25 / 04 / 2024

Bahçe nedir?

Bahçe nedir?

Bahçe nedir? Bahçe çeşitleri nelerdir? Sorularınızın yanıtı ve detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...



Bahçe nedir?

Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik kapsamında bahçe çeşitlerine yer veriliyor. Bu yönetmeliğe göre ön bahçe nedir? Yan bahçe nedir? Arka bahçe nedir? Kat bahçesi nedir? Sorularının yanıtı haberimizde bulunuyor.


Ön bahçe

Bina ön cephe hattı ile parselin ön cephesi arasında kalan parsel bölümlerine deniyor. Yoldan yüz alan bütün bahçeler ön bahçe statüsünde bulunuyor. Uygulama imar planında yola olan mesafesi belirlenmemişse en az 5 metre olarak belirleniyor. Plan değişikliği ile kat adedi artırılan yapılarda ön bahçe mesafesi de mevzuatına göre artırılıyor.


Yan bahçe

Parselin ön ve arka bahçeleri dışında kalan bahçelerine deniyor. Konut alanlarında veya konut parsellerine komşu parsellerde en az 3 metre olup, açığa çıkan 4 kattan fazla her kat için yeterli doğal ışıktan faydalanmak üzere her kat için 0.50 cm artırılıyor. 


60.50 metreden yüksek yapılarda bu yönetmeliğin ilgili diğer hükümlerinde yer alan en az mesafelerin altında mesafe belirlenemiyor.


Arka bahçe

Ön bahçeye komşuluğu bulunmayan bina arka cephesi ile arka komşu parsel sınırı arasında kalan parsel bölümüne deniyor. Konut alanlarında veya konut parsellerine komşu parsellerde en az 3 metre olup, açığa çıkan 4 kattan fazla her kat için yeterli doğal ışıktan faydalanmak üzere her kat için 0.50 cm artırılıyor.


60.50 metreden yüksek yapılarda bu Yönetmeliğin ilgili diğer hükümlerinde yer alan en az mesafelerin altında mesafe belirlenemiyor.


Kat bahçesi

Binalarda yeşil bir görünüm elde etmek ve bina içinde yeşil doku ile iç içe yaşanmasını sağlamak amacıyla, binanın cephe veya cephelerinde uzunluğu 3 metreden az olmamak şartı ile her biri en az 10 m² olan katlarda yer alan bahçe düzenlemelerini ifade ediyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön