19 / 04 / 2024

Aziz Torun: Gayrimenkul satışında artış, kredi kullanımında düşüş var!

Aziz Torun: Gayrimenkul satışında artış, kredi kullanımında düşüş var!

GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Torun, "Gayrimenkul satışlarında şubat ayı itibarıyla geçen yıla göre artış olduğu halde finansman, kredi kullanımında ciddi bir düşüş var. Bu da faiz oranlarıyla ilgili." dedi.



Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gayrimenkulün geniş bir alanı kapsadığını ancak güncel olduğu için daha çok konut sektörünün konuşulduğunu söyledi.


Türkiye'de konut sektöründe "balon"dan söz edilemeyeceğini çünkü bir fiyat şişmesinin söz konusu olmadığını vurgulayan Torun, şöyle konuştu:


"Herkes minimum karla iş yapıyor ama bir talep yetersizliği olabilir mi? Olur çünkü satın alma gücüyle ilgili, fiyatlar, maliyetler yükseliyor. Bir taraftan arsa maliyetleri yükseliyor, diğer maliyetler yükseliyor, inşaat kaliteleri artıyor. Bu nedenle fiyatlar yükseliyor. Aynı oranda satın alma gücü yükselmediği için kredi maliyetleri yüksek olduğu için satın alma gücündeki daralmadan dolayı gelecekte bir talep yetersizliği olabilir. Yoksa hiçbir zaman bir 'balon' diye tabir edebileceğimiz fiyat şişmesinden kaynaklanan bir sorun olmaz."


"Faizler şu anda yüksek"

Torun, şubat ayında gayrimenkul satışlarında, geçen yıla göre artış olduğunu ancak finansman ve kredi kullanımında ciddi bir düşüş yaşandığını vurgulayarak, "Bu da faiz oranlarıyla ilgili. Şu anda faiz oranları yıllık bazda yüzde 13'lere geliyor. Bu da aslında bir gayrimenkul alımı için arzu edilenin üstünde. Biz hep yıllık yüzde 10'u geçmemesi lazım diyoruz. Aylık 0,80-0,85 aralığında olması lazım. Şu anda biraz yüksek. Bunun düşmesi lazım ki kredi kullanımı da cazip hale gelsin ya da sürdürülebilir olsun. Gayrimenkul müşterisi, 20-25 yılda dönen bir gayrimenkulü alırken faize gelirinden daha fazla para öderse o zaman gayrimenkul almasının bir anlamı yok." değerlendirmesinde bulundu.




AA




Haber Hürriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Gayrimenkul ve gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER), Olağan Genel Kurul Toplantısını 29 Mart 2016 Salı günü gerçekleştirdi. Gayrimenkul sektörünün büyümesinin ve ekonomiye katkısının önümüzdeki dönemlerde de devam edeceğini belirten GYODER Başkanı Aziz Torun, "Geçtiğimiz dönem birçok açıdan bakıldığında zor bir yıldı. Seçimlerden kaynaklanan siyasi belirsizlik, döviz kurundaki dalgalanmalar, dünyada ve ülkemizde yaşanan üzücü olaylara rağmen 2015 yüı Türkiye gayrimenkul sektörünün rüştünü ispatladığı bir yıl oldu. Son on yılda büyüme ivmesi yakalayan gayrimenkul sektörü için 2015 yılında bir duraksama endişesi yaşanmasına rağmen 2015 yılında da sektörümüz büyümesini sürdürerek; derinleşti, ürün kalitesini artırdı, mimari ve yapı standardı yüksek, çevreci ve dünya çapmda ödüllere aday olan ve kazanan çok sayıda proje hayata geçirmeye devam etti" dedi. 


KONUTTA FAİZ ETKİSİ 


Faiz oranlarının yıllık yüzde 10'un üzerinde olmaması gerektiğini söyleyen Torun, "Avrupa'da ve ABD ve gelişmiş diğer ülkelerde parasal genişleme nedeniyle faiz oranları eksi ve sıfır noktasına varmaktadır. Ancak aynı rating'e sahip bir Türk şirketi ile Avrupalı şirketini karşılaştırdığımızda Avrupalı şirketler 5 yıl vadeli bir kredi için yüzde 1 civarında yıllık faiz ödeyip kredi bulabildiği halde Türk şirketleri aynı süre için yüzde 5-6 aralığında bir oranda borçlanmaktadır. Dolayısıyla bu da bizim şirketlerimizin kârlılığını ve kur farkında dengesizliklerinden kaynaklanan kur farkı zararlarını doğurmakta, bu anlamda çok büyük haksız rekabete neden olmaktadır. Faizler düşme eğilimi gösterirse alım hızlanacak, gayrimenkul şirketlerinin de kampanyaları ile piyasa canlanacaktır. Siyasi ve ekonomik belirsizlik nedeniyle tasarrufunu dövize yapanların da bu dönemde konuta yönelmesini beklemekteyiz. Konut talebini erteleyen vatandaşların harekete geçeceğini düşünmekteyiz" diye konuştu. 


