29 / 03 / 2024

Baba anne sağ iken miras paylaşımı nasıl olur?

Baba anne sağ iken miras paylaşımı nasıl olur?

Miras bırakanın ölmesi ile terekedeki intikale uygun olan özel hukuk ilişkileri Medeni Kanun Kanun gereği otomatik olarak mirasçılara geçiyor. Baba anne sağ iken miras paylaşımı yapılır mı? Baba anne sağ iken miras paylaşımı nasıl olur?



Baba anne sağ iken miras paylaşımı nasıl olur?

Bir baba veya anne hayatta iken malını istediği şekilde tasarruf edebiliyor. Hukiki olarak mirasçılar, miras bırakanın ölümü ile mirası bir bütün olarak, kanun gereğince kazanıyorlar.


Miras hukukuna göre mirasçının alt soyu ve üst soyu yasal mirasçılar olarak kabul ediliyor. Alt soy çocukları ve çocuklarının çocukları oluyor. Üst soy ise anne baba ve kardeşleri oluyor.  Kişi evli ise eşi ve çocukları en önemli mirasçılar oluyor.


Miras; sorusuna ölen bir kimsenin yakınlarına kalan mal, mülk, para veya serveti miras olarak ifade edikliyor. Eğer kişinin vefatı söz konusu değilse bu miras olmuyor. Bu yüzden baba ve anne sağ iken mallarını istedikleri şekilde paylaştırabilyorlar. Bu duruma itiraz edilemiyor. Bu hususta hukiki bir yol izlenemiyor. Yasal mirasçılar kimlerdir?


Miras Hukukunda aşağıda sayılan kişiler Kanun Hükümleri gereği Yasal Mirasçıdır.


Mirasbırakanın hısımları

Kan hısımları

Evlatlığı ve altsoyu

Eşi

Devlet


Baba anne sağ iken miras paylaşımı nasıl olur?

Sağ iken kişiye karşı hukuki yönden bir müracaat yolu bulunmuyor. Ancak mirasbırakan öldükten sonra mirasçılar tasarrufun iptali davası açabiliyorlar. Tasarrufun iptali davası ancak mirasbırakan öldükten sonra açılabiliyor. Miras bırakan vefat etmemiş ise özel durumlar söz konusu ise yani kişinin sağlığı yerinde değilse ya da akli dengesi yerinde değilse doktor raporu ile dava açılabiliyor. 


Mirasçılara mirastan hangi oranda pay kalır..

*Miras bırakanın çocukları ile birleştiğinde mirasın dörtte biri,

*Mirası bırakanın ana bab veya büyük anaları ile birleştiğinde mirasın yarısı

*Miras bırakanın büyük baba ve büyük anaları ile birleştiğinde mirasın dörtte üçü olarak miras kalıyor.


Sağken miras reddi nasıl yapılır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön