20 / 04 / 2024

Bahattin Akyüz: İmar hayata geçerse Manisa nefes alacak!

Bahattin Akyüz: İmar hayata geçerse Manisa nefes alacak!

Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Bahattin Akyüz, imar planının bir türlü hayata geçmeyişinin Manisa’nın gelişimine olumsuz etki yaptığını kaydetti. Akyüz, “İmar olursa Manisa nefes alacak” dedi.




Manisa’da yıllardır uygulanamayan imar planı, vatandaşları ve sivil toplum örgütü temsilcilerini isyan ettirdi. Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Bahattin Akyüz, kent estetiğiyle ilgili değişmesi gerekenleri anlattı.  Akyüz, şehirdeki çarpık kentleşme, imar ve revizyon planları, kentsel dönüşüm gibi bir çok konuyla ilgili önemli açıklamalar yaptı. Çarpık ve düzensiz kentleşmenin yıllardır Manisa’nın kaderini etkilediğini kaydeden Akyüz,  en kısa zaman içerisinde imar planları ve kentsel dönüşüm projelerinin acil hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti. 


"KIYMETLİ YERLERİMİZİ HEBA ETTİK"

Akyüz, “Manisa büyükşehir olunca göç olur mu, olmaz mı diye düşünmedik hiç. Dolayısıyla Manisa büyükşehir olunca da göçün geleceği hesaplanamadı.  Manisa'da çok hatalı imarlar yapılmış. Yollarımız, sokaklarımız, binalarımız, şekil itibarıyla bozuk yapılar. Oyun sahaları, sosyal donatılar, yeşil alanlar, cami yerleri gibi daha sayabileceğim birçok örnek de olduğu gibi bu yerler ile ilgili çok büyük sıkıntılar mevcut. Manisa’mızda nüfus ve göç çoğaldıkça gecekondular, plansız gelişmeler Manisa’da kentsel çarpıklığı meydana getirdi.  Manisa’nın 1989 yılından beri yapılmayan ve kentin gelişimine büyük ket vuran imar planı yıka yapa, yıka yapa bu günlere gelmişiz şimdi geldiğimiz yerden yine yıkıp yaparak devam etmek istiyoruz. O zaman da kentimizi değil kendimizi düşünmüşüz, şimdi de aynı düşünce. 1989 yılında yapılan planda, Manisa Osmanlı döneminde Spil Dağı eteklerinde bulunan Ulutepe yoluna kadar yerleşime açılmıştı. Daha sonra  İzmir  Caddesi oluştu. Bunlar hep Spil Dağı’na paralel olarak gelişti. Nüfus artınca Doğu Caddesi’ne kadar dayanıldı. Bunlar sosyal alandan mahrum olarak yapıldı. Elimizdeki kıymetli yerleri bina yaparak heba ettik. Esas olan gecekondu yıkıp yerine betonarme yapılar dikmek değil, köhneleşmiş alanların kente kazandırılmasıdır” dedi.


"SİYASET İKİNCİ PLANDA OLMALI"

“Önce imar sonra siyaset” diyen Akyüz, “Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi’nde imar planlamasıyla ilgili ciddi kavgalar yaşandı. Mecliste yaşanan polemiklerle o günden bu güne siyasetçiler kendi menfaatlerini düşündüğü için imar çalışmaları çeşitli politik nedenlerden dolayı hiçbir yere varılamadı. Burada politika söz konusu değil, Manisa’nın menfaatleri söz konusu. Muhakkak ortak bir yolun bulunması lazım. Okul yetmiyor, sosyal alan yetmiyor, sokaklar dar, otopark yetmiyor. Bunun sıkıntısını hepimiz çekiyoruz. Şehir menfaatlerinde siyaset düşünülmemeli. Manisa her gün geri gidiyor. Kimsenin Manisa’yı geri götürmeye, önüne set kurmaya hakkı yok. Kentsel dönüşümün toplumda doğru şekilde algılanmadı. Kentsel dönüşüm, yıkılması gerekli, ekonomik yönünü tamamlamış ve başlangıçta imara aykırı yapılan yapıların yıkılarak, yeni park, yeşil alan ve halkın nefes alacağı alanların yaratılmasıdır. Şehirdeki sorunlu alanların sağlıklı ve yaşanılabilir hale getirilmeli yeniden yapmalı. Yani kentsel dönüşüm, kentin dokusunu bozan sorunların ivedilikle giderilmesidir. Bir nevi kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi, depreme dayanıklı olmayan, ekonomik ömrünü doldurmuş binaların yeniden yapılarak doğal afetler sonucu oluşacak zararların en aza indirilmesidir” diye konuştu.


