16 / 04 / 2024

Aziz Kocaoğlu: İzmir gecekondulardan kurtulmalı!

Aziz Kocaoğlu: İzmir gecekondulardan kurtulmalı!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bölgedeki imar yanlışlarını eleştirdi. Kocaoğlu, 'Kent rantı peşinde, kamu arsa sini satma peşinde değiliz. Yani kenti satma peşinde değiliz. Yaşanacak bir kent istiyoruz' şeklinde konuştu.



İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Temmuz ayı ilk birleşiminde, şehir gündemine ilişkin degerlendirmelerde bulundu. 


Kocaoglu,  TOKİ  ile 2004- 2005 yılında Mavişehir bölgesinde bir plan çalışması yaptıklarını vurgulayarak, buradaki önemli gelişmeleri  İzmir  kamuoyuyla paylaştı.


Başkan Kocaoğlu açıklamasında, 'TOKİ ile Mavişehir bölgesindeki bir planda mutabık kaldık. Oradan el edilecek paranın, Kadifekale kentsel dönüşümü dahil olmak üzere kente katkısı büyük olacaktı. Ama koskoca TC Başbakanlık'a bağlı TOKİ, Kadifekale işinde sözünden döndü. Parayı biz verdik ve Uzundere konutlarını satın aldık. Kadifekale'de yaşayan insanlara mahcup olmamak için 'ar bizim, namus bizim' dedik. Protokoller arşivde duruyor. Neyse, onu geçtik. Mavişehir'de planlama yaptığımız yerde 100 dönüm ve 15 dönüm kamuya terk edilecek açık spor alanları ayrılmıştı. Yoğunluğun düzenleme ortaklık payı olarak TOKİ de bu alanlan kamuya terk edecekti. Ancak açık spor alanı olarak kullanılacak bu iki arsayı daha sonra TOKİ sattı. 7-8 sene oldu. Arsayı alanlar bize gelip gittiler; 'Buraya imar veremeyiz' dedik. Maalesef dün ve bugün her ikisinin de imar çalışması geldi. Bir kısmı konut ve ticaret, bir kısmı yeşil alan. Arsa sahipleri, TOKİ'den aldıkları arsanın yüzde 25'ini İller Bankası'na satmış. İller Bankası ortak olmuş. İller Bankası ortak olduğundan, buraya kamu menfaati bulaşmış. Ondan dolayı da kamu yaran oluşmuş, imara açılmış'  ifadelerini kullandı.


Kocaoğlu, eleştirilerine şu şekilde devam etti: 'Hangi birini anlatayım? İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin çevre yolu kenarındaki 100 dönüm tapulu arazisi, 'Burası meradır, Milli Emlak'a geçmelidir' denilerek mahkeme kararıyla elimizden alındı, buharlaştı. Şimdi mera dedikleri bizim araziye, Bornova'da yerini sattıklan Karayolları Bölge Müdürlüğü için bina ve lojman yapmak istiyorlar. Aynı Karayolları, çevre yolunun kenarında kamulaştırılan arazilerde AVM yapıyor. Peki neye göre? 'Uzak yollarda kilometrelerce giderken, eğer ekonomik değil veya yapılamıyorsa, ihtiyaç dahilinde ve acil durumda kent dışında çevre yollarında kamulaştırmayla dinlenme tesisi yapılabilir' kanun maddesine dayanarak yapıyor. Peki nerede yapıyor bu tesisleri? Üçkuyular kent merkezine iki kilometre mesafede, Bayraklı'da tünele girmeden yapıyor, Yazıktır bu kente... Kenti satma değil, yaşatma derdindeyiz.' Düzensiz yapılaşma ve düzensiz plan ile İstanbul'un giderek kötü bir görünüme büründüğünü ifade eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoglu, 'İstanbul'un ne hale geldiğini giden görüyor. Biz İzmir'in kalkınmasın, İzmir'in yaşanacak bir kent olmasını, İzmir'in gecekondulardan kurtulmasını, İzmir'in sosyal donatı alanlarının, otoparkların, yolların, spor alanlarının yapılmasını istiyoruz. Kent rantı peşinde değiliz. Kamu arsasını satma peşinde değiliz. Kenti satma peşinde değiliz.'



Haber Ekspres


Geri Dön