18 / 04 / 2024

Aziz Kocaoğlu'ndan İnciraltı açıklaması!

Aziz Kocaoğlu'ndan İnciraltı açıklaması!

İnciraltı ile ilgili taslak planını önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşacaklarını söyleyen Başkan Kocaoğlu, stat konusunda ise Bakanlığın önünde yasal bir engelin olmadığını belirterek "İsterlerse projeye başlayabilirler" dedi




İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoglu, kentin gündeminde yer alan stat ve İnciraltı Planı ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. İnciraltı ile ilgili taslak planını önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşacaklarını söyleyen Başkan Kocaoğlu, stat konusunda ise Bakanlığın önünde yasal bir engelin olmadığını belirterek, "İsterlerse projeye başlayabilirler. Biz belediyeyiz, aktivisit değil" yorumunda bulundu. 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir'in su trafiğini yöneten SCADA sisteminin yenilenmesi ve genişletilmesi ile ilgili toplantının ardından, İZSU'nun Halkapınar Fabrikası'nda basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Kentin gündemindeki konuları değerlendiren Başkan Kocaoğlu, stat ve belediyenin açtığı dava sonrası  İzmir  5. İdare Mahkemesi tarafından yürütmesi durdurulan inciraltı Planı hakkında konuştu. Kocaoğlu, İnciraltı ile ilgili yeni plan taslağını önümüzdeki günlerde kamuoyunun görüşüne sunacaklarını söyledi. 

Göreve geldiği günden bu yana İnciraltı'nın planlanmasından yana olduğunu belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Aziz Kocaoğlu, bunun kentin kalkınması için önemine değinerek; "'Burası tarım alanıdır, planlanmasın' ya da 'Mavişehir, Liman arkası gibi gökdelenlerle, yüksek yapılarla planlayalım' diyenlere de saygı duyuyoruz ama biz ikisinin de bir arada olacağı planlamadan yanayız. Düşük yoğunluklu, arazinin getirişini sadece emsalde görmeyen, nitelik yükleyerek bölgede değer artışı sağlanacağını düşünüyoruz. Şu an planlama çalışmalarımız devam ediyor. Plan taslağını İzmir kamuoyuna ve İzmir'in kanaat önderlerine, konunun uzmanlarına, meslek odalarımıza sunacağız" dedi. 

Belediyenin olmazları İnciraltı konusundaki hassasiyetlerini ve belediyenin olmazsa olmalarının da altını çizen Başkan Kocaoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Orada ticaret olmamasından yanayız. 300 dönümlük alana ticaret merkezi yapılması yerine bölgenin sağlık konsepti olarak planlanması gerekir. İkincisi, kısıtlı bir yoğunluk verilmesinden yanayız. Üçüncüsü de, EXPO sürecinde yaşadığımız bilgi birikimleri, İnciraltfnın planlanması konusunda Turizm Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, odalarımız, arsa sahipleriyle görüşmelerimiz, edindiğimiz bilgileri hercümerç ederek üzerinde çalıştığımız planlama. Bu zamana kadar yaptıklarımızın boşa gitmemesini istiyoruz. Önümüzdeki günlerde bunu ve ne yapmak istediğimizi kamuoyuyla paylaşacağız. Gerekirse Ankara'ya gideriz ama önce bu taslağı İzmirli hemşehrilerimizle tartışacağız, ardından Bakanlığa sunarız. Genel kabul görürse plan uygulanır, kabul görmezse askıda kalır. Ben başından beri İnciraltı'nın doğru planlanmasının mal sahipleri ve kentin geleceği için çok önemli olduğuna inanıyorum." Stat yapabilirler Kentte uzun süredir tartışılan stat konusuna da değinen Başkan Kocaoğlu, Gürsel Aksel ve Yalıya stat yapılması konusunda herhangi bir yasal engelin olmadığını, Bakanlığın isterse hemen projeye başlayabileceğini bildirdi. Konunun İzmir gündemini gereğinden fazla meşgul ettiğinin altını çizen Başkan Kocaoğlu, "Alt tarafı 12'şer bin kişilik iki stat yapılacak. Biz Bornova'da sessiz sedasız bir stat yapıyoruz. Buraya stat yaptığımızdan kimsenin haberi yoktu. 

