24 / 04 / 2024

Bağdat Caddesi'nde kiralar yüzde 30 düştü!

Bağdat Caddesi'nde kiralar yüzde 30 düştü!

Bağdat Caddesi'nde kiralar yüzde 30 düşerken boş dükkan ve daireler hızla artıyor



Uzun yıllar astronomik kiralar ve hava paralarıyla gündeme gelen Bağdat Caddesi'nin `havasını' AVM'ler ve kriz söndürdü. Kiralar yüzde 30 düşerken boş dükkan ve daireler hızla artıyor.

Ünlü markalar için "prestij mekanı" olan Bağdat Caddesi'nde astronomik miktarlara ulaşan kiralar, neredeyse bir ev fiyatına kadar çıkan hava paraları, ekonomik krizin ve ardarda açılan alışveriş merkezlerinin etkisiyle hızla eridi. Dolarla hesaplanan kiralar Türk lirasına döndü, boş mağaza bulunması zor olan caddede birçok mağazının vitrininde aylardır inmeyen kiralık afişleri var.

Bağdat Caddesi, Kızıltoprak'tan Bostancı'ya kadar uzanan 7 kilometrelik büyük bir vitrin. En gözde bölümü ise Suadiye-Erenköy arası. Bu dilim içinde, en prestijli giyim markaları, kafeler ve restoranlar yer alıyor. Kadıköy Belediyesi'nin verilerine göre, cadde üzerinde 605 kafe, restoran ve mağaza var.
Kriz, ünlü markaların kalesi haline gelen caddeyi yıkamasa da, önemli ölçüde sarstı. Küçük işletmeler krize direnemeyip kapanırken, büyük işletmelerin bir bölümü müşterilerini korumasını bildi, bir bölümü de zarar bile etse vitrinde yer almayı tercih ediyor. Caddeyi ilk terkeden ise dudak uçuklatan "hava parası" oldu.

Başkanın oğlu zorda
Caddedeki olumsuz grafiğin hem "resmi verilere" göre hem de "aile içi kayıtlara" göre tanıklarından birisi Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk. Öztürk ilçe genelinde her gün 20'ye yakın işyerinden kapanma talebi geldiğini, Bağdat Caddesi'nden de haftada 2-3 başvuru geldiğini söylüyor. 100'e yakın dükkanın boş olduğunu, 29 Mart seçimleri için kiraladığı büronun da seçimden bu yana hala boş kaldığını anlatan Öztürk, "Kiralar yüzde 30 düştü. Yiyecek üzerine çalışan işletmeler daha çok direniyor ancak tekstil dükkanlarının büyük bölümü zorluk çekiyor" diye anlatıyor. Öztürk, oğlunun da cadde üzerinde yaklaşık 5 yıldır kafe işlettiğini ancak krizin kendini gösterdiği son 2 yılda işlerinin iyi gitmediğini de sözlerine ekliyor.

Normal fiyatlara geri dönülüyor
Damat Tween'in üreticisi Orka Group'un Genel Koordinatörü Osman Arar'ın teşhisi, anormal artan fiyatların krizin etkisiyle normale döndüğü şeklinde. Arar, "Stratejik olarak bu caddede olmak piyasaya yeni girenler için önemli. Burada yer alınca hemen marka olduklarını düşünüyorlar, sonuç zarar. Kriz caddedeki anormal artışları düzeltti. Biz o anormal artışlara prim vermedik" dedi.
Emlakçı Kemal Altunel, eskiden çok iyi ve çok katlı mağazalar için 1-2 milyon dolar hava parası bile alındığını, bugün bu miktarların söz konusu olmadığını belirtiyor. Altunel, "Para birimi dolardan liraya döndü. 30 bin dolar yerine 30 bin liraya kiraya veriliyor. 7-8 aydır kirasını ödeyemeyenler var. Bazı işletmeler burayı reklam alanı olarak gördüğü için zarar da etse kalmaya devam ediyor. Mal sahipleri şokta. Eskiden 10 bin dolara kiraya verdikleri yeri şimdi 7 bin dolara vermek istemiyorlar. Bu yüzden birçok yer boş duruyor" dedi.

`Hiç `Kirayı ödeyemeyiz' diye bir derdimiz olmadı'
Bağdat Caddesi'nde birçok kiralık boş dükkan göze çarparken, diğer tarafta da kirasını ödeme sıkıntısı hiç çekmeyen zincir mağazalar, kafeler ve restoranlar var. Gloria Jeans Coffees, Marks and Spencer, Boyner, Divan Pub ve Cafe Cadde gibi mekanlar, her zaman müşteri kaynıyor. Yetkilileri, şimdiye kadar hiç kirayı çıkartamayacak duruma gelmediklerini söylüyor.

ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ OLUMSUZ ETKİLEDİ
Caddenin 25 yıllık esnafı ayakkabı dükkanı sahibi Hızır Eken, alışveriş merkezlerinin caddeyi etkilediğini, çok para kazanma hayaliyle caddeye gelenlerin de kiraların aşırı yükselmesine yol açtığını iddia ediyor. Kafe işleten Zeki Argun ise, kiraların eskisi gibi artmadığını, küçük bir berber dükkanının bile 70 bin lira hava parası istediğine tanık olduklarını anlatıyor.

DÜKKÂN 250 METREKARE KİRASI 25 BİN DOLAR
Cadde üzerinde kiralar, konuma ve büyüklüğe göre 7-8 ile 70-80 bin dolar arasında değişiyor. Suadiye-Erenköy arasında kiralar eski gücünü korumaya çalışıyor. Diğer bölgelerde ise önemli düşüşler yaşanıyor. Eskiden 40-45 bin dolara alıcı bulan 250 metrekarelik bir dükkanı bugün 25 bin dolara kiralamak mümkün.

DEVİR İÇİN BEKLİYORLAR
Bağdat Caddesi üzerinde faaliyet gösteren ünlü emlakçı İzak Hason'a göre eskiden ayda 1 firma mağazayı devrederken bugün 5-6 devir talebi var ancak müşteri yok. Hason, "Devretmek isteyen 5-6 kişiden ancak 1-2'si müşteri buluyor. Devirlerde aynı kira devam ediyor. Bacası ve içki izni olan yerler daha kolay kiracı buluyor. Ancak bu bölgenin geleceği parlak. 5 yıl içinde eğlence sektörü buraya gelecek" diyor.
Serhat Oğuz/Milliyet


Geri Dön