25 / 04 / 2024

Bağımsız bölüm brüt alanı hesaplama 2017!

Bağımsız bölüm brüt alanı hesaplama 2017!

Bir bağımsız bölümün alanı brüt ve net olmak üzere iki şekilde hesaplanabiliyor. Peki, bağımsız bölüm brüt alanı nasıl hesaplanır?



Bağımsız bölüm, binanın, ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya uygun olup, 23/6/1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine göre bağımsız mülkiyete konu olan bölümleri oluyor.


Bağımsız bölümün alanı brüt ve net olmak üzere iki şekilde hesaplanabiliyor. Peki, bağımsız bölüm brüt alanı nasıl hesaplanır?


Bağımsız bölüm brüt alanı hesaplama 2017

Bağımsız bölüm brüt alanı, şaftlar, ışıklıklar, hava bacaları, galeri boşlukları hariç, bağımsız bölümün dış konturlarının çevrelediği alanı oluyor.

 

Dış cephe haricindeki bölümlerdeki dış kontur, duvar orta aksı olarak belirlenir. Bağımsız bölümün eklentileri ayrıca belirtilmek zorundadır. Bağımsız bölümün içten bağlantılı olarak çatı araları dâhil birden fazla katta yer alan mekânlardan oluşması halinde bu katlardaki bağımsız bölüme ait alanlar birlikte değerlendirilerek bağımsız bölüm brüt alanı bulunur.


Bağımsız bölüm genel brüt alanı ise, bağımsız bölüm toplam brüt alanına bağımsız bölüme ortak alanlardan düşen payların da eklenmesi suretiyle hesaplanan genel brüt alanı oluyor.


Bağımsız bölüm toplam brüt alanı da bağımsız bölüm brüt alanına bu bölüme ait eklenti veya eklentilerin brüt alanının ilave edilmesiyle hesaplanan toplam brüt alanı oluyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön