28 / 03 / 2024

Aziz Kocaoğlu, Kadifekale’de devam eden sur duvarları restorasyonunu inceledi!

Aziz Kocaoğlu, Kadifekale’de devam eden sur duvarları restorasyonunu inceledi!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Eylül 2012'de başladığı Kadifekale surlarındaki yenileme çalışmalarını yerinde inceleyen Aziz Kocaoğlu, Kale’nin eski cazibesini kazanması ve alanın turist çeken bir bölge haline getirilmesi için çabaladıklarını söyledi.




8 bin 500 yıllık geçmişi ile önemli medeniyetlere ev sahipliği yapan İzmir’de Büyükşehir Belediyesi, tarihi mirasın ortaya çıkarılması ve korunması konusundaki örnek çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Kadifekale heyelan bölgesinin boşaltılmasının ardından alanı cazibe merkezi haline getirmek isteyen  İzmir  Büyükşehir Belediyesi, çalışmalarına dört koldan devam ediyor. Bir yandan ağaçlandırmalar sürerken, diğer yandan Kadifekale’nin tarihi surlarını yenilemek için restorasyon ve Antik Roma Tiyatrosu’nun gün yüzüne çıkarılması için kamulaştırma çalışmaları devam ediyor. 


İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Eylül 2012'de başladığı Kadifekale surlarındaki yenileme çalışmalarını yerinde inceleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Kale’nin eski cazibesini kazanması ve alanın turist çeken bir bölge haline getirilmesi için çabaladıklarını söyledi. Başkan Aziz Kocaoğlu, çalışmaların 2014 yılı içinde tamamlanarak Kale surlarının eskisinden daha güçlü hale getirileceğini ifade etti. 


Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen proje kapsamında, sanat tarihçisi, malzeme uzmanı, kimya uzmanı, mimar ve restorasyon uzmanı gibi pek çok farklı alanda uzmanlaşmış bir ekip, 1120 metre sur duvarı, 18 adet kule ve 5 adet destek duvarında sağlamlaştırma ve temizleme; 1420 metrelik koruma amaçlı çevre duvarında ise onarım ve tamamlama çalışmaları yapıyor. 


Antik Tiyatro  için 103 bina yıkıldı

Kadifekale’nin ardından Antik Roma Tiyatrosu alanına geçen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, burada kamulaştırma çalışmaları ve tiyatro hakkında bilgi aldı. Tiyatronun kente kazandırılması için 11 milyon lira kamulaştırma bedeli ödediklerini söyleyen Başkan Kocaoğlu, yıkımların ardından tiyatronun ortaya çıkarılması için gerekli olan çalışmaların başlatılacağını bildirdi. 

Başkan Kocaoğlu, alanda yıkım yapılırken bile pek çok tarihi objenin ortaya çıkarıldığına didkat çekerek, “Bu alan, tarihi anlamda kentimizin en zengin bölgelerinden birisi. Biz de Büyükşehir Belediyesi olarak 8 bin 500 yıllık tarihimizi ortaya çıkarmak, korumak ve kente kazandırmak için elimizden gelen tüm çalışmayı yapmaya devam edeceğiz. Bu bizim gelecek kuşaklara bırakacağımız en büyük armağanlardan birisi olacak” şeklinde konuştu. 


Kadifekale’de gecekondular arasına sıkışıp kalan tiyatronun çıkarılması için yaklaşık 12 bin 972 metrekarelik alan üzerinde bulunan 164 adet parsel için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırma kararı alınmıştı. Büyükşehir Belediyesi, bugüne kadar 117 parseli kapsayan 9 bin 987 metrekarelik alanın tapusunu aldı. Bölgedeki yıkımlarına da başlayan Belediye, bugüne kadar 103 binanın yıkımını gerçekleştirdi.



İzmir Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön