26 / 04 / 2024

Aytaç Manço Azade Başağa'ya projenin estetiğini bozduğu için dava açtı!

Aytaç Manço Azade Başağa'ya projenin estetiğini bozduğu için dava açtı!

Ünlü mimar Aytaç Manço, Boğaz manzaralı "Toprak Villaları" projesinde bir villası olan Azade Başağa'dan "Evin şeklini değiştirip eserimin estetiğini bozdu" diye 35 bin liralık tazminat istedi




Türkiye'de tanınmış mimarlar arasında gösterilen Aytaç Manço, teslim ettiği bir villanın sahibi Azade Başağa'ya izinsiz ve projeye aykırı değişiklik yaparak eserini bozduğu iddiasıyla 35 bin liralık tazminat davası açtı. 


'UZAYDAN BİLE GÖRÜNÜYOR' 

Manço, Beşiktaş'ta 3 bin metrekare alan üzerine çift sıralı 6'şar villadan oluşan Toprak Villaları'nın projesini birkaç yıl önce tamamlayarak teslim etti. Mimar Manço, tesadüfen geçerken, villalardan birini satın alan Azade Başağa'nın tüm projeyi değiştirdiğini, eserinin bütünlüğünü bozduğunu, aslına aykırı malzemeler kullandığını öne sürerek, Azade Başağa'ya villanın eski haline getirilmesi için ihtarname çekti. İhtarnamede villadaki değişikliğin, internetten uzay fotoğraflarında dahi fark edildiğini belirten Manço, "Mimari yapının bozulması, böylesi değerli bir yapının basit bir çiftlik evi muamelesine maruz bırakılması beni derinden yaralamış, sinirlerimi harap etmiştir" dedi.


"BU BİR SANAT ESERİ DEĞİL Kİ" 

İstanbul Fikri ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi'ne iki yıl önce eser sahibi olarak dava açan Aytaç Manço, villaların projesinde herhangi bir değişiklik yapılamayacağını öne sürdü. Villayı 2007 yılında satın aldığını belirten Azade Başağa ise avukatı aracılığıyla davanın reddini istedi. Satın alındıktan sonra villada değişiklik yapılmadığını belirten Başağa ise avukatı aracılığıyla yaptığı açıklamada, "Villanın hangi odasının yatak odası, hangi odasının salon olacağına karar verilmesine varabilecek bir istemin, hak arama ile bir ilgisi yoktur. Gerekirse yasal mevzuat içinde izin alma gerekliliği bulunmadan yeni bir konut yapabilirim. Açılan dava, tamamen yersiz ve hukuka aykırıdır. Ayrıca dava konusu, bir sanat eseri değildir" dedi.



Sabah


Geri Dön