20 / 04 / 2024

Ayvalık ve Cunda Adası'ndaki 80 SİT alanı risk altında!

Ayvalık ve Cunda Adası'ndaki 80 SİT alanı risk altında!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, 'SİT alanlarının yeniden değerlendirilmesine' ilişkin yürüttüğü projesi Ayvalık ve Cunda Adası'ndaki doğal dokusu ve mimarisiyle anılan 80 SİT alanı için tehlike oluşturuyor.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın başlattığı 'SİT alanlarının yeniden değerlendirilmesi' projesi, doğru dokusuyla ünlü iki önemli SİT alanını tehdit ediyor. Son yılların gözde tatil beldesi Ayvalık ve Cunda, betonlaşma tehlikesiyle yüzyüze. Söz konusu projenin arka planında, Cunda Adası'nda 400 dönüm arazisi bulunan Acarlar Şirketler Grubu'nun girişimi olduğu iddia ediliyor. Bölge halkı endişeli. 


Her şey 275 villa için mi? 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 'SİT alanlarının yeniden değerlendirilmesine' ilişkin yürüttüğü çalışma kapsamında gözler Ayvalık ve Cunda Adası'na çevrildi. 80'in üzerindeki sit alanı bulunan Balıkesir'in sadece Ayvalık İlçesi'nde 50 SİT alanı bulunuyor. Acarlar Şirketler Grubu'nun hedefinde ise Cunda Adası olduğu iddia ediliyor. Şirketin 1977 yılından bu yana Cunda Adası'nda 400 dönüm arazisi bulunuyor. Şirketin, 1989 yılında belediyenin çıkarmış olduğu 1/5000 ölçekli imar planına dayanarak Cunda'da 275 villanın yapımı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvuruda bulunduğu ortaya çıktı. Başvuruda 'Alanın Tabiat Parkı ve 1. Derece SİT alanı olduğu' ifade edilirken, şirketin 1989 yılındaki 1/5000'iik imar planı çerçevesinde 'imar hakkı' olduğu vurgulanmıştı. Acarlar tarafından Bakanlığa, "Bu hakkımız baki midir?" diye soruldu. Çevre Bakanlığı'nın Hukuk Müşavirliği tarafından Acarlar'a cevaben altı ay önce "Hakkınız bakidir"' denilerek yapılaşma için yeşil ışık yakıldı. Kararla birlikte Balıkesir Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ihalesi ile bütün sit alanlarını imara açmış oldu. Yaşananları anlatan Tabiat Parkları Koruma Platformu Sözcüsü Şükrü Kaygısız, Cunda'da daha önce de kooperatiflerin bu tarz alanlarda inşaat çalışması başlatmak için girişimlerde bulunduğunu belirtti. Açılan davaların mahkemece reddedildiğini ifade eden Kaygısız, "Kooparatiflerin aşamadığı hukuk kararlarını Acarlar, Bakanlık üzerinden aşmaya çalışıyorlar" dedi. 


Hakan AKPINAR / Yurt Gazetesi



Geri Dön