Gürsel Aksel ve Yalıya yapılacak stat konusunda biz kurum olarak görüşlerimizi beyan ettik, buraların spor kompleksi olarak değerlendirilmesini belirttik. Ancak Sayın Binali Yıldırım'ın İzmir ziyaretinden anladığım kadarıyla, Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndan bu görüşlerimiz genel kabul görmedi. Zaten bu statlar projelendirilirken bize görüş sorulmadı. Bu da Büyükşehir Belediyesi'nin görüşünün alınmayacağı demek anlamına geliyor" diye konuştu. 

Kulüpten ses çıkmadı İzmir'de "garip şeylerin" olduğuna da dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü; "Bu konuda farklı durumlar ortaya çıktı. Bize Karşıyaka Spor Kulübü'nün yetkilileri ziyarette bulundu. Sonra 'Örnekköy olmuyor, Çiğli'deki alanı bize verin, oraya yapılsın. İZBAN'a da yakın' dediler. Biz bu öneriyi değerlendirdik. ESHOT Garajı'nı Örnekköy'e yapabileceğimizi düşündük. Gençlik ve Spor Bakanlığı ile anlaşabileceğimizi söyledik. 

Yer değişikliği konusunu da hallettiğimizde bu sorun ortadan kalkacaktı. Sonra bir milletvekilimiz tarafından 'Şark kurnazı' ilan edildik. Bunun neresi şark kurnazlığı anlamadık. Bunu isteyen Karşıyaka Spor Kulübü'nden hiç ses çıkmadı. O da ayrı bir konudur. Biz belediye başkanı olarak destek olmaya hazırız. Ayrıca 'bırakın yapsınlar' söylemi yanlış bir söylemdir. Birilerinin çıkıp Karşıyaka ve Büyükşehir Belediye başkanlarını 'Stat yaptırmayan adam' olarak ilan etmek son derece yanlıştır. Ben bunun insafını İzmirli hemşerilerimize bırakıyorum. Şu anda TOKİ, Bakanlık ya da kim yapıyorsa, Yalı ve Gürsel Aksel'e stat yapmasının önünde engel yoktur. 

Başlanabilirdi. 

Zaten projesi de yok. Biz belediyeyiz. Biz aktivist değiliz. Biz yasal yollardan hukuk sistemi içinde yanlış olduğuna inandığımız şeyi yargıya götürürüz ve çıkan kararı uygularız. Biz belediye olarak, en az bakanlıklar kadar devlet kurumuyuz. Yapmalarında mahsur yoktur ama yapılacak stat orada kentin yaşamına, trafiğine zarar verir görüşündeyiz" Başkan Kocaoğlu, AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ'ın gündeme getirdiği "acele kamulaştırma" kararı ile ilgili de, "Çıkartsınlar. Kamulaştırsınlar. Büyük ihtimalle yargıya gitmeyiz. Biz iki yerde de yanlışı kamuoyunun önüne serdik. 

Biz şu anda zaten yargıdayız. Bir daha bunun için yargıya gitmeye gerek yok. Önlerinde engel yoktur" diye konuştu. 

Büyük ve uzun Verimli projeler Başkan Kocaoğlu, İzmir Ticaret Odası Ekrem Demirtaş'ın içinde stat, köprü, tünel, alt ve üst geçitlerin bulunduğu projeleri de değerlendirdi. 

Bu projelerin büyük ve uzun erimli olduğunu söyleyen Başkan Kocaoğlu, "Bugün projesinin, etüdünün yapılması bir başlangıçtır, adımdır. 

İyice tartışıldıktan sonra, projeye esas olacak altlıkların bulunması ve sonrasında proje aşaması gibi süreçler izlenecektir. Sağlıklı olarak değerlendirilmesinde fayda var. Bizim herhangi bir karşı duruşumuz yoktur. Ama bugün 'evet, yaparız' denecek proje değildir. İyice etüt edilmesi, bilimsel alt yapı oluşturularak değerlendirilmesi gerekir. Bir fikirdir şu an, hayata geçmesi için birçok yolun kat edilmesi gerekir" diye konuştu. 



Aliağa Ekspres


Geri Dön