29 / 03 / 2024

Ayni haklar ne demek?

Ayni haklar ne demek?

Ayni haklar eşyalar üstündeki egemenlik yetkisine işaret ediyor. Ayni haklar ne demek? için tıklayın...




Eşyalar üzerindeki egemenlik yetkisini gösteren ayni haklar, mutlak haklar sınıfına giriyor. Bununla birlikte nispi haklarla ayni haklar arasında farklılıklar bulunuyor. 


Türk Medeni Kanunu’nda ayni haklar, mülkiyet hakkı, irtifak (yüklenim) hakkı, taşınmaz yükümü ve taşınmaz rehni ile taşınır rehni olarak gösteriliyor. Bu nedenle, Türk hukuk sisteminde bu sayılanların dışında bir ayni hak bulunmuyor. 


Ayni hakların özellikleri 

Ayni haklar ne demek? yanıtını verdikten sonra ayni hakların özelliklerine değinmekte fayda var. Bu özellikler; 


*Ayni haklar, onları ihlal eden herkese karşı ileri sürülebileceğinden, varlıkları herkesçe bilinebilir olmalı,

*Önce kurulan ayni hak, sonra kurulandan üstündür, 

*Ayni haklar yalnızca medeni hukuk alanında değil, aynı zamanda idare hukuku alanında da söz konusu. İdari ayni haklar adını alan bu haklar, bireylerin kamu malları üzerinde (mülkiyet hakkı dışında) sahip olabilecekleri özel nitelikte yararlanma yetkileri oluyor.


İdari ayni haklar...

İdari ayni haklar, mutlak nitelikteki haklardan olduğu için hak sahiplerince herkese karşı ileri sürülebilirse de, bunlarda medeni hukukun tanıdığı ayni hakların bütün özellikleri yok. Her şeyden önce, idari ayni hak sahiplerinin idare karşısındaki hukuki durumları, medeni hukuktan doğan bir ayni hakka sahip olanların malik karşısındaki hukuki durumdan tümüyle farklı; Malik öteki ayni hak sahipleri karşısında, kendisine, bunların haklarını kullanma biçimine doğrudan müdahale yetkisi veren bir pozitif (olumlu) hakka sahip olmadığı halde, idare kolluk yetkisine ve kamu mallarının yönetimine ilişkin görevlerine dayanarak idari ayni hak sahiplerine karşı gerektiğinde harekete geçerek onların kamu malından ya­rarlanma biçimine doğrudan müdahale edebilir. 




Geri Dön