25 / 04 / 2024

Aziz Kocaoğlu: Yoğunluk artışıyla kentsel dönüşüm yapmak imkansız!

Aziz Kocaoğlu: Yoğunluk artışıyla kentsel dönüşüm yapmak imkansız!

İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu. kentsel dönüşümün yoğunluk artışıyla çözülemeyeceğini, herkesin olduğu yerde bir kat fazla bina yapmasıyla kentlerin daha da kötü duruma geleceğini söyledi.



İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu. kentsel dönüşümün yoğunluk artışıyla çözülemeyeceğini, herkesin olduğu yerde bir kat fazla bina yapmasıyla kentlerin daha da kötü duruma geleceğini söyledi. Dönüşümün yavaş üerlemesinin nedeninin "Bir metrekare, bir kat daha fazla olsun" anlayışı olduğunu belirten Kocaoğlu, "Belediye başkam, milletvekili olsun birileri eğer yoğunluğu artırarak çözelim yaklaşımında olursa, bunun sonu yoktur. Palyatif tedbirler uygulayıp, 30 yıl sonra 'Hadi bunlan da yıkalım' diyeceksek, ülkenin sınırlı kaynaklan varken bu paralan harcamanın anlamı kalmaz" dedi. 


HERKES İKNA OLACAK 


Kocaoğlu, kendi arazisine veya hazine arazisine evini yapmış olan vatandaşlann haklı olarak çocuklannı da ev sahibi yapmak istediğini. ancak 5 çocuklu bir ailenin 80 metrekarelik binası karşılığı 4-5 daire istemesinin gerçekçi olmadığını söyledi. Kocaoğlu, "O zaman dönüşüm projelerine gerek yok. Herkes olduğu yerde kat çıksın. Kent ne olacak? Bu fazla kat vermekle, almakla olacak iş değil. Üç dairesini bugün 150 bin TL'ye satamayan, dönüşüm sonrası bir dairesini 300-400 binaya sattığında herkesin ikna olma yüzdesi artacak" dedi. 



YASALAR BİRLEŞMELİ 


Kocaoğlu,  İzmir  Buyükşehir Belediyesi'nin Belediye Yasası'na göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ise 6306 sayılı Riskli Alanlarla ilgili kanuna göre kentsel dönüşüm projeleri yürüttüğünü belirterek, bu iki yasanın mutlaka birleştirilmesi gerektiğini, aksi halde sıkıntılar yaşanacağım söyledi. Kocaoğlu, "Uzundere'de biz kendi projemizi yürütüyoruz. Karabağlar'da ise daha büyük bir alanda Bakanlık çalışıyor. Aynı yerde rekabet yok. Bu kentin dönüşüme ihtiyacı var" diye konuştu. 


Hürriyet Ege


Geri Dön