20 / 04 / 2024

Aytaç Durak'ın kendi arazilerini imara açtığı iddia edildi

Aytaç Durak'ın kendi arazilerini imara açtığı iddia edildi

Aytaç Durak ‘Eşimin  babasından kaldı' dediği milyonlarca metrekare araziyi kendi döneminde imara açmış



Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak ile Belediye Meclis Başkanvekili ve 40 yıllık arkadaşı Mustafa Tuncel arasındaki ‘hesaplaşma' Türkiye'nin gündemine girdi. Rüşvet ve yolsuzlukla 2 milyar dolarlık servet edindiği iddiaları üzerine İstanbul'da açıklama yapan Durak, servetinin “40 milyon TL'den biraz fazla” olduğunu söyledi.

Adana, ‘rüşvet' iddiaları ile çalkalanırken Aytaç Durak, konuyla ilgili ilk basın toplantısını Adana'dan 939 km öteden yapmayı tercih etti. Hakkında basında yer alan iddiaların ‘iftira' olduğunu savunan Durak, 40 milyon lira olarak açıklanan servetinin bu rakamdan biraz daha fazla olduğunu söyledi ama tam rakamı açıklamadı.

EŞİMİN BABASINDAN MİRAS KALDI

Kuzey Adana'daki arsaları belediye başkanı olmadan önce aldığını savunan Durak, mal varlığının büyük bölümünün 1984 yılında başkan olmadan önce yaptığını iddia ederek şunları söyledi: ‘Belediye başkanı olduktan sonra orası şehir oldu, arsalarımın değeri arttı. 10 milyon metrekare araziyi o tarihte belediyeme satın aldım. Ayrıca sahip olduğum arsaların yaklaşık 1 milyon 400 bin metrekaresi eşimin babasından miras olarak kaldı. Diğerleri de benim, Durak inşaat şirketinin.''

KENDİ ARSASINA İMAR İZNİ VERMİŞ

Durak tamamı kensine ait olan arsaya imar izni verilmesi ile iglili olarak da ‘'Hepsinde imar değişikliği olabilir. Yeni bir şehir kuruldu. Ancak parsel bazında imar planına müsaade etmedim, etmem de” cevabını verdi. Aytaç Durak, satılan okul arazisinin de İmar'da konut alanı olarak görüldüğünü ancak istemesine rağmen Okul olarak Meclis'ten geçiremediğini ileri sürdü.

‘Elimde Durak'ın 12 dosyası var'

Durak'ın açıkladığı rüşvet kasedinde ismi geçen CHP'li Meclis Üyesi Mehmet Esendemir partisi tarafından disiplin kuruluna sevk edildi. star'a konuşan Esendemir, Durak'ın yolsuzluklarının üzerine gittiği için komploya uğradığını savundu. Esendemir, “Elimde 12 dosya var rahatım. Ekmek satış, arazi satış ihalesi, hülle kooperatifler, imar planlarındaki uygulamalar... 3 metrelik yere 36 metre yapıyor. Vali yıkım kararı verince iskele yaparak kamufle etmeye çalışıyor” diye konuştu.

Sizinle beraber hapis yatarım

Tartışma MHP'li Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın pazartesi günü “Aramızda çürükler varsa ayıklamak görevimiz” diyerek kendine ulaştırıldığını belirttiği ‘rüşvet görüşmelerinin' geçtiği ses kaydını Belediye Meclisi'nde dinletmesiyle başlamıştı. Rüşvet skandalına MHP ve CHP'li 7 meclis üyesinin adının karıştığı öne sürülmüştü. Rüşvet skandalına adı karıştığı iddia edilenlerden MHP'li Mustafa Tuncel, Başkan Durak'ı bildiklerini açıklamakla tehdit etti. Tuncel, “Sizinle beraber hapis yatmaya razıyım” şeklinde konuştu.
Halil Bilek / Star

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak sağ kolu Mustafa Tuncel'in kendisi hakkındaki ağır iddialarını yanıtlamak

için Adana'dan İstanbul'a geldi. Ancak Durak, basın toplantısında yöneltilen sorulara cevap vermek yerine VATAN gazetesini hedef alan açıklamalar yaptı

Adana hafta başında, Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak ve Belediye Meclis Başkan Vekili Mustafa Tuncel'in kavgasıyla sarsıldı. 26 yıldır birlikte hareket eden kader ortakları birbiri hakkında ağır ithamlarda bulundu. Özellikle Tuncel, Durak'ın 2 milyar dolar mal varlığı olduğunu ileri sürdü. VATAN'ın Durak'la yaptığı görüşmede ise servetinin 40 milyon dolar, aylık gelirinin ise 54 bin lira olduğu ortaya çıktı. VATAN'ın haberinden sonra Durak apar topar İstanbul'a gelerek bir basın toplantısı düzenledi.

Eşim zengin kızı, ne yapayım

Swissotel'deki basın toplantısında Durak, servetinin eşinin babasından miras kaldığını öne sürdü: “Belediye başkanı olmadan bana ait 1 milyon 800 bin metrekare arsa vardı. Bunun 1 milyon 400 bin metrekaresi de eşimin ölen babasından miras kaldı. Eşim zengin kızıysa ben ne yapayım! Ben başkan olmasaydım mal varlığım daha da büyüyecekti. Her yerin imar planı değişti. Ama hiçbir zaman suiistimallere yol açan nokta bazlı planlara izin vermedim.”

