29 / 03 / 2024

Ayni hak tesisi nedir?

Ayni hak tesisi nedir?

Ayni hak tesisi nedir? Gayrimenkul üzerinde alım, satım, kiralama, rehin, ipotek gibi tüm işlemleri gerçekleştirebilme hakkı olan ayni hak tesisi hakkında detaylı bilgi edinmek istiyorsanız haberimizin devamını inceleyebilirsiniz..



Ayni hak tesisi nedir?


Sınırlı ve sınırsız ayni haklar olarak ikiye ayrılan ayni hak tesisi kısaca; Eşya hukukunda, mülkiyet başta olmak üzere sahip olma hakkı olarak karşımıza çıkıyor. Peki bu haklar nelerdir?


Sınırlı ayni haklar; İrtifak hakkı, rehin hakkı ve taşınmaz yükü olmak üzere üçe ayrılır. İrtifak Hakkı; bir gayrimenkul ve şahıs lehine kurulan hak sahibine sınırlı yararlanma hakkı sağlamaya irtifak hakkı deniyor. Rehin hakkı; borcun ödenmemesi durumunda alacaklı kişinin hak sahibine ait malları icra yolu ile satması ve alacağını karşılamasına deniyor. Taşınmaz Yükü ise; bir taşınmazın sahibi o taşınmazdan sorumlu olmak üzere bir kimseye bir şeyi vermek ve yapmakla yükümlü tutmasına deniyor. Sınırsız ayni hak ise sadece mülkiyet hakkı olarak karşımıza çıkıyor. 


Ayni haklar; mutlaklık ilkesi, belirlilik ilkesi ve kamuya açıklık ilkesi gibi ilkelerden oluşuyor.


- Mutlaklık ilkesi


Ayni hakların herkes karşısında ileri sürülebilmesini ifade ediyor. Örneğin, malik kendisine ait bir nesne üzerindeki mülkiyet hakkını herkes karşısında iddia edebilir.


- Belirlilik ilkesi


Ayni haklar yalnızca önceden belirli nesneler üzerinde kurulabiliyor. Belirsiz bir eşya topluluğu üzerinde ayni hak kurulması mümkün olmuyor.


- Kamuya açıklık ilkesi


Ayni hakların mutlak haklardan olması, bu hakların sahiplerinin herkesçe bilinmesini gerektiriyor. 




Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön