20 / 04 / 2024

Aziz Kocaoğlu: Kentsel dönüşümde uzlaşı olmazsa olmazlardan!

Aziz Kocaoğlu: Kentsel dönüşümde uzlaşı olmazsa olmazlardan!

Aziz Kocaoğlu, kentsel dönüşümdeki ilkelerinin "yerinde dönüşüm" ve "uzlaşma" olduğunu hatırlattı. Kocaoğlu dönüşüm çalışmalarında "hak sahiplerinin razısının" kendileri için olmazsa olmazlardan birisi olduğunu vurguladı.



Türkiye'de "yüzde 100 uzlaşma" ve yerinde dönüşümle gerçekleştirilecek ilk kentsel dönüşüm projesi olan Uzundere'deki 280 konut için  İzmir  Büyükşehir Belediyesi kura çekimini gerçekleştirdi. Kentsel dönüşüm alanı, yenilenmiş alt yapısı ile yakın çevresi için çekim merkezlerinden biri olacak. Karabağlar'da Uzundere ve Yurtoğlu mahallelerindeki 32 hektarlık alanı kapsayan kentsel dönüşüm çalışmalarının ilk etabında "yüzde 100 uzlaşma" sağlayarak yapım ihalesini gerçekleştiren İzmir Belediyesi, bu süreci başarıyla gerçekleştirdi. Dönüşümün ilk etabı Uzundere Mahallesindeki 12 bin 809 metrekarelik iki adada, 280 konut ve 33 iş yeri ile 44 bin 345 metrekare inşaat alanını kapsıyor. Dokuz bloktan oluşan iki adada, büyüklükleri 68 ile 131 arasında değişen 2 +1 ve 3+1 olmak üzere farklı konut tipleri bulunuyor. İş yerlerinin büyüklükleri ise 30 metrekare ile 230 metrekare arasında değişiyor. 


Proje tamamlandığında 32 hektar alanda 3 bin 500 birim konut ve konut altı ticaret ile merkezi iş alanında ticaret, ofis ve otel kompleksi bulunacak. Rekreasyon alanında ise projesi Karabağlar Belediyesi ile birlikte yürütülen; gençlik merkezi, buz pisti, yarı olimpik yüzme havuzu, basket-futbol sahaları, tenis kortu ve eğitim ağırlıklı spor kompleksi ile sosyal-kültürel merkezler, pazar alanı, otopark, daha fazla yeşil alan oluşturulacak. 


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentsel dönüşümdeki ilkelerinin "yerinde dönüşüm" ve "uzlaşma" olduğunu hatırlatarak, "Uyguladığımız yöntemle şimdiye kadar Türkiye'de bir tane kentsel dönüşüm yapılmadı. İlk defa sizlerin sayesinde yapılacak. Bu örnekte başarılı olduğumuz zaman, arkası çorap söküğü gibi gelecek ve kentimiz en kısa zamanda kalkınacak" diyor. Kentsel dönüşüm çalışmalarında "hak sahiplerinin razısının" kendileri için olmazsa olmazlardan birisi olduğunu vurgulayan Başkan Kocaoğlu, "Rıza olan yerde dönüşümü yaparım. Rıza olmayan yerde yapmam. Bizim uyguladığımız yöntemle şimdiye kadar Türkiye'de bir tane kentsel dönüşüm bile yapılmadı. İlk defa sizlerin sayesinde yapılacak.


Adaletten ayrılmadan, eşit davranarak, öyle bir kentsel dönüşümü uygulayıp, Türkiye'nin önüne koyarak; 'bu iş namusuyla, şerefiyle böyle yapılır' deme fırsatını verdiğiniz için hepinize çok teşekkür ediyorum" açıklamasını yaptı. Başkan Kocaoğlu şöyle devam etti: "Hak sahibi, yaşadığı yerde konutunu alacak yani yerinde dönüşüm olacak. Ne hak ediyorsa, mahallesinde alacak. Bu birinci kural. Arsalarınızın üzerinde dönüm olacak; orada bir değer artışı varsa sizler istifade edeceksiniz. Yerinde dönüşümün ilk amacı bu. İkincisi; biz sizin dönüşüm alanlarınızdan belediye olarak bir kuruşluk kâr, hizmete katılım hiçbir şey beklemiyoruz. İhaleyle verilecek, sizin bugün kurasını çektiğiniz konutlar size verilecek, gerisi de inşaat ederi olarak müteahhide kalacak. Ama belediye bundan bir kuruş bile kazanmayacak." 


HUKUKSAL ALTYAPISI OLAN KENTSEL DÖNÜŞÜM 

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu da projenin İzmir için çok önemli olduğunu belirterek, "Türkiye'de kentsel dönüşümün en sağlıklı şekilde başladığı belediyelerden biriyiz" diyor. Bu projenin Türkiye'de kentsel dönüşümün nasıl olması gerektiği yönünde bundan sonraki çalışmalara ışık tutacağına inandıklarını söyleyen Selvitopu, "Proje gerçekleştiğinde, İzmir'deki birçok kentsel dönüşüm alanında sorunların giderileceğine, çalışmaların önünün açılacağına inanıyoruz. Türkiye'de özellikle hukuksal anlamda altyapısı olan bir kentsel dönüşüm projesi, sağlıklı şekilde başlatılmış ve büyümüş olacak. Bu konuda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum" diyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi 32 hektarlık Uzundere Kentsel Dönüşüm Projesi için, proje alanı içinde açtığı iletişim ve tanıtım merkezinde tüm hak sahipleri ile tek tek görüştü. Yerinde ve doğru bilgilendirmeyle uzlaşma sağlayarak sözleşmeleri imzaladı. 


Fortune


Geri Dön