25 / 04 / 2024

Aylin Kotil: Kentsel dönüşüm için mutlaka yerinde dönüşüm yapacağız!

Aylin Kotil: Kentsel dönüşüm için mutlaka yerinde dönüşüm yapacağız!

Aylin Kotil, CHP'den Beyoğlu Belediyesi başkanlığı için aday adayı. İstanbul'un unutulmaz belediye başkanlarından yine CHP'li Aytekin Kotil'in yeğeni. Aylin Kotil kentsel dönüşüm için mutlaka yerinde dönüşüm yapacağız...



İstanbul'un Beyoğlu ilçesi kentin aydınlık yüzlerinden birisi, istanbul'a gelen hemen bütün turistlerin de uğrak yeri, özellikle de İstiklal Caddesi Cadde Beyoğlu'nun "mostrası". Arka yollara hele de aşağı mahallelere indiğiniz zaman diz boyu mezbelelikle karşılaşıyorsunuz. İlçeye kadın elinin değmesi neleri değiştirebilir? 


Aylin Kotil, CHP'den Beyoğlu Belediyesi başkanlığı için aday adayı. İstanbul'un unutulmaz belediye başkanlarından yine CHP'li Aytekin Kotil'in yeğeni. Alanda harıl hani çalışıyor. Aylin Kotil'le Beyoğlu için ne gibi projeler ürettiğini konuşuyoruz: Beyoğlu'nun 45 mahallesi var. Bu 45 mahallenin sekizinde AKP bizim iki-üç katımız oy almış. Öncelikle o mahallelere gittik. O mahallelerde kapı kapı, kat kat, daire daire ziyaretlerimizi yapıyoruz. Her yere giriyoruz. 

Bütün kadınlarla konuşuyoruz. 

-Oralardaki semt pazarlarma, esnafa gidiyoruz. Bunun dışında da o mahallelerde ev toplantıları yaptık. 

¦ İstekleri çok basit Dört aydır gece gündüz demeden bu şekilde çalışıyoruz. Bugün geldiğimiz noktada pazara gittiğimizde karşılaştığım hanımlar, evlerine gittiğimizi hatırlıyorlar. Bu bize tanınırlık sağladı. O insanlara ulaştık. 

Aylin Kotil, Kasımpaşa bölgesinin en kentsel dönüşüm olduğunu Aylin Kotil, o mahallelerdeki tek tek hangi sokağın hangi sorunları olduğunu ezberlemiş: - Örneğin, Halıcıoğlu'nda Bademlik diye bir mahallemiz var. Sokaktaki her eve en az üç kere hırsız girmiş. İnsanlar çok şikâyetçi. Belediyeden tek istedikleri sokağın başma bir MOBESE kamerası konması. İstedikleri bu kadar basit. 

En ufak güvenleri kalmamış' Okulları geziyoruz. Tuvaletleri pislik içinde. 

Çocuklar böylesine hijyenik olmayan bir ortamda eğitim görüyor. Biz gelir gelmez bütün okulları temizlemeyi belediye olarak üstleneceğimiz sözünü verdik. Yollar ve kaldırımlar felaket. 

2014 yılındayız. Sokaklarda çöp konteynırları yok. Halk çöplerini torbalar içinde kaldırım kenarlarına bırakmak zorunda. Yani en basit belediyecilik hizmetleri bile yapılmıyor. 

En son Kasımpaşa'yı dolaştığımda insanların bize karşı ne kadar değişip döndüğünü gördüm. 

Bir kere artık tanımayan yok. En güzeli de o. 

Doğru bir çalışma yapıldığında karşılığını aldığımızı görüyoruz. 

Bölgenin en büyük sorunlarından birisinin kentsel dönüşüm olduğuna dikkat çeken Kotil, bu alanda neler yapmayı hedeflediğini şu sözlerle dile getiriyor: - Kentsel dönüşümle ilgili insanlarm belediyeye ve belediye başkanma en ufek güvenleri kalmamış. Çünkü belediye başkanmın üç ayrı söylemi var. Önce, evlerinizi komple yıkacağım, diyor. Başka bir gün, insanların izni olmadan evleri asla yıkmama sözü veriyor. Bir de yüzde 51 imzayı bulursa yıkacağını söylüyor. 

'Zenginlere peşkeş çekmeyi hedefliyorlar' O güvensizlikle, "Sana niye güveneyim, sen farklı ne yapacaksın" diye soruyorlar. Yeni plan ve projelere baktığımızda çok çarpıcı şeylerle karşılaşıyoruz. Okmeydanı gibi bir bölge için beş tane helikopter alanı projesi hazırlanmış. 

Oradaki Fatih Sultan Caddesi'nin genişliğini 35 metre yapmışlar. Karayolları kanununa göre en geniş caddenin 32 metre olması lazım. Yani mahallenin içinden adeta bir E5 karayolu geçirmeyi planlıyorlar. Artı beş helikopter pisti. Demek ki orası için akıllarında başka bir plan bulunuyor. 

Orada yaşayan memurun, işçinin helikopter pistine ne ihtiyacı olabilir ki? Belediye başkanı (Ahmet Misbah Demircan) orayı Tarlabaşı gibi yapacaklarını söylüyor. Oysa Tarlabaşı'ndaki projelerin neredeyse tamamı ofis için. Hiç yerleşim yeri yok. 

Yani Tarlabaşı'nda yaşayan insanlar için de hiçbir şey yapılmamış. 

AKP'nin kentsel projesine baktığımızda orada yaşayan halkın hiçbirinin orada yaşamayacağı, kentin çeperlerine yollanacağı çarpıcı biçimde görülüyor. Ha, oralar için birtakım lüks yerleşim yerleri de planlanıyor. Ama büyük sorununun orac*a $u anc*a oturan söylüyor. dar Se,ırli vatandaşlaşrın o evlerin aidatlarını bile ödeme güçleri yok. Yani orayı tamamıyla dönüştürüp kendi zenginlerine, Arap turistlere peşkeş çekmeyi hedefliyorlar. Biz kentsel dönüşüm için, mutlaka yerinde dönüşüm diyoruz. Hiç kimse yaşadığı evden başka bir yere gönderilmeyecek. 


Kotil, şu anki Beyoğlu Belediyesi'nin amacının, kentsel dönüşüm adı altında halkın elindeki tapusunu alıp evleri ucuza kapatmak olduğuna önemle işaret ediyor. 

- Biz de onlara beş mahallede kentsel dönüşüm yapılacağını, halkın beş mahalleden birer temsilci seçeceğini, belediye olarak biz de beş temsilci belirleyeceğimizi, bu kurula bir de belediye başkanının katılacağını anlattık. Bu kurula da Okmeydanı Proje Karar Kurulu adını verdik. Bütün kararlar orada alınacak. Bir kısım vatandaş evinde sadece güçlendirme, bir kısmı da evlerin yıkılıp yapılmasını istiyor. İnsanlar o kadar güven kaybına uğramışlar ki kentsel dönüşümle evlerini kaybetme korkusu yaşıyor. 


Cumhuriyet Gazetesi 


Geri Dön