19 / 04 / 2024

Aziz Kocaoğlu:Bir gayrimenkulün değerini yükseltmek sadece yoğunluk artışıyla olacak iş değil!

Aziz Kocaoğlu:Bir gayrimenkulün değerini yükseltmek sadece yoğunluk artışıyla olacak iş değil!

Aziz Kocaoğlu, “ Önce şu yoğunluk sevdasından vazgeçelim. Bir gayrimenkulün değerini yükseltmek sadece yoğunluk artışıyla olacak iş değildir. Sağlam binalar yapmakla da iş bitmez " dedi...




Kent dönüşümünde çok dikkatli olunması gerektiğini söyleyen  İzmir  Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Önce şu yoğunluk sevdasından vazgeçelim. Bir gayrimenkulün değerini yükseltmek sadece yoğunluk artışıyla olacak iş değildir. Sağlam binalar yapmakla da iş bitmez. Sosyal donatı alanlarıyla, kent ormanlarıyla geleceğin binalarını yapmak zorundayız” dedi.


Capital ve Ekonomist dergilerinin inşaat sektörüne yönelik olarak düzenlediği “Anadolu’da Konuta Yön Verenler” toplantılarının ilki İzmir’de yapıldı. Toplantıda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentsel dönüşümün sancılı bir şekilde, zamanla taşları yerine oturtarak gerçekleştirileceğini söyledi. Kentsel dönüşüm kapsamında sağlıksız konutların yıkılıp, yerine sağlıklı konutlar yapılmasının hedeflendiğini ifade eden Başkan Kocaoğlu, “Biz bu gecekonduları 60 senede yapık. 60 senede kirlettiğimiz kenti, 3 senede temizleyemeyiz. Böyle bir para dünyanın hiçbir yerinde yok. Yoğunluk artışından, konut dizaynına varıncaya kadar hepsini planlamak zorundayız. Mevcut binaları yıkıp yerine 10 katlı, 20 katlı binaları yaparsak, görüntü bugünkünden daha güzel olmayacak” diye konuştu. Başkan Aziz Kocaoğlu, kentsel dönüşümün biri belediye mevzuatı, diğeri 5306 Sayılı Yasa ile olmak üzere iki ayrı yöntemle yapıldığını hatırlatarak şunları kaydetti: “Belediye mevzuatında rıza var, vatandaşın hakkını koruyacak enstrüman var. Evet zor gidiyor, çok ter döküyoruz ama kimsenin burnunu kanatmadan yapıyoruz. Belediye yasasının da uygulamada çıkardığı zorluklar var ama 5306 Sayılı Yasa çok ceberut bir yasa. Bu yasadan bu milletin başı çok ağrıyacak. Onun için her iki yasa birleştirilerek aklın ve bilimin ve tabi adaletin vücut bulacağı bir kentsel dönüşüm yasasının oluşturulması gerekiyor. Ben belediye başkanı olduğum müddetçe 5306 Sayılı Yasa ile kentsel dönüşüm yapmayacağım. 8 yerde çalışıyorum şu anda bunun doğru olduğuna inanıyorum.”


22. yüzyıl hedefi

İzmir’in arazisi çok kısıtlı bir kent olduğunu dile getiren Başkan Aziz Kocaoğlu, “Biz bu kentte 5 bin hektar alandaki kent dönüşüm bölgesinde, 14 ana bölgede belirlediğimiz yerde yapacağız. Burada yapılacak kent dönüşümünde çok dikkatli olmamız lazım. Az çok bir yoğunluk artışı söz konusu olacaktır. Önemli olan bu artışın oranıdır. Bu kenti kent yapacaksanız eğer, 22. yüzyılın kentini bugünden planlamak zorundayız” diye konuştu. 


Sürekli yap-bozla kaynakların israf edildiğine dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, şöyle devam etti: “Geleceğin binalarını yapmak zorundayız. Sosyal donatılarını ayırmalıyız. Sağlam binalar yapmakla iş bitmez. Otoparkları, yeşil alanları ayırmak zorundayız. Bunu İzmir’de kurabiliriz. İnşaat sektörü tabi ki para kazanacak. Burada en tehlikeli olan şey şu: Belediyeler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yani bu yasayı uygulayacak erk, kar amacı gütmeyecek. Bu işin püf noktası; eğer şehri düzgün kurmak istiyorsak, kamu kurumu, müteahhidin karını, mal sahibinin çıkarını koruyacak. Aksi takdirde yoğunluk artışı çıkar.”


İzmir’i birlikte kalkındıracağız

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin en fazla yoğunluk verdiği bölgenin 3-3,5 emsal ile gökdelenler bölgesi olduğunu hatırlatan Başkan Kocaoğlu, İnciraltı’nda ise ayrı bir anlayış doğrultusunda 0,80 emsal öngördüklerini dile getirdi. Başkan Kocaoğlu, Yarımada bölgesinin ise sadece İzmir’e değil, Türkiye’ye kaldıraç olacak bir bölge olduğunu belirterek “Buranın nasıl kalkınacağı konusunda 5 sene evvel bir fikir projesine çıktık. Şimdi İZKA’da karar aldık. Bu konuyla ilgili İYTE’nin Şehir Plancılığı bölümü görevlendirildi. Yarımadayı kente ve ülkeye kazandırmak için bir çalışma yapıyoruz. Yarımadanın turizm, eğitim ve sağlık üssü olarak çok amaçlı bir şekilde planlanması gerekmektedir. Onun için de çalışıyoruz. İzmir’i önümüzdeki on sene içinde kimse durduramaz. Durağanlığı üstünden attı, çark dönmeye başladı. Üzerimizdeki tozu silkeledik. Hep birlikte İzmir’i kalkındıracağımıza inanıyoruz.” 


Kentsel dönüşümden umutluyum

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentsel dönüşümden çok umutlu olduğunu da vurgulayarak, “Önümüzdeki 30 senede İzmir’i dönüştürebiliriz” diye konuştu. Başkan Kocaoğlu, Büyükşehir Belediyesi’nin çalışma yürüttüğü Ege Mahallesi, Aktepe-Emrez, Örnekköy, Ballıkuyu ve Bayraklı’da 35-40 bin konutluk bölgede iyi uzlaşma örnekleri gösterildiği takdirde, işin devamının çorap söküğü gibi geleceğini söyledi.


İzmir Büyükşehir Belediyesi



Geri Dön