25 / 04 / 2024

Bağcılar Mahmutbey Köyiçi Mevkii imar planı askıda!

Bağcılar Mahmutbey Köyiçi Mevkii imar planı askıda!

Bağcılar Mahmutbey Mahallesi, Köyiçi Mevkii Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı'na ilişkin 1/5000 ölçekli imar planı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından askıya çıkarıldı. Plan, 8 Ekim'de askıdan indirilecek.




İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Planlama Müdürlüğü tarafından hazırlanan Bağcılar İlçesi, Mahmutbey Mahallesi, Köyiçi Mevkii Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı'na ilişkin 1/5000 ölçekli plan ilanen askıda...


Büyükşehir, 28407 dosya numaralı imar planını, 15 Mayıs 2014'te onayladı ve 5 Eylül 2014'te ilanen askıya çıkardı. Bağcılar Mahmutbey Köyiçi Mevki imar planı, 8 Ekim 2014'te askıdan indirilecek. Detaylar şöyle;

Bağcılar Mahmutbey Köyiçi Mevkii imar planı askıda!



Plan Uygulama Hükümleri


Genel Hükümler


1- Bu nazım imar planı, plan paftaları, plan raporu ve plan uygulama hükümleri ile beraber bir bütündür.


2- 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planları onanmadan uygulama yapılamaz.


3- Planlama alanı tamamında 2863/3386/5226 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu hükümlerine uyulacaktır.


4- Bu plana uygun olarak hazırlanacak 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planında belirlenecek olan kamuya ait sosyal ve teknik altyapı alanları (eğitim ve sağlık tesisleri, idari tesisler, sosyal kültürel tesisler, yol-refüj, kamuya ait otopark alanları, teknik hizmet alanları vb.) ile kentsel yeşil alanlar (yeşil alan, park, çocuk bahçesi, çocuk oyun alanı vb.) gibi donatı alanları kamu eline geçmeden uygulama yapılamaz. Bu alanlarda inşaat uygulaması avan proje ile yapılacak olup yapı yüksekliği ve blok ebatları avan proje ile belirlenecektir. Avan projeye bağlı uygulamalarda ilgili Koruma Bölge Kurulu'nun uygun görüşü alınacak ve avan projeleri Büyükşehir Belediyesi tarafından onanacaktır.


5- Korunması gerekli kültür varlığı yapılar ile tescilli taşınmaz kültür varlığı parseline komşu olan veya aralarından yol geçse dahi bu parsele cephe veren parsellerdeki her türlü inşai ve fiziki uygulama ile yeni yapılanmalar için bu planda belirtilen yapılaşma sınırlarının aşmamak koşulu ile ilgili Koruma Bölge Kurulu'ndan onay alınacaktır. 


6- Planlama alanının tamamında yapılacak yapılar için alınacak önlemlerin türü, şekli ve taşıma değerleri zemin etüdü ile belirlenecektir. Ayrıntılı jeolojik-jeoteknik etütler yapılmadan inşaat izni (yapı ruhsatı) verilemez.


7- Bu plana uygun olarak yapılacak 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planında ilgili yapılaşma şartları ve tüm uygulamalar "net parsel alanı" üzerinden hesaplanarak yapılacaktır.


8- Halihazır haritadaki mülkiyet sınırları ile kadastral haritalar arasında uyumsuzluk olması durumunda imar uygulaması kadastral haritalardan alınacak röperli krokiye göre yapılacaktır.


9- 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planı yapımı aşamasında; planda yol, yeşil alan, park, okul, trafo vb. donatı alanları ile bina istikametleri, blok şekilleri, bahçe mesafeleri vb. yapılaşma şartları belirlenirken, planlama alanı kapsamında ilgili Koruma Bölge Kurulu'nun belirlediği geçiş dönemi yapılaşma koşullarına göre verilmiş olan ruhsatlar, onaylanmış olan vaziyet planları, mevzi imar planları, plan tadilatları ve bunlara göre yapılmış olan uygulamalar, yapılaşmalar bu planın diğer hükümlerine aykırı olmamak koşulu ile dikkate alınacaktır. 


10- Plan sınırları içerisinde bulunan tüm kamu alanları korunacaktır.


11- Eğimden dolayı kazanılarak iskan edilecek katlar emsal değerine dahil edilecektir. 


12- 1/5000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planı sınırları içerisinde; sanayi tesisleri, akaryakıt istasyonu, LPG istasyonu, akaryakıt ve/veya LPG istasyon depoları kurulamaz. Çevre düzeni ve sağlığı ile kültür varlıklarının korunması için; olumsuz etki yapacak gürültü ve titreşim kaynağı bulunan işletmeler, çevre kirletici, yanıcı, yakıcı, parlayıcı ve patlayıcı maddeler içeren gayri sıhhi müesseseler ile zararlı imalat ve depolama faaliyetlerine izin verilemez.


13- Bu planda ölçek nedeniyle gösterilemeyen sosyal ve teknik altyapı alanları, yeşil alanlar vb. donatı alanları 1/1000 ölçekli uygulama imar planında belirlenecektir.


14- Bu planda ve plan uygulama hükümlerinde belirtilmeyen konularda kentsel sit alanı koruma esaslarıyla çelişmemek ve ilgili kurum - kuruluş görüşleri alınmak şartıyla otopark yönetmeliği, deprem yönetmeliği, sığınak yönetmeliği, İSKİ yönetmeliği ve ilgili diğer yönetmelik hükümleri geçerlidir.


15- Bu plan ile bu plana uygun olarak yapılacak 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planında aksine bir açıklama bulunmadığı taktirde İstanbul İmar Yönetmeliği hükümleri geçerlidir. 


16- Planlama alanında 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 6. Maddesi'nde belirtilen özellikleri taşıyan yeraltı/yerüstü korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarına rastlanması halinde ilgili kurumlara ve ilgili Koruma Bölge Kurulu'na bildirilecek ve ilgili Koruma Bölge Kurulu kararları doğrultusunda uygulama yapılacaktır. 


17- Planda gösterilen konut alanlarında kullanılacak mevcut veya inşa olunacak yapının kapasitesi (hizmet verebileceği insan sayısı) sit dokusuna etkisi varsa tescil durumuna uygun koruma kullanma özellikleri ile bölgenin sosyal yapısı dikkate alınarak, müze, sergi, galeri, kitabevi, dernek ve vakıfların idari ve etkinlik birimleri, kütüphane, turizme yönelik perakende ticaret ile mevcut kentsel sit dokusuna uygun butik otel ve küçük pansiyon vb. küçük konaklama ve araştırma faaliyetlerini yürütecek dernek, vakıf, STK, dershane, kurs, açık hava sergileri, konferans salonu, sanat atölyeleri, halk eğitimi merkezleri, kültürel eğitim merkezleri, meslek edindirme kursları yer alabilir. 


18- Planda gösterilen konut alanlarında yapılaşma şartları aşağıda belirtildiği şekilde uygulanacaktır. Konut alanı, yoğunluk değeri; (Brüt) 400 kişi/ha'dır. Bina yüksekliği, Maks. H:0.50 m'dir. Kişi başı inşaat alanı en fazla 25 m2 olarak kabul edilecektir.


19- Planda gösterilen sosyal kültürel tesis alanında, kültür merkezleri, kütüphane, müze, sergi-kermes-konser-düğün-toplantı-seminer-konferans salonları, tiyatro-cep sineması-sinema salonları, teknik eğitim merkezleri, bilgi-beceri-meslek edindirme kursları vb. işlevler yer alabilir. 


20- Planda gösterilen sosyal kültürel tesis alanında inşaat uygulaması avan proje ile yapılacaktır, yapı yüksekliği Maks.H:9.50 metreyi geçmemek şartlarıyla blok ebatları avan projesinde belirlenecektir. Avan projeye bağlı uygulamalarda ilgili Koruma Bölge Kurulu'nun uygun görüşü alınacak ve avan projesi Büyükşehir Belediyesi tarafından onanacaktır. 



1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planı yapımı aşamasında uyulacak hükümler: 


21- 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planlarının hazırlanması aşamasında; ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından (İSKİ, İGDAŞ, TEİAŞ, BEDAŞ, MSB, ilgili Koruma Bölge Kurulu, Ulaşım Daire Başkanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü vb.) görüş alınacak ve alınan bu görüşler dikkate alınarak değerlendirilecektir. 


22- 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planı'na ilişkin yapılaşma şartları; Bağcılar İlçesi Mahmutbey Mahallesi Köyiçi Mevkii Kentsel Sit Alanı'nda, koruma kurulu kararları ile tespit ve tescil edilmiş bulunan korunması gerekli kültür varlığı ile kentsel doku, mimari ve kentsel sit alanında bulunan kültür varlıklarının oluşturduğu silüetin olumsuz etkilenmemesi göz önünde bulundurularak belirlenecektir. Kurul kararları esas alınacaktır. 


23- Plan raporunun jeolojik-jeoteknik etütlerle ilgil önerilerine uyulacaktır. Planlama alanı bütününde ve plan ölçeğinde; araştırma çukuru, jeofizik, mekanik, sondaj... vb. yöntemler uygulanmak suretiyle ayrıntılı jeolojik-jeoteknik etüt raporları hazırlanacak ve yerleşime uygunluk değerlendirmesi yapılacaktır. Bu jeolojik-jeoteknik raporlardan elde edilen veriler doğrultusunda uygulamaya yönelik öneriler ve/veya kısıtlamalar getirilebilecektir. 


24- İSKİ'ye ait her türlü mevcut içmesuyu ve atıksu tesisleri ile işsonu projesi İSKİ'ye ulaşmamış olduğundan İSKİ'de kaydı bulunmayan, belediyesince veya halk tarafından yapılmış her türlü içmesuyu, atıksu ve yağmursuyu altyapı tesisleri aynen korunacaktır ve uygulamanın her aşamasında İSKİ görüşü alınacaktır. Gerekli olan durumlarda İSKİ görüşü alınarak bu tesislerde değiştirme veya deplase yapılabilecektir. İSKİ'ye ait ana isale hatları ve kollektörler dışında yeri değişecek mevcut içmesuyu, atıksu ve yağmursuyu tesislerinin bulunması halinde; ilave kazı yapılacaksa İSKİ görüşü doğrultusunda ve ilgili Koruma Bölge Kurulu'nun uygun kararı alınarak işlem yapılacaktır. Bu tesislerin deplase bedelleri karşılanacak ve deplase projeleri hazırlanmadan önce İSKİ'ye müracaat edilecektir.


25- 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planı hazırlanması aşamasında ağaç revizyonu yapılacak,  varsa anıt ağaçlar ve/veya yetişkin ağaçlar sıhhileştirilerek korunacaktır.


26- Plan sınırında yer alan taşıt yolu cephe hatları, yaya ulaşımı ağırlıklı sokaklar, meydanlar, altyapı alanları ile birlikte ele alınarak düzenlenecektir. Yol genişlikleri ve meydanlar geleneksel doku korunarak düzenlenecek olup, uygun yerlerde cep otoparkı, taksi durağı, acil yardım (itfaiye, ambulans... vb.) araç cepleri yer alabilir. 


27- 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planının onanmasından sonra kentsel sit alanı içinde yapı yoğunluğu ve yükseklik artışı yapılamaz, koruma aleyhine plan kararları ve plan hükümleri değiştirilemez. 


28- Plan alanında yeralan sivil mimarlık örneklerinden harap-yıkık olup da rekonstrüksiyonu yapılarak ihya edilecek olanlar, zorunlu hallerde cephe aldığı yol genişliğinin arttırılması amacıyla ilgili Koruma Bölge Kurulu'nun uygun kararı alınarak parseli içinde geri çekilebilir.


29- Hazırlanacak olan 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planında; kısmen servis yolu olarak kullanılacak yollar dışında, taşıt yolu belirlenemez.


30- Bu planda ölçek sebebiyle gösterilmeyen yaya yolları ve meydanlar, 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planında gösterilecektir. 


31- Özgün sokak dokusu mümkün mertebe ortaya çıkarılarak, bu dokuya uygun, kaldırımsız yaya yolları orijinal malzeme ile kaplanarak korunacaktır.


Bağcılar Mahmutbey Köyiçi Mevki 1/5000 ölçekli imar planını indirmek için tıklayın!



Emre Kulcanay / Emlakkulisi.com


Geri Dön