27 / 04 / 2024

Aytaç Manço kimdir?

Aytaç Manço kimdir?

Yüksek Mimar Aytaç Manço kimdir? Yüksek Mimar Aytaç Manço bugüne kadar hangi projelere imza attı? Yüksek Mimar Aytaç Manço, Manço Mimarlık ofisini ne zaman kurdu? İşte Aytaç Manço'nun biyografisi...



Aytaç Manço kimdir?

Aytaç Manço 1936 yılı İstanbul doğumlu. 1955'te Şişli Terakki Lisesi'nden mezun oldu. 1955-1957 yılları arasında IMA Mimarlık Bürosu'nda Maruf önal, Abdurrahman Hancı, Süha Toner ve Şahap Aran Y. Mimarlar yanında teknik ressam olarak çalıştı. 


1957'de Arı İnşaat, Haydarpaşa Liman İnşaatı şantiyesinde teknik ressam olarak çalıştı. 1960-1963 yılları arasında Prof. Muhlis Türkmen ve Prof. Hamdi Şensoy Y. Mimarlar Bürosu'nda, 1964-1965 yılları arasında Kadri Eroğan Mimarlık Bürosu'nda yardımcı mimar olarak görev aldı. 1965 yılında Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde tahsilini tamamlayıp yüksek mimar ünvanını aldı.

 

1965-1967 yılları arasında Münih-Almanya'da Hubert Michel Mimarlık Bürosu'nda ve Orhan çakmakçıoğlu Y. Mimar ile çeşitli proje ve yarışmalara katıldı. 1967'de Londra-İngiltere W. Bennett Mimarlık Bürosu'nda çalıştı. 


1967-1969 yılları arasında Suudi Kraliyet Ailesi özel Mimarlığı, Cidde/Suudi Arabistan, okul, villalar, saray yenilemesi konularında proje ve uygulama denetimi görevlerinde bulundu. 1970'te Şinasi önengüt ve Ersin Manço Y. Mimarlar ile 3F (Form Follows Function) Mimarlık Bürosu'nu kurdu. 1972'te çalışmalarına 3F Mimarlık Bürosu'nda yalnız olarak devam etti. 1975'te Prof. Sedad Hakkı Eldem ve Orhan çakmakçıoğlu Y.Mimarlar ile üçlü ortaklık kurdu. 


1976-1980 yılları arasında Orhan çakmakçıoğlu & Aytaç Manço Mimarlık Bürosu'nu kurdular. 1980 yılında Aytaç Manço Mimarlık Bürosu'nda çalışmalarına devam etti. 1982'de Şinasi Önengüt Y. Mimar ile DİMTAŞ Dekorasyon İnşaat Mimarlık Turizm ve Ticaret AŞ kurdu. 1987'de Şinasi Önengüt'ün ayrılması ile DİMTAŞ, Danışmanlık İnşaat Mimarlık Turizm ve Ticaret AŞ'ye dönüştü. 2001 yılından bu yana oğlu Mimar Ali Manço ile ortak olarak Ali + Aytaç Manço Mimarlık ve DİMTAŞ AŞ firmalarını yönetti.


2009 yılında DİMTAŞ AŞ ile Ali ve Aytaç Manço Mimarlık Ltd. Şti.'nin aynı çatı altında toplandığı ISO9001:2008 belgeli Manço Mimarlık AŞ'de Kurucu Ortak olarak görev almaktadır. 


TMMOB Mimarlar Odası, İSMD İstanbul Serbest Mimarlar Derneği (Kurucu Üye), Mimarlık Vakfı (Kurucu Üye), SODEV Sosyal Demokrasi Vakfı, Türkiye Turing ve Otomobil Kulübü ve Beşiktaş Jimnastik Kulübü üyesidir.


Aytaç Manço, 1965 -1967 yılları arasında Hubert Michel Mimarlık Bürosu, Münih'de Teknik Ofis Şefliği (Münih Çok Katlı Kızılhaç Hemşireler Yurdu, Münih Rodenstock Optik Mağazası, Münih Barmezingen Brüder Hastanesi Kompleksi, Münih Barmezingen Brüder Yaşlılar Evi, Münih Kızılhaç Yaşlı Hemşireler Kilisesi, Regen Mutterheim Yorgun Ev Kadınları Kliniği, Regen Regensburg Üniversite Menzası Yarışma Projesi 1. Mansiyon, Y. Mimar Cristoph Yelin ve Y. Mimar Heinz Tesar ile Münih Yeni Müze Binası Yarışma Projesi, Y. Mimar Yelin ile Regen Regen İlkokul Yarışma Projesi) ve 1967–1969 yılları arasında Cidde Suudi Arabistan Kraliyet Sarayı, Suudi Arabistan'da Kraliyet Ailesi Özel Mimarlığı yapmıştır (Cidde Kraliçe İffet için Dar-El Hannan Kız Okulu, Cidde Kraliçe İffet için 10 Dubleks Villa, Cidde Prenses Latife için 2 Dubleks Ev, Cidde Muzaffer Rıfat için 4 Dubleks Ev, Taif Taif Sarayı Yenilemesi, Cidde Prenses Sara ve Prens Muhammed Bin Suud için Köşk, Taif Dışişleri Bakanı Prens Suud Bin Faysal için Kayalıklar Üstünde Ev).


Manço Mimarlık

Y. Mimar Aytaç Manço tarafından 1970 yılında kurulan Manço Mimarlık, yurt içi ve dışında bir çok yayınlanmış projesi ve ödülleri bulunan, ISO9001:2008 belgeli bir mimarlık ofisidir.


Aytaç ve Ali Manço ortaklığında yönetilen firma, 50 yılı aşan mesleki deneyimini genç kadrosunun dinamizmi ile birleştirerek mimari / iç mimari tasarım, danışmanlık ve mesleki denetim hizmetleri sunmaktadır.


Mimari uzmanlık alanları, başta konut, ofis, karma kullanım, fuar / sergi, ticaret, kamu ve sanayi yapıları olmak üzere, maliyet ve enerji etkin yenilikçi çözümlerin hedeflendiği birçok farklı proje türünü içermektedir.



Aytaç Manço kendisine ait bir projeyi kopyaladığı iddiasıyla MESA’ya açtığı telif davasını kazandı!
Aytaç Manço Azade Başağa'ya projenin estetiğini bozduğu için dava açtı!




Geri Dön