"MANİSA'NIN DEĞERİNİ GÖSTERECEK YAPILAR İNŞA EDİLMELİ"

Bütün dünya genelinde şehirlerin batıya doğru geliştiğini kaydeden Akyüz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Manisa'da doğu yönüne doğru gelişmesi gerekli. Manisa, yapısı ve konut dağılımı itibarıyla komple çarpık yapılaşmadan oluşan bir şehirdir. Manisa'yı konumu itibariyle hilal şeklinde düşünürseniz, güneyinde Spil Dağı, batısında ormanlık, dağlık alan ve sonrasında İzmir şehri, kuzeyinde Gediz Nehri ve tarım arazileri, doğusunda ise çarpık yapılaşma ile oluşan mahalleler ardında boş araziler var. Bu mahallelerin dışında şehrimizin güneyindeki ve kuzeyindeki mahallerde de çarpık yapılaşma var. Bu mahallelerde bir değerlendirme yapılması lazım. Bu mahalleler kentsel dönüşüm çevresinde ele alınmazsa Manisa'da güzel bir görüntü oluşturamazsınız. İnsanlar Manisa'ya geldiği zaman ilk önce gözlerine çarpacak yerler şehrimizin girişleridir. Doğu, batı ve kuzey girişlerimize baktığımızda hep çarpık yapılaşmaları görüyoruz. Bu girişler düzenlenmeli. Göze hoş görünen, Manisa'nın değerini gösterecek yapılar inşa edilmeli. Şimdi bu kentsel dönüşüm yapılırken şehrimizi hakikaten yenileyelim. Şehircilik konusunda engin tecrübemiz var sıkıntıyı çekmiş, çarpıklığı görmüş, ihtiyaçları bilen birer Manisalıyız. Yenilerken bunları göz önüne alarak yenileyelim. Otopark, yeşil alan, parklar, çocuk oyun alanları, spor tesisleri, sosyal tesisler, tüm bunları huzurlu bir yaşantı için değerlendirelim. İşte o zaman kentimizi de kendimizi de yenilemiş olur, huzurlu bir kentte sağlıklı yaşarız. Manisa’da yapılacak imar planı belli. Çevre yolu yapıldı. Doğu Caddesi, Mimar Sinan Bulvarı ve Çevre Yolu var. Çevre Yolu’nun içerisine kadar devam eden boş yerlere sosyal alanlar oluşturulmalı. Eski kent ada bazında yenilenmeli. Gecekondular uzun bir zamana tekabül edecek şekilde yenilenmeli. Bunlar olunca okulumuz, sosyal alanımız, yeşil alanımız ve camimiz olacak. İnsanlar sıkıntı içerisinde yaşamayacak, trafik sorunu olmayacak. Pırıl pırıl, tertemiz bir kentte yaşamız olacağız. İnsanlar eğitim, ekonomik ve sosyal yönden kalkınacak. Bir emlak danışmanı olarak yıllardır belediyeden çıkacak imar planı için bekliyoruz.”


 TOKİ’YE KARŞI DEĞİLİZ

Yunusemre Belediyesi’nin Akgedik’te yaşam merkezi oluşturacak bir  TOKİ  projesi hazırladığını vurgulayan Akyüz, “TOKİ’nin konut üretmesine hiçbir zaman karşı değiliz. Tabi ki TOKİ’nin bizim inşaat sektörüne, emlak sektörüne zararı olduğunu söyleyebilirim ama Manisa’nın kanayan yarası emlak sektöründe fiyatların çok yüksek oluşundan dolayı birinci, ikinci ve üçüncü TOKİ’ler yapıldı ve denendi. Ben şuna inanıyorum TOKİ de olabilir ancak imar sorununu çözüldükten sonra” diye konuştu.


İMAR OLUNCA KİRALAR DÜŞECEK

Manisa’da 3 tip plan yapılması gerektiğinin altını çizen Akyüz, şunları kaydetti: “Biri gecekonduların ıslahı, biri boş alanlara plan yapılması, bir diğeri ise merkezin yenilenmesi. Eğer imar planı hayata geçirilirse süreç hemen başlar. Müteahhitler arsa payını yüzde 50 üzerine çıkardılar. Maliyetler attı, daire satış rakamları arttı, kiralar arttı. Manisa merkezde ada bazında yenileme yapıldığında müteahhit çalışmalara hemen başlar. Gecekondu ıslah planları yapıldığında da süreç hemen başlar, çalışmalar parça parça devam eder. Bunlar çok kısa zamanda oluşacak şeyler. İmar olunca daire fiyatları düşecek. Bizler bu sıkıntı ve çarpıklığı yaşadık, bizim neslin ömrü de sona yaklaştı, ancak çocuklarımızın torunlarımızın bizim yaşadıklarımızın aynısını yaşamamaları gerekir, yaşamasınlar. Biz yaşadık diyoruz ama katlanmayı bilen, sabrı bilen, mücadele ve sıkıntıyı bilen, bizim neslimiz. Yeni nesil dediklerimiz bunları çekemez ancak çekip giderler. Manisa Organize sanayi bölgesi, üniversitesi, tarıma el verişli ovası, havası, suyu, iş imkanları olan bir şehir. Güzel Manisa’mızın milli ve manevi değerlerini, tarihini, sosyo-ekonomik kültürünü en iyi şekilde, gelecek nesillere miras bırakmak istiyoruz.” 


Yeni Manisa Gazetesi


Geri Dön