25 / 04 / 2024

Az hasarlı binalar da risk altında!

Az hasarlı binalar da risk altında!

İstanbul Kültür Üniversitesi İnşaat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akın Önalp, az hasarlı binaların da en az orta hasarlı binalar kadar risk altında olduğunu öne sürerek, olası bir depremde az hasarlı binaların da yıkılabileceğini söyledi



Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlunu ziyaret eden Önalp, orta hasarlı binaların yanı sıra az hasarlı binalarla ilgili de çalışma başlatılması gerektiğini anlattı.Önalp, Sakaryadaki binaların büyük bir kısmının eski yönetmeliklere göre yapıldığını belirterek, "Az hasarlı bina sahipleri benim binam az hasarlı, bir şey olmaz demesin. Az hasarlı binalar da en az orta hasarlı binalar kadar risk altındadır. Olası bir depremde bu binalar yıkılabilir" dedi.

Sakaryanın büyük depremlerin yaşandığı bir bölge olduğuna işaret eden Önalp, bu tür depremlerin gelecekte de yaşanabileceğini kaydetti.

Önalp, Sakaryanın fay hattına yakın bir yerde bulunduğunu vurgulayarak, "Şu an itibariyle Sakaryadaki orta hasarlı, hatta az hasarlı binalar da büyük risk altındadır. Yani yarın bir deprem olsa sadece orta hasarlı binalar değil, hafif ve az hasarlı binalar da büyük risk taşımaktadır. Yani az hasarlı bina sahipleri hataya düşmemeli. Olası bir depremde az hasarlı binaların da yıkılması muhtemeldir. Bunun için bina sahiplerinin kesinlikle güçlendirme çalışması
 yapmasıı gerekiyor" diye konuştu.

Orta hasarlı binalar konusundaki çalışmalara da değinen Önalp, zeminin iyi olmaması, binaların eski yönetmeliklere göre projelendirilmesi ve 1999 Marmara Depremi nedeniyle orta hasarlı binalarda oturulmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu ise Sakaryanın bir deprem şehri olduğunu ve daha güvenilir bir kent olması için deprem gerçeğine uygun şekilde binaları yapılandıracaklarını söyledi.
AA


Geri Dön