25 / 04 / 2024

Babadan oğula ev devri nasıl olur?

Babadan oğula ev devri nasıl olur?

Tapu dairesinde gerçekleşen tüm tapu devir işlemleri bir bedel karşılığında olmuyor. Örneğin aile içinde yapılan devirler bedelsiz olarak yapılıyor. Peki, babadan oğula ev devri nasıl olur? İşte devir işlemleri...



Babadan oğula ev devri nasıl olur?

Taşınmaz mal devir işlemleri, tapu dairesinde yapılıyor. Tapu devri için gerekli belgelerin temin edilmesi ve tapu harcının ödenmesi gerekiyor.


Taşınmaz mal satışlarında hem alıcı tarafından hem de satıcı tarafından binde 20 oranında tapu harcının ödenmesi gerekiyor. Bu oran gerçek satış bedeli üzerinden hesaplanıyor.


Ancak, tüm tapu devir işlemleri bir bedel karşılığında olmuyor. Örneğin aile içinde yapılan devirler bedelsiz olarak yapılıyor. Bedelsiz yapılan tapu işlemleri için ise, binde 68,31 oranında harcın ödenmesi gerekiyor. Peki, babadan oğula ev devri nasıl olur? Babadan oğula ev devri için gerekenler nelerdir?


Gerekli belgeler:

- Bağışlanacak taşınmaz mala ait tapu senedi

- Bağışlayan ve bağışı kabul edenlerin fotoğraflı nüfus cüzdanları,

- Bağışlayanın bir, bağışı kabul edenin iki adet, son altı ay içinde çekilmiş fotoğrafları.

- Akitte taraflardan biri veya ikisi vekil, vasi, kayyım ve kanuni temsilci ile temsil edilecek ise, ayrıca temsile ilişkin belge.

- Söz konusu taşınmaz mala ait, ilgili Belediyeden  Emlak  beyan değerini gösteren belge.


Harç..

2014 yılında yapılan düzenlemeler sonucunda tapu hibe bedeli hibe edilen taşınmaz malın belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olmamak üzere beyan edilen değeri üzerinden binde 68,31 oranı olarak belirlendi. 


Ayrıca taşınmaz malın varsa veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kestiriliyor. Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret alınıyor.



Babamın evini kredi ile satın alabilir miyim?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön