kişiler için isteyerek ayrıldılar deniliyor. 


'Oradakiler tapularını almalı' 


Okmeydanı'ndaki kentsel dönüşüm farklı değil mi?


Okmeydanı'nda da aynı. 26 bin hak sahibi var. 10 yılda 176 kişiyi ikna edip hak dağıtmışlar.176 kişiye gidip biz sorduk. Herkesin sıkıntısı aynı. Kimse hak ettiği tapuyu alamamış, daha da kötüsü kimse aynı sokağında değil. Kentsel dönüşüm değil bu. Bu kadar gelenek, görenekten bahsedenler mahalle kültürünü sıfırlamış. İnsanların alıştığı bir bakkal, esnaf var. Kiracılar hiç düşünülmemiş. Okmeydanı Okmeydanı halkı için dönüşmeli. Bir takım inşaat şirketleri için değil. Dikkat edin biz dönüşüme karşı değiliz. Biz yenileme diyoruz. Biz orada halkı dönüştürmeyeceğiz. Bakınca projeye İtalyan cafe zincirleri, restoranlar... Oradaki halk için düşünülen bir şey yok. 

Öncelikle orada oturanlar hak ettikleri tapuları almalılar. 1/1000'likleri iptal edip, halkla ve odalarla birlikte yapacağız. 


Herkes kendi mahallesinde yaşayacak. Kiracılara da sosyal konut yapılacak. Biz dönüşüm değil kentsel yenileme diyoruz, halk orada kalmaya devam edecek. 5600 esnaf var orada. Orada ekmek yiyenler neden düşünülmüyor? Kentsel dönüşüme depreme dayanıksız yerlerden değil rantın yüksek olduğu yerlerden yapıyorlar.


Vatan Gazetesi 


Geri Dön