25 / 04 / 2024

Ayşe Sağlam ile Zemzem Otel davasında son durum!

Ayşe Sağlam ile Zemzem Otel davasında son durum!

Diyelim ki yanı başınıza otel yapılacak. Evinizi satın alıp otel arsasını genişletmek istiyorlar. Satmazsanız ve bir akşam gittiğinizde evinizin ‘buharlaştığını’ görseniz?



Olay yeri, Yalova’nın Termal ilçesi Gökçedere Mahallesi’nde bulunan 46 numaralı ev. Ev sahibi, Ayşe Sağlam (82), yılın altı ayını İstanbul’da yaşayan çocuklarının yanında geçiriyor. Altı ay da Termal’deki evinde kalıp kaplıcalara gidiyor. 25 yıl önce eşiyle edindiği bu alışkanlık, onu kaybettikten sonra da hiç değişmemiş. Ta ki 2013’e kadar. İstanbul Mercan esnafından oğlu Mustafa Sağlam’ın anlattığına göre, üç yıl önce Termal’deki evinin yanında, beş yıldızlı Zemzem Otel’in inşaatı başlamış. Otel sahipleri, iki katlı eve talip olmuş, annesi “Hayır” demiş. Altı aylığına İstanbul’a gidince, evini yıkmışlar. Ayşe Sağlam, 2013 Nisan’ında davacı olmuş. Mahkeme sürerken ev, eşyalarıyla kazınmış, inşaat alanına katılmış. Evin arsasının altına da 4 kat yapılmış. Topçular-Eskihisar araba vapuru, Arap turistlerle dolu. Hep birlikte Yalova’nın ilçesi Termal’e gidiyoruz. Araplar şifa bulmaya, ben ise Ayşe Sağlam’ın yıkılan evine.


ATLAYA ATLAYA, SALONA

Çocuklarının verdiği mahkeme kayıtlarına bir kez daha göz atıyorum. Müteahhit şirkete göre “yanlışlıkla”, bilirkişiye göre “kasıtlı” yıkılan evi göreceğim. Yalova’da Ayşe Hanım’ın oğlu Mustafa Sağlam’la buluşuyorum. 

Mustafa Bey, “Annem evin eşyalarıyla hafriyat çukuruna atıldığını bilmiyor. Söylersek yüreğine iner diye korktuk” diyor. Derken yol aniden kesiliyor. Dikenli teller, brandalar geçit vermiyor. Brandayı kaldırıp tellerin altından sürünerek geçiyoruz. Otelin beton ve demirden oluşan devasa iskeleti karşımıza çıkıyor. Sağlam, aşağıdaki alanı işaret ediyor, “İşte evimiz buradaydı. İki katlı, teraslı, orman ve göl manzaralıydı” diyor. Demetler halinde yükselen kalın inşaat demirlerine dikkat ederek, bir zamanlar evin salonu olan yere atlıyoruz.


ÜÇ KURUŞLUK EV, EŞYA

Çarşıda, belediye başkan yardımcısı Tamer Öz’ün babası Turgut Öz’le konuşuyorum.

“Üç kuruşluk ev, üç kuruşluk eşya için değer miydi? İnat etti vermedi evini. Sayemizde kıymete bindi. Bizim de hissemiz var otelde. Bugüne kadar 50 milyon lira masraf edildi” diyor. Belediye başkan yardımcısı oğlu Tamer Öz ise “Otel’in arsa sahibiyim, otelde yüzde 40 hissem var. Biz anlaşacaktık ama Ayşe Hanım’ın oğlu şeytanlık yaptı, daha fazla para için işi bu hale soktu. Evin yıkılmasının benimle, belediyedeki görevimle ilgisi yok” demekle yetiniyor.


DAVACI VE DAVALI TEMYİZDE

 Ayşe Sağlam’ın davacı, İstanbul Yapı İnşaat Gıda Turizm ve Bilişim Tic. Ltd. Şirketi’nin davalı olduğu Yalova 2’nci Asliye Hukuk Mahkemesi’nden 15 Ekim 2015 tarihinde, “Davacının evini yeniden yaptırma bedeli olan 51.450.00 TL’nin ve evin yokluğunda kirada oturma bedeli olarak 3 bin TL’nin de faiziyle davalıdan alınmasına, arsanın eski haline getirilmesi için dava açma inisiyatifinin davacıya bırakılmasına, mahkeme masraflarının davalı tarafından ödenmesine” hükmetti. Ancak davacı Ayşe Sağlam mahkemenin verdiği bedelin azlığı, davalı taraf da çokluğu ve davacıyı zenginleştireceği gerekçesiyle kararı temyiz için Yargıtay’a götürdü. Taraflar, Yargıtay kararını bekliyor.


Hürriyet


Haber Star'da şu şekilde yer aldı


YALOVA'DA İstanbul Yapı tarafından insa edilen Zemzem Otel in yanındaki evin 5 metresi inşaat alanına girince hak sahipleri kriz çıkardı. Önce kira bedeli ödenmesi ve yeni ev insa edilmesini kabul etti. Ancak daha sonra 50 bin lira değerindeki evleri için anlaşmadan vazgeçip 200 bin lira isteyen aile ile inşaat şirketi davalık oldu. 

Dava nedeniyle bir yıl duran inşaattaki 30 milyon liralık yatırım icni son sözü Yargıtay söyleyecek. 

İstanbul Yapı Yönetim Kurulu üyesi Nurettin Ersoy, otel inşaatının 4 dönüm arazi içerisinde 60 hisseli olduğunu ve hisseleri alarak otel inşaatını genişlettiklerini anlattı. 

Ersoy, "Tapu bedeli 8 bin lira, istenen 200 bin lira. Durumu rant'a çevirmeye çalışıyorlar. Simdi Yargıtay'ı bekliyoruz" dedi. 


Star


Geri Dön