DÖNÜŞÜM AMACINDAN SAPTI 


Kentsel dönüşümüm lüks semtlerde ve parsel bazında yapıldığını belirten Torun, dönüşümün amacından saptığına dikkat çekti ve ekledi: "Alt ve orta gelir grubunda esas riskli olan binalar ve riskli bölgelerde beklenen hız, ölçek ve başarı da yakalanamamıştır. Önümüzdeki dönem yürürlüğe girmesini beklediğimiz "kentsel dönüşüm kanun tasarısıyla" amacına uygun bir kentsel dönüşüm uygulamasına ulaşmış olacağız." Torun, 2016 yılında öz sermaye yapısının güçlendirilmesi için halka arz, yabancı fonlar, kira sertifikası, gayrimenkul sertifikası, tahvü gibi uzun vadeli sermaye piyasası araçlarım kullanmak gerektiğini ifade etti. 




Hürriyet



Haber Milliyet'te şöyle yer aldı;


Türkiye'nin Gayrimenkul Platformu GYODER,  Olağan Genel Kurul Toplantısı’nı 29 Mart 2016 Salı günü Divan İstanbul Oteli’nde gerçekleştirdi. GYODER Başkanı Aziz Torun'un açılış konuşmasını yaptığı Genel Kurul Toplantısı’nda Garanti Bankası Baş Ekonomisti Nihan Ziya Erdem de konuk konuşmacı olarak yer aldı.

 

GYODER’in 29 Mart, Salı günü Divan İstanbul Otel'de düzenlediği Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda Derneğin 2015 yılında gerçekleştirdiği tüm çalışmalar hakkında bilgi verildi. 


Derneğin 2015 yılındaki faaliyetlerini üyelere aktaran GYODER Başkanı Aziz TORUN, “Türkiye’nin Gayrimenkul Platformu” GYODER  olarak güçlü vizyonumuz, öngörülerimiz ve değerli üyelerimizden aldığımız güç ile başarılı bir faaliyet dönemini geride bırakarak yeni döneme umut ve heyecanla başlıyoruz.” dedi. Gayrimenkul sektörünün büyümesini ve ekonomiye katkısını önümüzdeki dönemlerde de devam ettirmesi dinamik bir Türkiye için vazgeçilmezlerden olduğunu söyleyen TORUN,  ‘Geçtiğimiz dönem birçok açıdan bakıldığında zor bir yıldı. Seçimlerden kaynaklanan siyasi belirsizlik, döviz kurundaki dalgalanmalar, dünyada ve ülkemizde yaşanan üzücü olaylara rağmen 2015 yılı Türkiye gayrimenkul sektörünün rüştünü ispatladığı bir yıl oldu. Son on yılda büyüme ivmesi yakalayan gayrimenkul sektörü için 2015 yılında bir duraksama endişesi yaşanmasına rağmen 2015 yılında da sektörümüz büyümesini sürdürerek; derinleşti, ürün kalitesini artırdı, mimari ve yapı standardı yüksek, çevreci ve dünya çapında ödüllere aday olan ve kazanan çok sayıda proje hayata geçirmeye devam etti." diye konuştu.

 

TORUN, sözlerine şöyle devam etti. “Konut talebini erteleyen vatandaşların harekete geçeceğini düşünmekteyiz. Faiz oranlarının yıllık %10'un üzerinde olmaması gerekiyor. Avrupa'da ve ABD ve gelişmiş diğer ülkelerde parasal genişleme nedeniyle faiz oranları eksi ve sıfır noktasına varmaktadır. Ancak aynı rating’e sahip bir Türk şirketi ile Avrupalı şirketini karşılaştırdığımızda Avrupalı şirketler 5 yıl vadeli bir kredi için %1 civarında yıllık faiz ödeyip kredi bulabildiği halde Türk şirketleri aynı süre için %5-6 aralığında bir oranda borçlanmaktadır. Dolayısıyla bu da bizim şirketlerimizin karlılığını ve kur farkında dengesizliklerinden kaynaklanan kur farkı zararlarını doğurmakta, bu anlamda çok büyük haksız rekabete neden olmaktadır. Faizler düşme eğilimi gösterirse alım hızlanacak, gayrimenkul şirketlerinin de kampanyaları ile piyasa canlanacaktır. Siyasi ve ekonomik belirsizlik nedeniyle tasarrufunu dövize yapanların da bu dönemde konuta yönelmesini beklemekteyiz.”dedi. 


Kentsel dönüşümle ilgili olarak ise TORUN, ”Bugün çoğunlukla lüks semtlerde parsel bazında dönüşüm olmaktadır. Bu da kentsel dönüşümün sınırlı kalmasına ve amacından sapmasına neden olmaktadır. Alt ve orta gelir grubunda esas riskli olan binalar ve riskli bölgelerde beklenen hız, ölçek ve başarı da yakalanamamıştır. Önümüzdeki dönem yürürlüğe girmesini beklediğimiz “kentsel dönüşüm kanun tasarısıyla” amacına uygun bir kentsel dönüşüm uygulamasına ulaşmış olacağız“ şeklinde konuştu.

 

Sözlerine“2016 yılında özellikle zayıf tarafımız olan öz sermaye yapısını güçlendirmek için, halka arz, yabancı fonlar, kira sertifikası, gayrimenkul sertifikası, tahvil gibi uzun vadeli sermaye piyasası araçlarını kullanarak gelecekteki bir yol kazasına engel olmalıyız. Biz Türkiye gayrimenkul sektörü olarak önce gayrimenkul yatırım alanlarımız çeşitlendirmeli ve zenginleştirmeliyiz.” diye devam eden TORUN, GYODER olarak gerçekleştirdikleri çalışmalara da değindi.

 

GELECEĞİ TARTABİLMEK İÇİN SEKTÖRÜ ANALİZ ETMEYE İHTİYAÇ VAR


TORUN, “2015 yılında yayınlamaya başladığımız, GYODER Gayrimenkul Araştırma ve Rapor Üretimi Komitesi önderliğinde önemli veri sağlayıcı kuruluşlarca toplanan, Veri Yorumlama Üst Kurulu tarafından derlenen verilerin, sayısal göstergelerin sunulduğu ve üçer aylık dönemlerde yayınlanan GYODER Gösterge, gayrimenkul sektörü için çok önemli bir veri tabanı oluşturdu ve bir referans noktası haline geldi. Ayrıca “Balıkesir İli Yatırım Alanları Vizyon Araştırma Raporu”, “Balıkesir Konut Satın Alma ve Tüketici Tercihleri Araştırma Raporu”, “Gaziantep Gayrimenkul Sektörü Değerlendirme ve Öngörüler raporu” ve “Gaziantep Konut Tercihleri Araştırması” gibi yerel çalışmaları da hazırlayarak sektör ile paylaştık” dedi.

GYODER Eğitimleri ve Akademik çalışmalarını daha kurumsal bir yapıya kavuşturduklarını ve “GYODER Akademi”yi hayata geçirdiklerini ifade eden TORUN, “2015 yılında Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) ile imzalanan protokol gereği kuruma özel başlatılan "MBA in Real Estate" programı ilk mezunlarını verdi. Üniversite işbirliklerimiz kapsamında yüksek lisans programlarında işbirliğine gittik ve GYODER üyeliği üzerinden yapılan başvurularda %50’ye varan indirimler sağladık. Yıl boyu düzenlenen 12 eğitime 300’e yakın kişi katıldı. Bu eğitimler; “Hukuki Boyutuyla Gayrimenkul Yatırım Fonları Semineri”, “Turkish Real Estate Market InView Of The Global Investment Environment", “Turizm Yatırımları, Yeni Jenerasyon oteller ve Otel Öncesi Açılış Süreç Yönetimi”, “Gayrimenkul Finansmanı ve Yeni Enstrümanlar”, “İşSağlığı ve Güvenliği Eğitim Semineri”, “Gelir Kapitalizasyonu Yaklaşımı ve Getiri Kapitalizasyonu Eğitim Semineri”, “Gayrimenkulün Vergisel Boyutu”, “Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmeleri Eğitimi”, “İzinli Pazarlama Yasası ve Yasa'nın Gayrimenkul Sektörüne Yansımaları Eğitimi”, “Kentsel Strateji” Eğitimi, Sözleşme Hazırlama ve İnceleme Teknikleri, Bina Tamamlama Sigortası Eğitim Semineri” başlıkları altında gerçekleştirildi.” dedi.

 

“YATIRIMCILAR İÇİN YENİ İŞBİRLİKLERİNE İMKÂN YARATTIK.”

 

KONUTDER, İNDER, TMB, İNTES, İMSAD, MÜSİAD ve İTO gibi sektörün diğer öncü dernekleriyle bir araya gelerek sektörün sorunları ve ihtiyaçları ile ilgili yasal düzenlemeler hakkında ortak çalışmalar, işbölümü ve işbirlikleri gerçekleştirdiklerini ifade eden Aziz TORUN,  “GYODER, çalışmaları neticesinde kamu otoriteleri nezdinde muhatap kabul edilerek görüşlerine başvurulacak bir mercii haline gelmiş ve ilk kez 64. Hükümet 2016 yılı Eylem Planı içerisinde Gayrimenkul Sertifikası Modeli çalışmasında işbirliği yapılacak kurumlar arasında zikredilmiştir.” diye belirterek “2015 ve 2016 yıllarında GYODER olarak Türkiye gayrimenkul sektörünü uluslararası platformlarda da başarıyla temsil ederek dünyanın en önemli fuarları arasında yer alan Cityscape Global Dubai, Cityscape Türkiye ve MIPIM’e katılım sağladık. Bu fuarlarda düzenlediğimiz etkinlik, panel ve oturumlarla yabancı yatırımcılarla Türk yatırımcıları bir araya getirerek yeni işbirliklerine imkân yarattık. Yurtdışı ilişkiler ve çalışmalarımız içerisinde;  2015 ve 2016 Uluslararası MIPIM Gayrimenkul Fuarı, Cityscape Global 2015 gibi uluslararası etkinliklere katılarak aktif olarak Türkiye’yi temsil ettik. Hazırladığımız “Restructuring Of Istanbul: Reconnection, Regeneration, Resettlement” raporunu ve “An Investor’s Guide” adı altında 3 kitapçık ve bir İstanbul haritasından oluşan yayın setini katılımcılar ile paylaştık. Diğer taraftan, 24-26 Mart 2016 tarihlerinde ilk defa İstanbul’da düzenlenen Cityscape Türkiye’de destek veren kuruluş olarak geniş bir katılımla yer aldık.  Diğer taraftan, 24-25-26 Mart 2016 tarihlerinde ilk defa İstanbul’da düzenlenen Cityscape Türkiye’de destek veren kuruluş olarak geniş bir katılımla yer aldık.  Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinin gayrimenkul sektöründe hizmet veren firmalarını aynı çatı altında toplayan sivil toplum kuruluşu RGMD (Russian Guild of Managersand Developers) ile bilgi alışverişi ve uluslararası etkinlik işbirlikleri geliştirmek üzere bir protokol imzaladık. DEİK Türkiye-Lüksemburg İş Konseyi işbirliği ile, 2005 yılından bu yana dünyanın en büyük ikinci, Avro Bölgesi’nin ise en büyük yatırım fonu merkezi olan Lüksemburg’da, 3 Mart 2016 tarihinde “Gayrimenkul Fonları ve Türkiye Gayrimenkul Sektöründeki Yatırım Fırsatları” konulu toplantıyı düzenledik." şeklinde ifade etti. 


“ZİRVEMİZ 10 MAYIS’TA “MeTRekare” TEMASIYLA İSTANBUL'DA”


10 Mayıs 2016 tarihinde Raffles Otel’de Türkiye’nin gayrimenkulde nabzını tutan 15.Gayrimenkul Zirvesini yine geniş bir katılımla yenilikçi ve vizyoner bir yaklaşımla “MetreKare” konseptiyle gerçekleştireceklerini ifade eden TORUN,  “Sektör adına taahhüt ettiğimiz her hizmeti zamanında, en üst kalite ve başarıyla tamamlamanın haklı gururunu yaşayacağız.“ diye konuştu. Gelişen Kentler Zirvesi’nin 7’ncisini Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın da katılımlarıyla 06-07 Mayıs 2015 tarihlerinde Balıkesir’de düzenlediklerini ve Gelişen Kentler Zirvesi’nin 8.’sini bu yıl Sonbaharda Antalya’da Antalya Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile gerçekleştirmeyi planladıklarını belirtti.


GYODER Olağan Genel Kurul Toplantısı’na konuk konuşmacı olarak katılan Garanti Bankası Baş Ekonomisti Nihan Ziya ERDEM de ekonomik gelişmeler, beklentiler ve Türkiye gayrimenkul sektörüne bakış konulu "Dünya ve Türkiye Ekonomik Görünümü" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. ERDEM, konuşmasında "Dünya ekonomik büyümesinin önümüzdeki yıllarda hız kazanması beklense de büyüme, küresel kriz öncesi seviyelerin altında kalmaya devam edecek. Sınırlı büyüme ortamının yarattığı düşük emtia fiyatları, gelişmiş ülke merkez bankalarının enflasyonu yükseltme çabalarını olumsuz etkilemeye devam ediyor." Türkiye’de ise finansal piyasalardaki oynaklığa rağmen büyüme ılımlı seyrediyor. Finansal piyasalarda risk iştahının artması, faiz oranlarında düşüş imkânı yaratsa da enflasyonun yüksek seviyesi, bu düşüşün sınırlı kalmasına neden olabilir. Gayrimenkul sektörü değerlendirildiğinde ise fiyat artışlarının önemli bir kısmının kalite artışından kaynaklandığı; uzun vadede nüfus dinamiğinin sektör için olumlu olduğu görülüyor.” dedi.      


Milliyet 





Haber Milli Gazete'de şu şekilde yer aldı...



GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun: "Konut sektöründe balon yok. Bir taraftan arsa maliyetleri yükseliyor, diğer maliyetler yükseliyor, inşaat kaliteleri artıyor. Bu nedenle fiyatlar yükseliyor. Satın alma gücündeki daralmadan dolayı gelecekte bir talep yetersizliği olabilir." 


Gayrimenkul ve Gayri menkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, gayriınenkulün geniş bir alanı kapsadığını ancak güncel olduğu için daha çok rünün konuşulduğunu söyledi. 


Türkiye'de konut sektöründe "balon"dan söz edilemeyeceğini çünkü bir fiyat şişmesinin söz konusu olmadığını savunan artıyor. Bu nedenle fiyatlar yükseliyor. Aynı oranda satın alma gücü yükselmediği için, kredi maliyetleri yüksek olduğu için satın alma gücündeki konut sektöTorun, şöyle konuştu: "Herkes minimum kârla iş yapıyor ama bir talep yetersizliği olabilir mi? Olur çünkü satın alma gücüyle ilgili, fiyatlar, maliyetler yükseliyor. Bir taraftan arsa maliyetleri yükseliyor, diğer maliyetler yükseliyor, inşaat kaliteleri 


daralmadan dolayı gelecekte bir talep yetersizliği olabilir. Yoksa hiçbir zaman bir 'balon' diye tabir edebileceğimiz fiyat şişmesinden kaynaklanan bir sorun olmaz." ORAN 


DÜŞSÜN Kİ HERKES FAİZE BULASSIN! 


Torun, Şubat ayında gayrimenkul satışlarında, geçen yıla göre artış olduğunu ancak finansman ve kredi kullanımında ciddi bir düşüş yaşandığını vurgulayarak, "Bu da faiz oranlarıyla ilgili. Şu anda faiz oranları yıllık bazda yüzde 13'lere geliyor. Bu da aslında bir gayrimenkul alımı için arzu edilenin üstünde. Biz hep yıllık yüzde 10'u geçmemesi lazım diyoruz. Aylık 0.80-0.85 aralığında olması lazım. Şu anda biraz yüksek. Bunun düşmesi lazım ki kredi kullanımı da cazip hale gelsin ya da sürdürülebilir olsun" diye konuştu. 


Milli Gazete




Haber Posta Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Türkiye'nin Gayrimenkul Platformu GYODER, Olağan Genel Kurul Toplantısı'nı yaptı. Toplantıda konuşan GYODER Başkanı Aziz Torun, "Konut talebini erteleyen vatandaşların harekete geçeceğini düşünüyoruz. Faiz oranlarının yıllık yüzde 10'un üzerinde olmaması gerekiyor. Faizler düşme eğilimi gösterirse alım hızlanacak, gayrimenkul şirketlerinin kampanyalarıyla da piyasa canlanacaktır" diye konuştu. 




Posta


Geri Dön