28 / 03 / 2024

Aziz Kocaoğlu: Ege Mahallesi'ne dönüşüm için bir daha gelmem!

Aziz Kocaoğlu: Ege Mahallesi'ne dönüşüm için bir daha gelmem!

Ege Mahallesi’nde kentsel dönüşümü anlatan Başkan Aziz Kocaoğlu, Roman vatandaşların hışmına uğradı. Kocaoğlu, “Buraya dönüşüm için bir daha gelmem” dedi



İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentsel dönüşüm toplantısı için gittiği Roman mahallesi olarak bilinen Konak Ege Mahallesi'nde vatandaşların sert tepkisiyle karşılaştı. Mahalleliler projede belirtilen evleri istemediklerini belirterek, "Bu evler doğalgazlı. Biz elektrik ve su parası ödeyerek geçinemiyoruz, doğalgaz ile nasıl geçinebiliriz" dedi. Bir mahalle sakini ise, "Ben bu evi sana vermeye mecbur muyum? Ben evimi sana teslim etmem" diye çıkıştı. Başkan Kocaoğlu mahallelilerin tepkisine karşılık, "Bir daha buraya kentsel dönüşüm için gelmem. Çay kahve içmeye gelirim" diye konuştu. 


Başkan Kocaoğlu kentsel dönüşüm toplantısı yapmak, vatandaşları bilgilendirmek ve dönüşüme ikna etmek için Konak'ın Ege Mahallesi'ne gitti. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ile  İzmir  Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Suphi Şahin de Kocaoğlu'na eşlik etti. Gergin geçen toplantıda mahalle sakinleri Başkan Kocaoğlu'na tepki gösterdi. 


'Nasıl geçineceğiz' 


Mahalle sakinleri, "Bu evler doğalgazlı evler. Biz doğalgazlı evlerde yaşayamayız. Burada herkes biliyor ki biz elektrik su parası ödeyemiyoruz. Bu şekilde geçinemezken doğalgazlı evlerde oturarak nasıl geçineceğiz. Bizim ayağımız toprağa basamalı. Bize yapmayı düşündüğünüz evleri beğenmedik, istemiyoruz" dedi. 


Bir başka mahalle sakini ise Başkan Kocaoğlu'na doğru yürüyerek, "Sana evimi vermek zorunda mıyım? Benim evim annemden babamdan kaldı. Onlar bana evimi kimseye vermememi söyledi. Ben bu evden çıkmam" diye tepkisini dile getirdi. 


Rızanız yoksa kahveye gelirim


Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocoağlu, Ege Mahallesi'ndeki Roman vatandaşların gösterdiği tepki karşısında, "Görüyorum ki siz bu işi istemiyorsunuz. Dönüşüm işi rıza işi. Gönül rızası olmadan dönüşüm yapılamaz. Ben de bir daha buraya kentsel dönüşüm için gelmem. Çay içmeye, kahve içmeye gelirim" diye karşılık verdi


Yeni Asır


Haber Hürriyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Kentsel dönüşümde ilk inşaat ihalesine çok yakında Uzundere’de başlayacaklarını söyleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, uzlaşma görüşmelerinin yapıldığı Ege Mahallesi’nde de "asla vazgeçmeyecekleri" temel prensipleri açıkladı, "Kimseyi evinden, ocağından koparıp mağdur etmeyeceğim" dedi.


Ege Mahallesi Muhtarı Kemal Ersum’un kentsel dönüşüm konusundaki bilgilendirme isteği üzerine Ege Mahallesi’ne giden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Kentsel Dönüşüm projesini bölge halkıyla bir kez daha paylaştı ve vatandaşların sorularını yanıtladı. Başkan Kocaoğlu’na ziyaretinde, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ile İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Suphi Şahin de eşlik etti.


Başkan Aziz Kocaoğlu, şu anda Ege Mahallesi’nden başka 5 yerde daha çalıştıklarını, Uzundere’de mahalle sakinleri ile uzlaşıp çok yakında ihaleye çıkacak ve inşaata başlayacak duruma geldiklerini söyledi. Başkan Kocaoğlu, Ege Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm ile ilgili şunları söyledi;


"Burada yaşayan mal sahibi hakkını, yani tapusunun karşılığını alacak. Bunda bir problem yok! Ama biz Büyükşehir Belediyesi olarak kiracıların da Ege Mahallesi’ndeki hayatlarını sürdürmesini istiyoruz. Bunun için bir çalışma yaptık. Benim yasal olarak kiracıya gayrimenkul verme yetkim bulunmuyor. Sadece kiraya verme yetkim var. Ben de bütün plan projeyi kiraların çok cüzi olması üzerine yaptım. Ege Mahallesi’nde yaşayan ve bu muhitte iş yapan insanlarımızı eğer buradan çıkartırsak, hepinizin sıkıntı çekeceği bir gerçek. Şehrin herhangi bir köşesinde, size burada vereceğim evden 5 misli büyüğünü versem, orada yaşayamazsınız, geçinemezsiniz. Bunu hepimiz biliyoruz. Bizim kentsel dönüşüm anlayışımızda üç prensibimiz var: Bir, kentsel dönüşümde vatandaşı yerinden etmeyeceksin. İki, belediye de bundan para kazansın demeyeceksin. Üç, hakkaniyetli olacaksın. Kiracının da mal sahibinin de burada yaşaması için yerinde gerekli düzenlemeyi, gerekli projeleri yapacaksın. Bizim görüşümüz, düşüncemiz bu."


Ege Mahallesi dönüşümü için toplantılar yapılarak esasların bir çok kez anlatıldığını hatırlatan Başkan Aziz Kocaoğlu, şöyle devam etti:


"Bugün de tekrarlıyorum. Kentsel dönüşüm işi, gönülle olacak bir iş. Eğer burada oturan ev sahibinin, kiracının rızası yoksa, bu iş olmaz. Biz ’çarpık yapılaşma, depreme dayanıksız, riskli yapı’ diye rapor alıp ondan sonra iki ay içerisinde vatandaşların evlerini yıkma yoluna gitmeyiz. Ben belediye başkanlığı yaptığım sürece böyle bir yöntemi uygulamayacağım. Kimseyi evinden, ocağından koparıp mağdur etmeyeceğim. Gönül rızası ile anlaşmayı imzalıyorsanız biz bu işi yapacağız. Zorlama ile bir şey olmaz. Ben bunu yapmaya, para harcamaya hazırım. İstiyorsanız yapacağız. İstemiyorsanız da gidip isteyen yerde yapacağız."


 Hürriyet


Haber Dünya Gazetesi'nde şöyle yer aldı;



İzmir Büyükşehir Belediyesi ilk kentsel dönüşüm projesinde inşaat çalışmalarına başlamak için gün sayıyor. Yerinde dönüşümde ilk örnek olarak Uzundere 1. Bölge 1. Etap'ta kat karşılığı inşaat yapımı ihalesi için tüm hazırlıklarını tamamlayan belediye, diğer taraftan da kentin farklı bölgelerindeki uzlaşma çalışmalarını sürdürüyor. 


İzmir'in dönüştürülecek alanlarından biri olarak öne çıkan Ege Mahallesinin Muhtarı Kemal Ersum'un girişimleri ve kentsel dönüşüm konusundaki bilgilendirme isteği üzerine bu mahalleye giden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, şu anda Ege Mahallesinden başka 5 yerde daha çalıştıklarını, Uzundere'de mahalle sakinleri ile uzlaşıp çok yakında ihaleye çıkacak ve inşaata başlayacak duruma geldiklerini söyledi. 


Kocaoğlu, Ege Mahallesi'nde yaşayan mal sahibinin tapusunun karşılığını alacağını belirterek, "Kiracıların da Ege Mahallesi'ndeki hayatlarım sürdürmesi için bir çalışma yaptık. Benim yasal olarak kiracıya gayrimenkul verme yetkim bulunmuyor. Sadece kiraya verme yetkim var. Ben de bütün plan projeyi kiraların çok cüzi olması üzerine yaptım. Bizim kentsel dönüşüm anlayışımızda 3 prensibimiz var: Bir, kentsel dönüşümde vatandaşı yerinden etmeyeceksin. İki, belediye de bundan para kazansın demeyeceksin. 


Üç, hakkaniyetli olacaksın. Kiracının da mal sahibinin de burada yaşaması için gerekli projeleri yapacaksın" açıklamasını yaptı. 


Dünya


Geri Dön