26 / 04 / 2024

Aytaç Durak: Adana'da kaçak yapılar iç içe!

Aytaç Durak: Adana'da kaçak yapılar iç içe!

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, "Çarpık kentleşme her ülkenin ortak sorunu" dedi



Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, "Kentsel Dönüşüm ve Yenilenme Sempozyumu"nu açılış konuşmaları sonrası, evlerinin değerinin altında kamulaştırılmak istendiği gerekçesiyle bir grubun tepki göstererek engellemede bulunması üzerine, yeniden kürsüye gelerek yarın için görüşmek üzere randevu verdikten sonra salondan ayrıldı.

Seyhan Otel'de Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Şehir Plancılar Odası  Adana  şubeleri ve Kent Konseyi tarafından "Kentsel Dönüşüm ve Yenilenme Sempozyumu" düzenlendi.

Adana Valisi İlhan Atış, açılışta yaptığı konuşmada, çarpık kentleşmenin geri kalmış ve geri kalmışlığı atmaya çalışan her ülkenin ortak sorunu olduğunu söyledi.

Çarpış kentleşmeden herkesin sorumlu olduğunu ifade eden Atış, şöyle devam etti:

"Bu yapıyı önleyecek kurumlar var, ama neden çarpık kentleşme oluyor. Ben şimdi çıksam Adana'da kısa sürede 50 tane kaçak yapı bulurum. Bunları neden engelleyemiyoruz, bunu tartışmalıyız. Kaymakamlık, Valilik, belediyeler hepimiz suçluyuz. Bu yapıların yapılırken engellenmesi lazım. Aksi takdirde bunları değiştirmek çok zor olur. Bir devlet imar uygulamasını yapamıyorsa gelişmişlikte geri kalmıştır. Bu sorunu aşmak için çözüm yolları bulmalıyız. Sosyologlar araştırma yapmalı, suçlamalar yerine neler yapabileceğimize bakmamız lazım. Bu işi ilçe belediyeleri tek başlarına yapamaz. Çarpık kentleşme insanları mutsuz yapar."

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak ise çarpık kentleşmenin bulunduğu yerlerde asayiş olaylarının çok fazla olduğunu belirterek, bu tarz yapının tüm hizmetleri zorlaştırdığını kaydetti.

Dönüşüm ve yenilemenin maliyetinin çok yüksek olduğunu anlatan Durak, şöyle devam etti:

"Adana'da kaçak yapılar iç içe. Siz 2 dönümlük bir yeri yıkmaya kalksanız karşınıza çok sayıda ev çıkıyor. Bu evlerde çok sayıda kişi oturuyor.Yenisini yapmak kolay, ama eskiyi yenilemek çok zor. Ayrıca, Büyükşehir
Belediyesi kontrol alanında kaçak yapı varsa ihbar edin yarın yıkayım."

-DURAK'A PROTESTO-
Adana Valisi İlhan Atış, açılış konuşmalarının ardından salondan ayrılırken, panelistler tek tek isimleri okunarak kendilerine ayrılan yerlere davet edildi.

Bu sırada, salondan ayrılmak isteyen Durak'a, evlerinin değerinin altında kamulaştırılmaya çalışıldığını öne süren İsmet Paşa Mahallesi'nden bir grup tepki göstererek, engel oldu.

Gruba "Hac'dan geldim, gelenim giden çok oluyor" diyen Durak, tepkiler üzerine kürsüye çıkarak açıklama yaptı. Gruba yarın Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda randevu veren Durak'ın salondan ayrılmasından sonra sempozyum devam etti.
AA


Geri Dön