29 / 03 / 2024

Aziz Torun: Ticari alanlarda rezidans yasağını desteklemiyoruz!

Aziz Torun: Ticari alanlarda rezidans yasağını desteklemiyoruz!

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği Başkanı (GYODER) Aziz Torun, yeni İmar Yönetmeliği'ndeki "ticaret hizmet alanları ve merkezi iş alanlarında rezidans yasağı"nı desteklemediklerini söyledi...



İmar Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle, ticaret alanları, yönetmelikte “ticaret” olarak geçtiği için, buralara rezidans yapıldığında, planda görülen nüfusun  gizlice arttığı gerekçesiyle ticaret hizmet alanları ve merkezi iş alanlarında  rezidans yapımına yasak getirilmişti. Bu kararar katılmadıklarını ifade eden Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği Başkanı (GYODER) Aziz Torun, rezidansların bu bölgelerde olmasının semtin trafiği ve 24 saat yaşaması bakımından oldukça önemli olduğuna dikkat çekti. 


İşletmelerin yaşaması için rezidanslar önemli

Rezidansların merkezi iş alanlarında faaliyet gösteren kafe ve restoran gibi işletmelerin yaşaması için son derece önemli olduğunu vurgulayan Torun, "İş ve ticaret alanlarında rezidansların yasaklanmasına biz katılmıyoruz. Rezidansların buralarda olması o semtin trafiği bakımından, 24 saat yaşaması bakımından da doğru olduğunu düşünüyoruz. Akşam olduğunda ya da hafta sonları bu iş yerleri kapatıldığında buradaki restoran kafe gibi işletmelerin yaşaması için rezidanslar oldukça önemli. Yine iş yerleri gündüz rezidanslarda ise akşam yaşam oluyor. Bu da bölgedeki nüfus dengesini sağlıyor" dedi. 


Kat bahçesi değil bahçe katı

İstanbul İmar Yönetmeliği'nde kat bahçelerinin yüzde 10'dan yüzde 2'ye indirilmesi ile ilgili de değerlendirmede bulunan Torun, kat bahçelerinin bahçe katlarına dönüştürülmesinden yanayız diye konuştu. Aziz Torun, "Kat bahçeleri doğru bir anlamda kullanılmadı. Yani bunun bir bahçe katına dönüştürülmesi ve sosyal bir tesis olarak kullanılmasından yanayız. Her kata özel olan kat bahçesi maskadına özel kullanılmıyor. Maksadının dışında kullanımlar olduğu için de bunun bahçe katına döndürülmesinden yanayız" ifadesinde bulundu.


İlk 5 ay pek parlak geçmedi 

Gayrimenkul sektöründe 2013'ün ilk 5 ayının çok parlak geçmediğini belirten Torun, "Son 2 aydır birçok proje lansmana çıktı. Bunların satış performansını biz yaptığımız araştırmalarla takip ediyoruz. Geçen yıla nazaran bir artış yok" dedi.


Faiz oranlarının düşmesi satışları artıracak 

Konut kredisi faiz oranlarındaki düşüşün konut satışlarını artıracağına dikkat çeken Torun, "Şu an sektörde olumsuz bir şey yok. Ekonomi iyi gidiyor, yabancı yatırımcılar için oturma izni de verildi, faiz oranları da düştü yani her şey iyi gidiyor umarım da böyle devam eder ve 2013 yıl sonu hedeflerimizi tuttururuz" diye konuştu. 


Şengül KIRMIZITAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön