19 / 04 / 2024

Aytaç Durak'ın bir skandalı daha ortaya çıktı!

Aytaç Durak'ın bir skandalı daha ortaya çıktı!

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın bir skandalı daha ortaya çıktı



Adana'daki skandala İçişleri Bakanlığı el koydu. Üç müfettiş olayı soruştururken Durak'ın bir skandalı daha ortaya çıktı. 1995'te Durak'ın yakınları ile belediye çalışanlarının kurduğu kooperatife satılan 73 bin metrekarelik arsaya imar izni çıkınca hisseler Durak'ın eşine devredildi

Adana Büyükşehir Belediyesi'nin MHP'li Başkanı Aytaç Durak ile 21 yıllık yol arkadaşı MHP Meclis Üyesi Mustafa Tuncel arasında başlayan, `rüşvet', `imar rantı' ve `2 milyar dolarlık servet' kavgasına İçişleri Bakanlığı el koydu. Bakanlığın gönderdiği iki müfettiş önce  Adana  Valiliği'ne ardından da konuyla ilgili çalışmalarını başlatmak üzere Büyükşehir Belediyesi'ne geçti. Bu arada Durak'ın belediye hizmetlerinde kullanmak amacıyla 1995'te 24 bin TL'ye alınıp imar değişikliği ile konut alanına çevrildikten sonra eşi Fahriye Durak'a devredilen çalılık arazinin bugünkü değerinin 20-30 milyon TL arasında olduğu öne sürüldü.

MENEKŞE KÖYÜNDEKİ İMAR OYUNLARI
Suç duyurusunu erteleyen Tuncel'in Durak'ın haksız kazanç elde ettiği iddialarına en önemli kozunun Menekşe Köyü'ndeki trilyonluk çalılık arazi olduğu tahmin ediliyor. Kamu Görevlileri Etik Kurulu'nca (KGEK) görüşülen ancak işlemlerin, KGEK Yönetmenliği'nden önce gerçekleşmiş olmasından dolayı değerlendirmeye tabi tutulmayan Baraj Gölü manzaralı Menekşe Köyü'ndeki çalılığı milyarlık ranta dönüştürülmesi hikayesi ise şöyle:

ÖNCE İMAR İZNİ SONRA HİSSE DEVRİ
Menekşe Köyü Ziyaret Tepe Mevkiinde 114 parseldeki 73.250m arazi 31.12.1953'te Maliye Hazinesi adına kaydedildi. 1995'te ise 10 bin 987 bin TL'ye Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü'ne satıldı. Büyükşehir Belediyesi 25.07.1996'da arsa ofisinden belediye hizmetlerinde kullanılmak üzere 24 bin TL'ye satın alınırken Durak'ın yakınları ve belediye çalışanlarının da bulunduğu Gölbaşı Konut Yapı Kooperatifi kuruldu. Kooperatifin kuruluşundan kısa bir süre sonra da belediye arsayı satışa çıkardı ve 1998'de 55 bin 200 TL'ye Gölbaşı Konut Yapı Kooperatifi'ne sattı. Belediye çalılık arazinin 1/5000'lik imar uygulaması yaparken kooperatif üyeleri de Yüreğir Belediyesi'ne başvurarak 1/1000'lik imar uygulama planı yapılmasını talep etti. Yüreğir Belediyesi'nin işlemi yapıp çalılık arazi imarlı hale geldikten sonra ise üyeler kooperatifi feshetti. Feshedilen kooperatifin üyeleri, hisselerini Aytaç Durak'ın eşi Fahriye Durak'a devretti.

Öte yandan dün akşam bir televizyon kanalının canlı yayınına katılan Aytaç Durak, trilyonluk arazi iddialarına ilişkin soruları yanıtsız bıraktı.
Halil Bilek / Star

Basında yer alan diğer haberler;

Başkan olmadan önce evine defalarca haciz gelen Durak son 10 yılda tam 13 kat zenginleşmiş

Durak, 2001'deki mal beyanında yıllık 50 bin lira kazanç ve 500 bin metrekare arazi gösterdi. 2010'da kazanç 648 bine, arazi ise 1.8 milyon metrekare

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın sağkolu Mustafa Tuncel, geçtiğimiz hafta başkanın 2 milyar dolar mal varlığı olduğunu iddia etmiş Durak ise mal varlığının 40 milyon dolar olduğunu açıklamıştı. Durak aylık gelirinin 54 bin TL olduğunu, eşinin ve kendisinin üzerinde ise 1.8 milyon metrekare arazi olduğunu da eklemişti. Rant skandalıyla birlikte serveti tartışma konusu olan ve zenginliğinin belediye başkanlığından öncesine dayandığını öne süren Durak'ın belediye başkanlığından önce defalarca icralık olduğu ortaya çıktı.