Mahkemeye vereceğim

“Varsa bir şey savcılığa verin, ayıp değil. Ben, bana iftira atan herkesi mahkemeye vereceğim. Beş kişiyi mahkum ettirdim. Bundan sonra sıradaki beş kişi gelecek, göreceksiniz. Ben de 'hodri meydan' diyorum herkese. Benimle ilgili bir şey bula mıyorlar bulamayınca sinirlenip iftira atıyorlar. Benimle uğraşanlar ya mevta oldu (öldü) ya da siyasi mevta oldu.” Durak toplantıda iddialarla ilgili soruları sormakta ısrar eden gazetecilere de çıkıştı. Israrlı sorular karşısında bir muhabire, VATAN'ı kastederek, “Herhalde sen o gazetenin muhabirisin” dedi. Muhabir 'Hayır' cevabını verince Durak ile toplantıya katılan VATAN muhabiri arasında şu diyalog geçti:

DURAK: Burada o gazetenin muhabiri var mı bilmiyorum...

VATAN: Vatan gazetesinin muhabiriyim ve buradayız.

DURAK: Gazetenin ismini söyleme!

VATAN: Niye söylemeyeyim, haberimizin arkasındayız.

DURAK: Sizden başka yazan yok ama, basın ilgi göstermiyor.

VATAN: Toplantınızı büyük bir basın gurubu takip ediyor. Şimdi siz bu salona bakıp, basın bu konuyu takip etmiyor mu diyorsunuz?

DURAK: Vatan gazetesine dava açacağım. Bunu burada söylüyorum haberinizde de yazın.

İddiaları yalanlamadı

Yaklaşık 30 basın mensubunun takip ettiği basın toplantısında Durak'ın sorulara cevap verme yöntemi de dikkat çekti. Özellikle mal varlığı ile ilgili sorularda konuyu dağıtarak cevap veren Durak, VATAN'da yer alan, “1.8 milyon metrekare arazisi olduğunu, 397 bin metrekare tarlasının kendi başkanlığı döneminde imara açıldığını” yalanlamadı. Bu yönde gelen ısrarlı sorulara Durak'ın verdiği yanıtlar şöyleydi:

* Soru: 40 milyon dolar servetiniz olduğunu söylediniz

Cevap: Daha fazla da olabilir.

* Soru: Size ait tarla vasfı taşıyan arazilerin başkanlığınız döneminde imara açıldığı iddia edildi.

Cevap: Benim bir çok arazim var.  Adana  gelişirken bunlar da imar görmüş olabilir.

Okula ‘olur' dedim

VATAN yazarı Mustafa Mutlu, Durak'ın ailesine ait bir arsanın satış bedelini düşük göstererek vergi kaybına yol açtığını yazmıştı. İddiaya göre Durak arsanın metrekaresini 30 liraya sattığı halde, 18 liradan sattığını beyan etti ve eksik vergi ödedi. Bu iddia ile ilgili olarak Durak şu açıklamayı yaptı: “Bir tek bunu bulmuşlar. Satıştan 613 bin TL aldığım bu yer için 94 bin TL vergi ödedim. Başka kim bunu öder?” Basın mensuplarının sattığı arsanın okul olması için söz verip vermediği yönündeki soruya da “Ben bir yer satmışım. Sattığım yeri alanlar ‘Okul olsun mu?' dediler; olmasın mı diyeyim? Ama meclis kızdı, okul olmasın dedi” cevabını verdi.

Rüşvet kasedini basına dağıttı

Aytaç Durak, bir süredir kamuoyunu meşgul eden rüşvet kasedini de İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında gazetecilere dağıttı.

MHP yakın takipte

MHP Genel Merkezi, Adana Büyükşehir Belediyesi'ndeki “rüşvet” ve “servet” iddialarıyla ilgili tartışmaları yakın takip altına aldı. MHP'li Meclis üyesi Mustafa Tuncel Adana İl Teşkilatı tarafından disipline sevk edildi. 'Partiyi şahsi menfaatlerine alet etmek' suçunu işlediği iddiasıyla, kesin ihracı talep edilen Tuncel'in akıbeti merakla beklenirken Durak'ın serveti de tartışma konusu oldu. MHP'li yetkililer bu konuda VATAN'a yaptıkları açıklamada “Adana'da yaşanan olayları dikkatle izliyoruz. Bir insanın servetinin olması suç değil, ama bu işin içinde suiistimal varsa affedilmez. Servetin başka yollarla kazanıldığı kanıtlanırsa, böyle birinin partimizde işi olamaz. Gelişmeleri hem il teşkilatımız hem de genel merkezimiz büyük bir dikkatle incelemektedir” ifadesini kullandı.

Son seçimde MHP'ye geçti

Üç kez ANAP'tan Adana Belediye Başkanı seçilen Aytaç Durak, 2004 yılında yapılan yerel seçimde AKP'den yeniden belediye başkanı olmuştu. 2009'daki yerel seçimden önce AKP'nin başka aday isimleri üzerinde durması, Durak'ın partisinden istifa etmesine ve MHP'ye katılmasına yol açmıştı. Durak, 2009'daki seçimde beşinci defa belediye başkanı olmuştu.
Öge Demirkan - Deniz Güçer / Vatan


Geri Dön