29 / 03 / 2024

Azapkapı Sokullu Mehmet Paşa Camii restore ediliyor!

Azapkapı Sokullu Mehmet Paşa Camii restore ediliyor!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Osmanlı'nın eserlerine sahip çıkıyor. Erdoğan, Mimar Sinan'ın eseri olan ve kubbelerindeki süslemeleri kaybolan Azapkapı Sokullu Mehmet Paşa Camii'ne sahip çıktı



Cami; İstanbul Valiliği İl Özel İdaresi tarafından restore edilecek. Valilik, Azapkapı Sokullu Mehmet Paşa Camii Onarımı işi ihalesinin 18 Ekim 2011 tarihinde saat 11.00'de, İstanbul İl Özel idaresi 1 No'lu Toplantı Salonu'nda yapılacağını açıkladı.

Mimar Sinan'ın eseri olan ve kubbelerindeki süslemeleri kaybolan Azapkapı Sokullu Mehmet Paşa Camii'ne Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sahip çıktığı öğrenildi. Erdoğan'ın, 19 Kasım 2010 tarihinde, Akit Gazetesi'nde yer alan "Caminin kubbelerindeki süslemeler kayboldu!" başlıklı haberin ardından Azapkapı Sokullu Mehmet Paşa Camii'nin restorasyonu için İstanbul Valiliği'ne talimat verdiği, tarihi caminin İstanbul Valiliği il Özel İdaresi tarafından restore edileceği öğrenildi.

Valilik, Azapkapı Sokullu Mehmet Paşa Camii Onarımı işi ihalesinin 18 Ekim 2011.tarihinde saat 11.00'de, İstanbul il Özel idaresi .1 No'lu Toplantı Salonu'nda yapılacağını açıkladı.

KUBBELERİNDE BULUNAN SÜSLEMELER KAYBOLDU

Beyoğlu ilçesinde bulunan Azapkapı Sokullu Mehmet Paşa Camii, Sokullu Mehmet Paşa tarafından 1577 yılında Mimar Sinan'a yaptırıldı. Cami, İstanbul'da Unkapanı köprüsünün Galata ayağının dibinde, Azapkapı semtinde yer alıyor. Cami, Selimiye Camii stilinde yapılmış. 1938 yılında başlanan büyük çapta bir tamir ile cami ihya edilerek 1941'de tekrar ibadete açıldı. 1955 yılında minare şerefesi, yeniden yapıldı. Otuz yıldan fazla harabe halinde kalması nedeniyle zengin süslemeşinin büyük kısmı kayboldu.

ERDOĞAN:"BUNLAR ÜLKEMİZİN MÜHRÜ"

Mimar Sinan'ın eserlerinden Süleymaniye Camii ve Edirnekapı'da Mihrimah Sultan Camii, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmiş ve ibadete açılmıştı.

Süleymaniye Camii'nin açılışında konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tarihi eserleri geleceğe intikal ettirme gayreti içinde olduklarını belirterek, "inşallah bu eserleri bizler ve bizden sonra gelenler de aynı şekilde geleceğe intikal ettirmenin gayreti içinde olacaklardır. Bunlar ülkemizin mührüdür. Bu mühürleri kaybetmeyeceğiz. Bu mühürleri geleceğe taşıyacağız" demişti.
Akit


Geri Dön