Evlendikten 10 yıl sonra icra

Durak, serveti tartışılmaya başlayınca zenginliğinin geçmişe dayandığını, belediye başkanlığı öncesi de Adana'nın tanınan müteahhitlerinden olduğunu savunmuştu. Hatta belediyecilik yapmasıyla birlikte servetinin azaldığını bile iddia etmişti. Ancak Adana Adliyesi'ndeki icra dosyaları incelendiğinde başkan Durak'ın belediye başkanı olduğu 1984'ten önce hem kendisinin hem de şirketi Durak İnşaat'ın pek de iyi bir mali profile sahip olmadığı ortayı çıkıyor. Bu dosyalara göre Durak, 1979-1982 yılları arasında 6 kez icralık olmuş. Aytaç Durak ve şirketinin alacaklıları arasında ise bir kooperatif, üyesi olduğu T.M.M.O.B., İnşaat Mühendisleri Odası, maliye ve prim borçlarını ödeyemediği SSK bulunuyor. İcra tarihleri dikkate alındığında, Durak'ın, "Eşimin ailesi zengin. Servetimin bir bölümü de eşimden kaynaklanıyor" açıklaması da icra tarihleri dikkate alındığında pek gerçekçi görünmüyor. Zira icralar evlendikten yaklaşık 10 yıl sonra yapılmış.

10 yılda 13 kat fark

Aytaç Durak'ın servetiyle ilgili çelişki sadece icra dosyalarıyla ilgili değil. 2001 yılında yaşanan bir olay da Durak'ın servetine gölge düşürür türden. Adana 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin 11.04.2001 tarih ve 2000/897 Esas sayıları gereği mali ve içtimai durumunun araştırılmasına yönelik tahkikat raporu incelendiğinde ortaya ilginç bir tablo çıkıyor. Adana Yarbaşı Şehit Erdoğan Çıtak Karakol Amirliği tarafından 27.04.2001 tarihinde düzenlenen araştırma ve kendi beyanını esas alan rapora göre Aytaç Durak'ın 2001'deki yıllık geliri 50 Milyar (50 bin TL) lira. Kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin üzerindeki kayıtlı menkul ve gayrimenkulleri ise sadece 500 dönüm arazi, 9 adet daire, 2 bin metrekare işyeri ve 1987 model Mercedes marka bir arabadan ibaret.

Aytaç Durak'ın, 26 Şubat 2010 tarihinde Adana Valiliği'ne verdiği mal beyanı incelendiğinde, 10 yıl içinde Durak'ın servetinin arttığı ortaya çıkıyor. 2010 yılı beyanına göre Durak ve eşine ait arsaların toplamı 1.8 milyon metrekare. Bunların 1.4 milyon metrekaresi eşine ait. Taşıt olarak da bu listede Mercedes görünmüyor. Ancak bunun yerine 4 adet traktör var. Taraktörlerin tamamı miras. Durak Ailesi'nin bankadaki nakiti ise yaklaşık 1 milyon TL. Bu tabloya göre 2001 yılında yıllık geliri 50 bin TL olan Durak'ın şu anki yıllık geliri 648 bin TL. Basit bir hesapla yıllık geliri 10 yılda yaklaşık 13 kat artmış. Arazisi ise 3 kattan fazla artış göstermiş.

"Durak'la ilgili haberler yargıya suç duyurusu"

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam İngiltere'ye hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak ile ilgili basına yansıyan iddialarla ilgili bir soru üzerine savcıları görev çağırdı. Erdoğan, şöyle konuştu: "İçişleri Bakanlığımız bu tür konuları yakından takip ediyor. Bu tür haber aynı zamanda yargıyı da ilgilendiren haberler. Yargıda bu tür haberleri suç duyurusu gibi kabul etmek süretiyle üzerine gitmeli. Ortada dolaşan rakamlar, haberler fevkalade öneme haiz. Adana sıradan bir ilimiz değil."
İlker AKGÜNGÖR-Kenan BUTAKIN / VATAN


Geri Dön