24 / 04 / 2024

Aziz Torun: Gayrimenkul sektörü on yıl önce mahalle müteahhitliği seviyesindeydi!

Aziz Torun: Gayrimenkul sektörü on yıl önce mahalle müteahhitliği seviyesindeydi!

GYODER Başkanı Aziz Torun, Gayrimenkul sektörü 10 yıl öncesine kadar mahalle müteahhitliği seviyesindeydi ancak geçmiş 10 yıl içerisinde Türkiye'nin hızlı büyümesine paralel olarak, gayrimenkul sektörü de büyüdü dedi...



Mahalleden plazaya GYODER Başkanı Aziz Torun sektörün önceden mahalle müteahhitliği seviyesinde olduğunu 10 yıllık sürede ise göz kamaştırıcı noktaya geldiğini söyledi. 



Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Demeği (GYODER) Başkanı Aziz Torun, gayrimenkul sektörünün önemli değişim ve gelişim göstererek bugünlere kadar geldiğini belirterek, "Gayrimenkul sektörü 10 yıl öncesine kadar mahalle müteahhitliği seviyesindeydi ancak geçmiş 10 yıl içerisinde Türkiye'nin hızlı büyümesine paralel olarak, gayrimenkul sektörünün de çok hızlı büyürüğünü, geliştiğini ve bugün geldiği noktanın gerçekten gözkamaştıncı olduğunu, hepimiz görüyoruz" dedi. 


KAZAYA UĞRAMAMAK İÇİN ÖZELEŞTİRİ LAZIM 


GYODER tarafından düzenlenen "Gayrimenkul Zirvesi 13" te konuşan Torun, sektördeki hızlı ' gelişmeye bakıldığında, bir kazaya uğramaması için bilgi üretmeye eğitim çalışmalanna, dayanışmaya, işbirliğine, özeleştiriye, sektör olarak büyük önem verilmesi ve bunun için gayret gösterilmesi gerektiğini anlattı. 


Türkiye'nin marka değerinin 688 milyar dolar ve bu marka değerinin dünya sıralamasında da 19. sırada olduğuna dikkat çekerek, Türkiye ekonomisinin gelişmesiyle markalanmn da geliştiğini, gelecekte Türkiye'nin dünyanın önemli marka ülkelerinden bir tanesi olacağını belirten Torun, gayrimenkul sektörünün kendini yenilemesi gerektiğini kaydetti. 


BAŞLI BAŞINA EKONOMİ 


Zirveye canlı yayınla bağlanarak açılış konuşmasını yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Gayrimenkul sektörü ekonomik büyümenin itici gücüdür. Türkiye'de sadece konut sektörü, 50'yi aşkın sanayi kolu ve 350 civarında alt sektörü beslemektedir. Yaklaşık 1.5 milyon kişiye istihdam sağlamaktadır. 


Bu durum; inşaatın ülke ekonomisinin lokomotifi olduğunun ve bu özelliğini hiçbir zaman kaybetmeyeceğinin bir göstergesidir" dedi. 

Gayrimenkul Platformu GYODER'in 2000'den bu yana düzenlediği ve Gayrimenkul Zirvesi'nin 13'üncüsü düzenlendi. Konferansta sektörün sorunları masaya yatırıldı. 


VATANDAŞ DÖNÜŞÜME SICAK BAKIYOR 


 GYODER tarafından hazırlanan "Gayrimenkul Sektörü ve İstanbul Konut Piyasası Saha Araştırma Raporu"na göre İstanbullular kentsel dönüşümle ilgili yürütülen çalışmaları aynı zamanda başarılı buluyor. Kentsel dönüşümü desteklemeyenlerin küçük bir bölümü ise, çıkar ve rant amaçlı olduğundan bahisle dönüşümü reddediyor. Araştırmada en dikkat çeken veri ise; 2012 yılında kabul edilen Mütekabiliyet Yasası ile birlikte yabancıya satışın Türk halkı nezdinde kabul görmemesi. 


YABANCIYA SATIŞA MESAFELİYİZ 


Türk insanı yabancıya gayrimenkul satışına mesafeli duruyor. Araştırmaya katılanların, yüzde 65,1 'i yabancıya satışa sıcak bakmıyor. Buna gerekçe olarak ise; ülke toprağının satılması ve sosyal yapının bozulacağına yönelik bir endişe hakim. 

Araştırmaya göre; tüketicilerin konut tercihinde ilk sırada "ulaşım kolaylığı" (yüzde 38,7), ikincisi sırada ise "sosyal çevre" (yüzde 22,8) yer alıyor. Aynı zamanda konut alımında en çok dikkat edilen konular olan ulaşım kolaylığı, sosyal çevre, sosyal imı kanlar, otopark gibi konular konut fiyatını da en çok etkileyen kriterler arasında yer alıyor. Rapora göre ayrıca katılımcıların yüzde 80,5'i "Kentsel Dönüşüme inanıyor ve destekliyor. 


Yeni Şafak Gazetesi 


Geri Dön