24 / 04 / 2024

Bakan Alaboyun: Akkuyu Nükleer Santrali'nde sorun yok!

Bakan Alaboyun: Akkuyu Nükleer Santrali'nde sorun yok!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alaboyun, 'Akkuyu ile herhangi bir sorunumuz yok. ÇED raporu alındı, liman inşaatı devam ediyor, lojmanların inşaatı da devam edecek' dedi.




Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, nükleer enerjinin Türkiye için önemli olduğunu belirtti. Suriye nedeniyle Rusya ile Türkiye arasında yaşanan gelişmelerden sonra Mersin Akkuyu Nükleer Santrali'nin yapımında herhangi bir sorun olmadığını vurgulayan Alaboyun, "Akkuyu ile herhangi bir sorunumuz yok. ÇED raporu alındı, liman inşaatı da devam ediyor, lojmanların inşaatı da devam edecek" şeklinde konuştu.


Akkuyu Nükleer Santrali inşaatı için Rusya'nın, Türkiye Atom Enerjisi Kurumuna (TAEK) 10 bin sayfanın üzerinde bir doküman sunduğunu dile getiren Alaboyun, "Bu raporun incelenmesi 1,5-2 yıl kadar bir zaman alacak, ondan sonra da nükleer inşaatına geçilecek, sorunsuz şekilde devam ediliyor, Akkuyu bizim için çok önemli, Türkiye'nin ilk nükleer santralidir, 4 bin 800 megavatlık bir tesis ve şu anda bitmiş olsa ülkenin elektrik ihtiyacının yüzde 14'ünü karşılıyor, bu kadar da büyük bir proje" dedi.



 "Nükleer enerji bizim olmazsa olmazımız"


Enerji arz güvenliğinin sağlanması için enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi gerektiğine dikkati çeken Alaboyun, şöyle devam etti:


"Bütün dünyada enerji kaynakları çeşitlendirilmeye çalışılıyor, biz bir taraftan Rusya'dan, İran'dan, Cezayir'den ve Katar'dan doğalgaz alalım diyoruz, ülke bazında bir çeşitlendirme bu. Bir de enerjiyi ham maddesine göre çeşitlendirmeye çalışıyoruz. bir taraftan kömür bir taraftan petrol bir taraftan nükleer gibi. Belli santraller var ki bunlar baz santraller. Nedir baz santraller mesela şu lambanın 8 bin 760 saat yanması lazım, bizler Enerji Bakanlığı olarak buraya 8 bin 760 saat elektrik sağlamamız lazım. Güneş, rüzgardan ve hidrolik santrallerden elde edilen enerjinin güneşli gün sayısı, rüzgarın kuvveti ve su rejimindeki değişkenliklere göre değişebiliyor ama bize 8 bin 760 saat elektrik sağlayacak tesislere ihtiyacımız var, bunu sağlayacak doğalgaz tesislerimiz, kömür santrallerimiz var, bu santrallerin yanında güneşten, rüzgardan ve hidrolikten maksimum düzeyde yararlanmak istiyoruz, stratejimiz bu."


Bu anlamda Türkiye için nükleer enerjinin de kömüre dayalı tesislerin de olmazsa olmaz ihtiyaç olduğunu dile getiren Alaboyun, "Şu an bizim 72 ila 73 bin megavatlık bir kapasitemiz var, bunu 2023'te 122 bin megavata çıkartacağız. Bu hedef 61 megavatta iken dillendirildi, yani 2 katına çıkarılması hedeflendi, bununla ilgili çabamız var" şeklinde konuştu.


Enerji arz güvenliği anlamında şu anda Türkiye'de bir sıkıntı olmadığını aktaran Alaboyun, "Rüzgarın az olduğu dönemlerde ki rüzgar daha çok ilkbahar ve sonhabar dönemlerinde eser, güneşimiz her ne kadar fazla olsa da güneşten elektrik üreten çok az tesisimiz var, buna ek olarak da su rejiminin az olduğu dönemler olabiliyor. Bu durumda kömür, doğalgaz santrallerine yükleniyorsunuz, dolayısıyla nükleer enerji bizim için olmazsa olmaz" değerlendirmesinde bulundu.


AA




Geri Dön