26 / 04 / 2024

Bababurnu Deniz Feneri'nin inşaat ruhsatı iptal edildi!

Bababurnu Deniz Feneri'nin inşaat ruhsatı iptal edildi!

Antalya 3. İdare Mahkemesi, Bababurnu Deniz Feneri’nin bulunduğu alanın ticari işletmeye dönüştürülmesini içeren planları ve kafe-restoran yapımına olanak veren inşaat ruhsatını hukuka aykırı bularak iptal etti.




Antalya 3. İdare Mahkemesi, Lara 1. Derecede doğal sit bölgesi içerisindeki Bababurnu Deniz Feneri’nin bulunduğu alanın ticari işletmeye dönüştürülmesini içeren planları ve kafe-restoran yapımına olanak veren inşaat ruhsatını hukuka aykırı bularak iptal etti.

HUKUKA VE KAMU YARARINA AYKIRI

Mimarlar Odası Antalya Şubesi tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Muratpaşa Belediyesi ve yüklenici Doruk Turizm aleyhine açılan dava  iptalle sonuçlandı. Antalya 3. İdare Mahkemesi’nin iptal kararında, “ Daca konusu yerin hassasiyetleri ve tarihi dokusu dikkate alınmadan hazırlanan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli koruma imar planlarının şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına aykırı olduğu anlaşıldığından bu haliyle planların hukuka uygun olmadığı sonuç ve kanaatine  varılmış olup, davası konusu planlara istinaden düzenlenen inşaat ruhsatında da hukuka uyarlık bulunamamış, dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir” denildi..


Antalya 3. İdare Mahkemesi, Lara 1. Derecede doğal sit bölgesi  içerisindeki Bababurnu Deniz Feneri’nin bulunduğu alanın ticari işletmeye dönüştürülmesini içeren planları ve kafe-restoran yapımına olanak veren inşaat ruhsatını hukuka aykırı bularak iptal etti..1954 yılından beri denizcilere yol gösteren Bababurnu Deniz Feneri’nin bulunduğu doğal sit alanı 2015 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca onaylanan 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı İmar Planı ile imara açılmış, ticari iletme olarak da  kiraya verilmişti. Feneri kiralayan firma  burada kafe-restoran inşa etmişti. Mimarlar Odası Antalya Şubesi de planların ve inşaat ruhsatının iptali için dava açmıştı.

ANTALYA AYAĞA KALKMIŞTI

Bababurbu deniz Feneri’nin çevresinin ticari yapılaşmaya açılması girişimi 2007 yılında başlamıştı. Davalı taraflardan olan Doruk Turizm, fenerin etrafında büfe, otopark, gezi yolu, günlük turizm ve yapı ve tesis alanı kurmak üzere Muratpaşa Belediyesi’ne başvurmuş, ancak dönemin Muratpaşa Belediye Meclisi bu talebi reddetmişti. Bu gelişme üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, konuyu resen ele alarak, 2009 yılında Antalya’nın gerdanlığı falezler üzerinde ticari yapılaşma izni veren plan değişikliği yapmış, Kültür ve Turizm Bakanlığı da plan değişikliğine onay vermişti. Onaydan sonra da Kıyı İşletmeciliği Genel Müdürlüğü  bu bölgeyi 49 yıllığına kiralamıştı. Ardından Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun onayı ile şirket alanda,tarihi deniz fenerinin müştemilatını yıkarak,  inşaata başlamıştı. Antalya kamuoyu,meslek odaları ve yerel basının tepkisi üzerine Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, inşaatın durdurulması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’na itaraz dilekçeleri vermiş, ancak reddedilmişti. Uysal, daha sonra İdare Mahkemesi’ne Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın imar değişikliğinin iptali için davca açmıştı.

BELEDİYE İNŞAATI MÜHÜRLEMİŞTİ

Tarihi deniz Feneri’nde yapılan inşaat Muratpaşa Belediyesi’nin 2015 yılında yaptığı denetimde planda yer alanların dışında fazlalıklar bulunduğu gerekçesiyle mühürlenmişti . Tüm çabalara rağmen Bababurnu Deniz Feneri’nde ticari işletme yapılmasını önlemek yargı kararına kadar mümkün olmamıştı.Kafe-restoran gibi ticari işletmelerin yapımına izin verilen falezler bölgesi 1. Derecede SİT alanı,  üzerinde yapılaşma yapılan falezler ise milyonlarca yıl içinde sert rüzgarlar ve yağmurların etkisiyle eşi benzeri az görülür bir ekolojik değer. Firmanın delik deşik ettiği falezlerin üzerinde bulunan Bababurnu Deniz Feneri, tam 71 yıl boyunca gemilere yol gösterdi. Antalya’nın tek de9niz feneri olduğu için de kentin simgesi olarak kabul edildi. Bakanlık bu paha biçilmez değerdeki doğal SİT yapısının tahrip edilmesinin önünü plan değişikliği ile açtı..


Antalya 3. İdare Mahkemesi koruma imar planlarına ve Muratpaşa Belediyesi’nin verdiği inşaat ruhsatına iptal kararı verse de tarihi Deniz Feneri ile Antalya’nın en önemli doğal kazanımı olan falezler rant beklentisiyle betona yenik düştü.


Gerçek Akdeniz


Geri Dön