25 / 04 / 2024

Babadan oğula geçen varlık satış mı olur bağış mı?

Babadan oğula geçen varlık satış mı olur bağış mı?

Posta gazetesinden Tamer Heper sorulan soruları yanıtladı



Satış mı bağış mı?
Biz altı kardeşiz, ben dördüncü kardeşim. Babamız otuz sene önce evinin tapusunu bir büyüğüm olan ağabeyimin adına yapmış. Ağabeyim de bu evi iyi bir paraya satmış. Şimdi biz bu paradan pay alabilir miyiz? R.A.

Doğrusunu isterseniz bu soruya, bu kadar bilgi ile yanıt verme imkanı yoktur. Bir yol göstermeye kalksak da bu yanlış olur. Zira babanızın bu yeri kardeşinize satması başka sonuç doğurur, bağışlaması başka sonuç doğurur. Sattığını söylüyorsunuz ya, satın alan çok yakını olabilir bu halde de akla muvaza gelebilir. Bu durumda başka davranmak gerekir. Hiç tanımadığı birine satmıştır bu halde muvazadan söz edilmez başka davranmak gerekir. Dolayısı ile bütün detayları anlatabileceğiniz bir meslektaşıma başvurmanız yararlı olur. Çünkü ortada bir bağışlama veya bir muvaza varsa evet sizin de talep edebileceğiniz bedel olabilir.

Takip durur
Bir sitede oturuyorum ve siteden alacağım var. Üç yönetici var, yöneticiler hakkında takip yaptım ikisi itiraz etti biri etmedi. Takip durur mu? M.M.

Bir sitede veya apartmanda yönetim kurulu olarak üç kişi veya yönetici olarak tek kişi görev yapabilir. Sizde üç yönetici var. Sizin yaptığınız takip yöneticilerin şahsi borcu değildir, sitenin borcudur. Aslında sitenin borcu için tüm bağımsız bölüm maliklerine arsa payları oranında başvurmak gerekir. Ancak Yargıtay, kararlarında, tüm bağımsız bölüm malikleri yerine yöneticinin hasım gösterilerek takip yapılabileceğini karar altına almıştır. Dolayısı ile bu karar çerçevesinde yöneticiler şahsen değil yönetici sıfatı ile borçlu gösterilerek takip yapıldığından ve yönetici sıfatı ile itiraz edildiğinden, ikisinin itirazı takibi durdurur.
Tamer Heper / Posta


Geri Dön