26 / 04 / 2024

Aziz Torun: Konut faizi yüzde 9'a düşmeli!

Aziz Torun: Konut faizi yüzde 9'a düşmeli!

Aziz Torun, faizlerin indirilmesi gerektiğini ifade ederken, Merkez Bankası'nın kısıtlarına da hak vermekten geri durmadı ve şöyle konuştu;" Gönül ister ki faizler yüzde 4-5'lere kadar insin ama kaynaklar sınırlı".



Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Derneği Başkanı Aziz Torun, faizlerin indirilmesi gerektiğini ifade ederken, Merkez Bankası'nın kısıtlarına da hak vermekten geri durmadı ve şöyle konuştu;" Gönül ister ki faizler yüzde 4-5'lere kadar insin ama kaynaklar sınırlı". 


Kredilerin dışarıdan gelen parayla finanse edildiğini, bunun da bir maliyeti olduğunu anlatan Torun şöyle konuştu: "Bunun için enflasyonun düşmesi gerekiyor. İşte burada da ciddi kısırdöngü var. 


Enflasyonun belli bir rakamda olacağına dair ciddi güvencenin olması gerekiyor. O istikrar ve beklentinin yaratılması gerekiyor. İş dünyası, gayrimenkul sektörü, yatırım için faiz oranları belirleyici bir faktör. Bunu belirlemek sadece Merkez Bankası'nın elinde değil. Onun da belli kabullere göre hareket ettiğini duyuyoruz ama bizim beklentimiz elbette faizlerin düşmesidir." 


'Faiz önemli bir faktör' 


Torun, Merkez Bankası'nın son yaptığı faiz indirimini 'psikolojik ve sembolik' olarak niteledi ve "Bunun piyasaya yansıması faizleri ciddi oranda düşürecek oranda değil" dedi. 


Torun, geçen yıl 1 milyonun üzerinde konut satışının gerçekleştiğini, bu yıl da aynı hedeflere ulaşılabileceğini öne sürdü. TCMB ve TÜİK verileri, bankaların konut kredilerinin son 6 yıldır TÜFE'nin en az 3 puan üstünde olduğunu gösteriyor. Halen yıllık TÜFE yüzde 7,6 olarak açıklanırken bankaların ortalama konut kredi faM yüzde 11'e yakmıyor. 

Aziz Torun bu konuda şunları belirtti; "Faiz önemli bir faktör. İnsanlar ancak uzun vadeli tasarruflarıyla bir gayrimenkul alabiliyor. Bunun için de uzun vadeli kredi imkânlarına ihtiyaç var. Bu kredi imkanları da faiz oranlarının belli bir rakama düşmesiyle gerçekleşiyor. Yıllık faiz oranlan daima tek haneli olması halinde bir gayrimenkulü kredi ile almak caziptir, yıllık faiz oranları çift haneli olduğu zaman getirişine göre bakıldığında ömür boyu kredi faiziyle geçecek demektir. Yıllık faiz şu anda yüzde 10,5-yüzde 11' lerde bunun biraz daha aşağıya yani yüzde 9 gibi rakamlara düşmesi gerekir ki insanların gayrimenkul alması için daha uygun kredi imkânlarına sahip olsun." Torun, hükümetin ilk defa ev alacaklara ilişkin açıkladığı destek paketini değerlendirirken de, "Buna tamamen bir katkı ve destek olarak bakmak lazım ama konuttaki satışları artıracak bir kaldıraç olarak düşünmüyorum" dedi. 


Yabancıya satış... 


Yabancıya gayrimenkul satışının ihracat olarak değerlendirilmesi konusunu Ekonomi Bakanı ile görüştüklerini belirten Torun, "Bakanımız bizim bu talebimiz karşısında büyük bir heyecanla 'Bunun ihracat sayılması gerekir' dedi. Ancak bunun ihtiyaç var" diye Torun, vergi yabancıların oturma izinlerinin 1 yıldan daha uzun tutulması gibi düzenlemelerin de tartışılması gerektiğini kaydetti. 

Yabancıların Türkiye'deki gayrimenkul fiyatlannı cazip bulduğunu, maketten alım yaptıklarını anlatan Torun, "Altın yumurtlayan tavuğu boğazlamamak gerekiyor. Onu yaşatmalıyız ki sürekli yeni yumurtaları alabilelim. Onların yanıltılmaması gerekiyor" dedi. 


BirGün


Geri Dön