24 / 04 / 2024

Ayşe Jale Ağırbaş, Ilısu Barajı'nın inşaat işlerini sorguladı!

Ayşe Jale Ağırbaş, Ilısu Barajı'nın inşaat işlerini sorguladı!

DSP İstanbul Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş, "Ilısu Barajı'nın yapımını üstlenen müteahhitlerin, barajın inşaat
işlerini aynı zamanda devlet adına kontrol etmesi uygulamasının dünyada başka bir örneği bulunmakta mıdır?" diye sordu



Ayşe Jale Ağırbaş, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın Ilısu Barajı projesinde "hangi yetkiye ve güce dayanarak mevzuata aykırı işler yaptığını, bakanlığın bu konuda mevzuata aykırı iş yapma ayrıcalığının olup olmadığını" öğrenmek istedi.

Ilısu Barajının yapımı için gerekli finansmanın büyük bir bölümünü sağlayan Alman, Avusturya ve İsviçre ihracat garanti kurumlarına, kredinin işlerlik kazanması için taahhüt edilen işlerin gerçekleşmesinde takip edecek yolu
belirleyecek olan danışman firmanın seçilmesi aşamasında neden ihale açılmadığını soran Ağırbaş, şunları kaydetti:

"Çevre danışmanlık işleri müteahhitlerin uzmanlık alanına girmemesine rağmen, ihale açılmadan bu görevin Ilısu Barajı'nı yapacak olan müteahhitlerin önderliğini yapan şirketlere verilmesinin özel bir sebebi var mıdır? Ilısu Barajı'nın yapımını üstlenen müteahhitlerin, barajın inşaat işlerini aynı zamanda devlet adına kontrol etmesi uygulamasının dünyada başka bir örneği bulunmakta mıdır? İnşaat işlerinden doğacak kayıplar, zararlar ya da mağduriyetleri inceleyecek yapının bağımsız olması gerekirken bunun aksine bir yapı teşkil edilmesi Bakanlığın ferasetli politikalarının bir sonucu mudur?"
AA


Geri Dön