23 / 04 / 2024

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı imara mı açılacak?

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı imara mı açılacak?

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı'nın koruma derecesinin düşürülmesine yönelik çalışma TBMM gündemine taşındı. Konuya ilişkin soru önergesi hazırlayan CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın sorularını Çevre Ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'ye iletti..



Ayvalık Adaları Tabiat Parkı imara mı açılacak?


CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Ayvalık Adaları Tabiat Parkı'nın koruma derecesinin düşürülmesine yönelik çalışmaya ilişkin soru önergesi hazırladı.Akın, sorularını Çevre Ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'ye sordu.


Önergesinde "21 Nisan 1995 tarihli ve 22265 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile Ayvalık Adaları Milli Parkı oluşturulmuştur. Eşsiz doğal güzelliği ile Ege’nin İncisi olan Ayvalık Tabiat Parkı’nın sit konumunun yeniden değerlendirilmesi ve Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’nın büyük bölümünün yapılaşmaya açılacak olması Ayvalık halkında endişeye yol açmıştır." şeklinde açıklamalarda bulunan Akın "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bu konuda yapılan ve Ayvalık Tabiat Parkı’nın koruma derecesini düşürerek imar izni verilmesine yol açacak çalışma Ayvalık Belediyesine görüş için gönderilmiş, Belediye Meclisinde konu görüşe açılmıştır. Ayvalık Belediye Meclisi de parti ayrımı olmaksızın konuya olumsuz yaklaşarak, bu değişikliğe karşı çıkmıştır." diyerek konuyla ilişkin 5 soru sordu.


Akın'ın soruları

1- 19.624 ha yüzölçümü ile Türkiye’nin en büyük Tabiat Parkı olma özelliğini taşıyan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’nın koruma derecesinin düşürülmek istenmesinin nedeni nedir?


2- Yapılan çalışmada Ayvalık Adaları Tabiat Parkı kısımlar itibariyle hangi koruma derecelerine ayrılmıştır?


3- Ayvalık halkının, Belediye’nin, Sivil Toplum Örgütlerinin karşı çıktığı Ayvalık’ın talanına yol açacak bu değişiklikten vazgeçilecek midir?


4- Olağanüstü özelliklere sahip yerlerin sit alanı olarak değil de çeşitli derecelerde korunacak alanlar olarak değerlendirilmek istenmesinin nedeni nedir? Sit alanı olarak korunan alanların bu yolla imara ve yapılaşmaya açılmak istendiği iddiaları doğru mudur?


5- Ülkemizde Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’nın dışında koruma derecelerinin düşürülmesi çalışması yapılan ne kadar doğal sit alanı vardır ve bunlar hangileridir?




Geri Dön