18 / 04 / 2024

Bağımsız bölümde cins değişikliği!

Bağımsız bölümde cins değişikliği!

Bağımsız bölümde cins değişikliği, vasfı mesken olan binanın otel, hastane, alışveriş merkezi, şirket merkezi gibi işyeri şeklinde vasfının değiştirilmesi veya arazinin parsellenmesi, tarlanın bahçe olması halinde tapu sicil müdürlüğünde yapılıyor...





Bağımsız bölümde cins değişikliği!


Herhangi bir ana gayrimenkulün içinde tek başına kullanılmaya müsait olan bölümlerine bağımsız bölüm deniyor. Bağımsız bölümde cins değişikliği, vasfı mesken olan binanın otel, hastane, alışveriş merkezi, şirket merkezi gibi işyeri şeklinde vasfının değiştirilmesi veya arazinin parsellenmesi, tarlanın bahçe olması, yada şirket unvanının değişmesi nedeniyle şirket adına tashih yapılma, bina ve arazinin taksim veya ifraz edilmesi ve buna benzer değişikliklerin tapu kaydına işlenmesi şeklinde yapılıyor. 


Bağımsız bölümde cins değişikliği yapılabilmesi için yapının sahibi ya da herhangi bir bağımsız bölüm sahibinin Yapı Kullanma İzni ile  Tapu Sicil Müdürlüğüne başvurması gerekiyor. İlgili Yapı Kullanma İzninin Belediye Tarafından başvuru sahibine verilmesi sürecinde taşınmazın proje ve eklerine uygun konumda inşa edildiğinin tespiti ve başvuru sahibi eğer bağımsız bölüm sahibi ise bağımsız bölümünde doğru yerde olduğunun tespiti zorunluluk haline getirilmiştir. İlgili kanun ve yönetmelikler bu işlemin bir Harita Mühendisi ya da Yüksek Mühendisi sorumluluğunda yapılması gerektiğini zorunlu kılmaktadır. 


 


Bağımsız bölüm mülkiyet hakkı nedir?
Bağımsız bölüm nedir?
Bağımsız bölüm numarası nedir?
Bağımsız bölüm planı nedir?
Bağımsız bölüm arsa payı nasıl hesaplanır?



 Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com 



Geri Dön