19 / 04 / 2024

Bahçede kurban kesimi serbest mi?

Bahçede kurban kesimi serbest mi?

2014 yılı kurban hizmetlerinin uygulanmasına dair tebliğ gereğince cadde, sokak ve park gibi kamusal alanlarda kurbanlık hayvan kesimleri yapılamıyor. Peki, bahçede kurban kesimi serbest mi?



Bahçede kurban kesimi serbest mi?

2014 yılı kurban hizmetlerinin uygulanmasına dair tebliğ, 2014 yılı Kurban Bayramı münasebetiyle ibadet amaçlı kurban kesmek isteyenlerin kurbanlarını dinî hükümlere, sağlık şartlarına ve çevre temizliğine uygun olarak hayvana en az acı verecek şekilde kesmelerine veya vekâlet yoluyla kestirmelerine yardımcı olunması, kurban satış ve kesim yerlerinin belirlenmesi, kesim yapacak kişilerin eğitilmesi ve bu konulara ilişkin diğer hususlarla ilgili tedbirlerin alınmasını amaçlıyor.


Tebliğ gereğince cadde, sokak ve park gibi kamusal alanlarda kurbanlık hayvan kesimleri yapılamıyor. Peki, bahçede kurban kesimi serbest mi? 


Bahçede kurban kesilebiliyor. Ancak bahçede kurban kesmek için de bazı kurallara uyulması gerekiyor. Kurbanlık hayvanlar, belediyelerden çalışma izni almış mezbaha ve kombinalar ile Komisyonların belirlediği kesim yerlerinde; köylerde ve belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde ise cadde, sokak ve parka bakmamak kaydıyla kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde ehil kişilerce kesiliyor.


Etrafı kapatılmış özel mülk veya bahçesinde kurban keseceklerin uyması gereken kurallar

MADDE 16 – (1) Kesim yeri beton, beton asfalt vb. sızdırmaz malzemeden olur, çıkan kanın toprağa dağılmasını önlemek üzere hemen toprakla kapatılır, gerektiğinde kireçlenir.


(2) Kurbandan çıkan kullanılmayacak olan işkembe ve diğer benzeri atıklar sızdırmaz, dayanıklı yüksek yoğunluklu polietilen siyah torbalara 2/3 oranında konulur, gerektiğinde ikinci torba kullanılır, ağzı iyice kapatılıp bağlanır ve bayram süresince düzenli olarak hizmet verecek olan belediye temizlik ekiplerine teslim edilir.


(3) Kesim sonunda kesim mahalli kanlı ve kirlenmiş bir durumda bırakılmaz, kan izi kalmayacak şekilde temizlenir, gerektiğinde kireçlenir.


(4) Kurban derilerinin taşınması esnasında kan sızmalarına ve çevre kirliliğine neden olunmaması yönünde tedbir alınır.


Kurban kesim yerleri yönetmeliği!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön