28 / 03 / 2024

Aziz Torun: Gayrimenkulde yap-sat modeli bitti!

Aziz Torun: Gayrimenkulde yap-sat modeli bitti!

GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Torun, son yıllarda gayrimenkul sektörünün Türkiye büyümesini yukarı çektiğini belirtti. Torun, "Gayrimenkulde yap-sat modeli bitti" dedi.



İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, istihdamın Türkiye'nin en önemli sorunlarından olduğunu belirterek, "Ama üreten sektör olarak bizler çalışan insan bulmakta zorlanıyoruz." dedi.


Gülle, Vodafone Türkiye'nin ana sponsorluğunda, Capital ve Ekonomist dergilerinin öncülüğünde düzenlenen CEO Club Büyüme ve İstihdam Zirvesinde sektörün sorunlarına ilişkin bir konuşma gerçekleştirdi.


İstihdamın Türkiye'nin en önemli sorunlarından olduğunu kaydederek, "Ama üreten sektör olarak bizler çalışan insan bulmakta zorlanıyoruz. İş hayatına katılan istihdamın büyük bölümü hizmet sektörüne gidiyor. Maalesef insanlarımızı çalıştıramıyoruz ya da çalıştırma koşulları açısından çok fazla teşvik edemiyoruz." dedi.


- "Gayrimenkulde yap-sat modeli bitti"

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, son yıllarda gayrimenkul sektörünün Türkiye büyümesini yukarı çektiğini belirterek, sektörün, ülkenin gelecekte büyüme hedeflediği bütün sektörlerle ilişkili olduğunu söyledi.


Gayrimenkul sektöründe önemli bir finansman sıkıntısı bulunduğunu dile getiren Torun, "Bugüne kadar 'sat-yap'a dayalı bir sektör olarak algıladık gayrimenkulü. Sattık, yaptık. Ama artık bu modelin devam etmeyeceğini, gelecekte ciddi sıkıntılar yaşatacağını görüyoruz." dedi.


Torun, gayrimenkulü sadece konut ve ofisten ibaret bir model olmaktan çıkarmaları gerektiğini kaydederek, farklı sermaye piyasası enstrümanları oluşturulması gerektiğini vurguladı.


Altyapı gayrimenkul yatırım ortaklıkları kurulması gerektiğini dile getiren Torun, kalıcı yatırımlara ve finansman modellerine ihtiyaçları olduğunu aktardı.


Torun, yabancılara gayrimenkul satışının Türkiye için çok önemli döviz kazandırıcı faktörlerden olduğunu belirterek, bunun teşvik edilmesi anlamında yapılan düzenlemelerin güzel olduğunu ancak yabancıya gayrimenkul satışında hala ciddi ve çok sayıda prosedür bulunduğunu, bunların süreci yavaşlattığını anlattı.



AA


Geri Dön