28 / 03 / 2024

Aziz Kocaoğlu: Bu soruşturma izni çok trajikomik!

Aziz Kocaoğlu: Bu soruşturma izni çok trajikomik!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, İçişleri Bakanlığı'nın hakkında verdiği soruşturma iznini değerlendirerek, "Biz sadece Bakanlığın hazırladığı üst plana uyduk" diye konuştu



İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Urladaki imar planı değişikliği dolayısıyla kendisi ve bazı ilçe belediye başkanlarının aralarında da bulunduğu 89 meclis üyesi hakkında İçişleri Bakanlığı tarafından soruşturma izni verilmesini "trajikomik bir karar" olarak niteledi.

Kocaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, soruşturma iznine konu olan imar planı değişikliğinin "tüm itirazlara rağmen" Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 1/100 binlik planına uyma zorunluluğu nedeniyle yapıldığını belirtti.

"Biz sadece Bakanlığın hazırladığı üst plana uyduk. Soruşturma açılacaksa o kurum  İzmir  Büyükşehir Belediyesi değil, Çevre ve Şehircilik Bakanlığıdır" görüşünü savunan Kocaoğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Urlada bir bölgenin planlaması konusunda aşırı istek oldu ama biz direndik ve yapmadık. Çünkü bu talep bizim yoğunluk anlayışımızla örtüşmüyordu. 1/25 binlik planlarımız da bu kararımız çerçevesinde Meclisimizde onaylandı. Hatta o dönemde bunu yaptık diye epeyce tepki de aldık. Belediyemizce yapılan 1/25 binlik plandan sonra 19 Temmuz 2007 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan 1/100 binlik planda, Urlanın eski tarihli 1/5000 ve 1/1000lik planlarının korunmasına karar verildi.

Biz de bu planın bir kısmına itiraz edebilmek için hemen hazırlıklara başladık. Hayati gördüğümüz konu başlıklarını belirledik ve Bakanlığa itiraz ettik. Ama Bakanlık, 2008 yılında yaptığı 2. planda da aynı maddeyi korudu. Bu nedenle biz de zorunlu olarak 1/25 binlik planımızı üst ölçekli plana uydurduk. Durum bundan ibaret. Şimdi bakıyoruz, bununla ilgili soruşturma açılmış, Sen Urlada vatandaşlara rant sağlamışsın, plan yapmışsın diye. İçişleri Bakanı da imzalıyor bu soruşturma iznini. Burada soruşturma açılacaksa, 1/100 binlik planı yapana açılmalı. Ona açmıyorsun, bana soruşturma açıyorsun. Ne gerek var İzmire evrak gidip gelecek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı orada. Bir soruşturma açılacaksa, o kurum İzmir Büyükşehir Belediyesi değil Çevre ve Şehircilik Bakanlığıdır."

Urladaki kentsel bölge nazım imar plan notunda değişiklik yapılarak bazı mülk sahiplerine haksız rant sağlandığı iddiasıyla yapılan inceleme sonunda İçişleri Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile bazı ilçe belediye başkanlarının da aralarında bulunduğu 89 meclis üyesi hakkında soruşturma izni vermişti.

AA


Geri Dön