29 / 03 / 2024

Ayvalık Gümrük Müdürlüğü binası restore edildi!

Ayvalık Gümrük Müdürlüğü binası restore edildi!

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, restorasyonu tamamlanan Gümrük Müdürlüğü’nün tarihi hizmet binasının açılışı gerçekleştirildi. Davetliler yenilenen binada incelemelerde bulundu...



Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, restorasyonu tamamlanan Gümrük Müdürlüğü’nün tarihi hizmet binasının açılışı gerçekleştirildi.

Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı’nın yanı sıra Uludağ Gümrük ve Ticaret Müdürü Hasan Eken, Yardımcısı Ayhan Yazıcı, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, binanın restorasyonuna katkı veren Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan Proje Müellifi Restoratör Hasan Esençam Balıkesir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü adına İl Müdür Yardımcısı Sadullah Özel, Ayvalık Gümrük Müdürü Salih Arık, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı İbrahim Kantarcı ve ATO yönetimi, projeyi tamamlayan NYZ İnşaat Elektrik Turizm Gıda San. Tic. Ltd. Şti. Cihan Uçuman Ortaklı adına Dilara Senek, daire amirleri, Ayvalıklı turizm-seyahat firmalarının temsilcileri, gümrük memurları ve gümrük çalışanları hazır bulundu.

Gümrük hizmet binasının restorasyon aşamasında maddi ve manevi katkılar verdiği öğrenilen Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı ile Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer tarafından açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından, kalabalık davetliler yenilenen binada incelemelerde bulundu.


Ayvalık Gümrük Müdürlüğü tarafından davetlilere ikramlarda bulunulan açılışta konuşan Uludağ Gümrük ve Ticaret Müdürü Hasan Eken, Ayvalık’ın tarihi gümrük binasının Türkiye’deki en eski gümrük binası olduğunu söyledi.


Tarihi eserleri; ‘yık kurtul’ veya ‘restore et yaşat’ şeklinde ikiye ayırdığını vurgulayan Eken, “Zor olanı ise o tarihi binayı ayakta tutmaktır. Gümrükler ülkelerin aynasıdır. Yurt dışından gelen turistlerin ilk karşılaştıkları yer gümrük kapısı ve gümrük personelidir. Gümrük personelinin güleryüzü ve davranışı iyi olursa, gümrük binalarımızın görüntüsü iyi olursa, tüm bunlar ülkemize gelen turistler için olumlu birer imaj olarak kendisini gösterecektir” diye konuştu.

26 Ocak’ın Dünya Gümrük Günü olduğunu da hatırlatan Hasan Eken, Ayvalık Gümrük Binasını restorasyonunda emeği geçen başta Ayvalık Gümrük Müdürü Salih Arık olmak üzere, Kaymakam Nazlı, Belediye Başkanı Gençer ve emeği geçen herkese teşekkür etti.


BELEDİYE BAŞKANI GENÇER İLGİNÇ BİR ANISINI ANLATTI

Açılışta konuşan Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer de, “bugün Ayvalık için güzel bir gün. Böylesi tarihi bir binanın restore edilmesi ve buna tarihi kimliğini kaybetmeden işlev kazandırılması çok önemliydi” dedi.


7 yıl kadar önce Yunanistan’ın başkenti Atina’da Türkiye’yi dönemin Başbakanı Tayip Erdoğan Yunanistan’ı ise Papandreu’nun temsil ettiğini anlatan Başkan Gençer,” O toplantıda bende Ayvalık Ticaret Odası Başkanı olarak hazır bulunmuş ve 5 ticaret odası başkanı arasında konuşmacı olmuştum. O dönemler Ayvalık Gümrüğü bir karantina gümrüğü olarak sayılıyordu. 1930’lu yıllarda Ayvalık’tan Midilli’ye giden bir vapurda şarbon vakasının tespit edilmesi nedeniyle; o yıllardan itibaren Ayvalık’tan Midilli’ye giden yolcu gemilerine sarı bayrak çekiliyor, gemi rıhtıma yanaştığında sirenler çalınıyor ve gemilerimiz rıhtıma yanaştığında astronot kılıklı bir görevli yolcuları karşılıyor. Yürüdüğümüz yolları ilaçlıyorlar ve gemiden çıkan herkese vebalı muamelesi yapıyorlardı. Tabi Türk yolcular olarak bu durumdan son derece üzüntü duyuyorduk. Ben o toplantıda bu üzüntümüzü dile getirmiştim. Sanırım bu konuyu orada her iki ülkenin başbakanları ile 4’er bakanın da hazır olduğu ortamda dile getirmiş olmam işe yaramıştı ki, birkaç saat sonra Yunan makamları bu durumu düzeltmişlerdi. Buda beni son derece memnun etmişti. Bugün bu açılışta bu anekdotumu da sizlerle paylamak istedim” diyerek emeği geçenlere teşekkür etti.

Belediye Başkanı Gençer’in ardından konuşan Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı ise Gümrük binasının eski haline ait fotoğrafların sonrasında yeni halini görebilmenin memnuniyet verici olduğunu kaydederek, “Tarihi gümrük binamız küçük bir bina ama kendisine beklenmedik büyük işler yapan bir bina. Gümrük binaları ülkeler arası dostlukların, hoşgörünün, sıcaklığın ilk kapısıdır. İçinde bulunduğumuz bina yaklaşık 100 yıldır o dostluğu, o hoşgörüyü ve güler yüzlülüğü en iyi şekilde göstermiştir ki, bugün geldiğimiz noktada; on binlerce insanın, binlerce aracın gelip-geçtiği bir noktaya gelmiştir” dedi.

Ayvalık’ta 2 bine yakın tarihi ve kültürel değere sahip taş binalardan birinin de Ayvalık Gümrük Müdürlüğü hizmet binası olduğuna işaret eden Kaymakam Nazlı, “Bu kültür varlıklarının mutlaka korunması, yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması gerekiyor” ifadelerini kullanarak emeği geçenlere teşekkür etti.


EMEĞİ GEÇENLERE TEMA VAKFI TARAFINDAN DİKİLEN AĞAÇLARIN BELGELERİ VERİLDİ

Konuşmaların ardından, binanın restore edilmesinde emeği geçenlere; Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Uludağ Gümrük ve Ticaret Müdürü Hasan Eken tarafından TEMA Vakfı tarafından emeği geçenlerin adlarına Denizli’nin Acıpayam ilçesinde ekilen 5’er fidanlara ait belgeleri verildikten sonra açılış töreni sona erdi.


Milliyet


Geri Dön