25 / 04 / 2024

Bafa Gölü temizliği için ekoturizm projesi uygulanacak!

Bafa Gölü temizliği için ekoturizm projesi uygulanacak!

Uzmanlar, Bafa Gölü ve çevresinde planlanan ekoturizmi gerçekçi bulmuyor. Yard. Doç. Dr.Erol Kesici, 'Göl suyu kirli, kokuyor. Önceliğimiz gölün temizlenmesi olmalı' dedi.



BAFA Gölü ve çevresinde toplum destekli ekoturizm yapılması planları 3 aylık çalışmanın sonunda Milas Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen çalıştayda değerlendirildi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Anabilim Dalının yürüttüğü projeyi Güney Ege Kalkınma Ajansı destekliyor. Projenin yürütücüsü Prof. Dr. Muammer Tuna, geçen hafta yapılan çalıştayda projenin amacının var olan doğal ve tarihi özelliklerin korunması ve elde edilen sonuçtan kâr sağlamak olduğunu söyledi. 



Tuna, hem Bafa Gölü ve çevresindeki yaşam alanlarını hem de bölgede bulunan Beşparmak Dağlarındaki 8 bin yıllık kaya resimleri ile Herkalia Antik Keııti'ni ve Yedi Rahipler Manastırı'nı koruyarak turizme katkıda bulunmak istediklerini belirtti. Tuna ayrıca yerel halkın, bölgeden uzaklaştırılmadan işbirliğine dahil edilerek. ekonomilerine katkı sağlamayı amaçladıklarını da ifade etti. Muğla Valisi Amir Çiçek, "Göreve başladığım günden bu yana Turizmi 12 aya çıkarmalıyız, tarım ve turizmi birleştirmcliviz" diyorum. Bafa Gölü'nü kurtarıp, ekoturizm bölgesi haline getireceğiz" şeklinde konuştu. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar ise "Her bir bireye, her bir kuruma ve yöneticilere büyük işler düşüyor. Göllerimizi, akarsularımızı korumalıyız. Su varsa hayat vardır" dedi. 




MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ 

Yıllardır Bafa Gölü ile ilgili çalışmalar yapan İsparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Erol Kesici ise ekoturizm hedeflenen Bafa'da madalyonunun öteki yüzüne işaret ediyor. Kesici, Aydınlık'a şunları söyledi: "Çalışmaları desteklemek anlamsız ve güç kaybı. Bafa Gölü'nün sorunu ve çözümü bu değil. Bu, aç karnına tatlı yemek gibi bir şey... Bafa Gölü ile ilgili yapılacak çalışmalarda öncelik gölün temizlenmesi, çevresinin düzenlenmesi, göl ve çevresinin kirletilmemesi olmalıdır. Neden öncelikle havzanın, gölün temizlenmesine ilişkin çalışmalar yapılmamakta? Esas sorunu görmezden gelerek Bafa Gölü'nün ve çevresindeki doğa ve tarihin hızla yok olmasına neden oluruz. Tek odak noktası temizlik ve kurtarma olmalıdır." Kesici, Bafa Havzası'nın temizlenmesi, korunması halinde ekoturizmin süreklilik kazanacağını, bu haliyle projenin günü kurtarmaktan öteye geçemeyeceğini dile getirdi. Erol Kesici Bafa Gölünde yaşanan sorunu da "Gölün suyu alabildiğine kirli. Kışın bile analize gerek kalmadan rengi her şeyi anlatmakta. Suyu kokmakta, hem de yalnız yazın değil. Yılın neredeyse 9-10 ayı sinekten geçilmiyor. Aydııı'da sağlık örgütlerinin raporlarına göre Avlan Gölü- Bafa çevresindeki neredeyse her evde görülür olan çevre kaynaklı hastalıklar var. Çevre kirliliği ve doğanın korunması konusundaki çalışmalar öncelik arz etmeli" sözleriyle anlattı.



Aydınlık Gazetesi


Geri Dön