19 / 04 / 2024

Bakan Eroğlu: İstanbul ve Ankara'da su sorunu yok!

Bakan Eroğlu: İstanbul ve Ankara'da su sorunu yok!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul'da barajların doluluk oranının yüzde 33, Ankara'da ise yüzde 24,6 olduğunu söyledi. Bu oranların geçen yıla göre düşük olduğunu belirten Eroğlu, ocaktan sonra yağışların artmasını beklediklerini kaydetti..




Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul'da barajların doluluk oranının yüzde 33, Ankara'da ise yüzde 24,6 olduğunu söyledi. Bu oranların geçen yıla göre düşük olduğunu belirten Eroğlu, ocak ayından sonra yağışların artmasını beklediklerini kaydetti. Buna rağmen vatandaşların korkacağı bir durumun olmadığını ifade eden Eroğlu, "Ankara’da suyumuz var, yeterli. Kesikköprü Barajı ve Gerede’den 32 kilometrelik Çamlıdere Barajı'na bir hattımız var. Dolayısıyla, Ankara’da da bir problem yok. İstanbul ile ilgili ciddi bir işletme programı hazırladık. Dün oturduk, İstanbul’u susuz bırakmamak için ne gerekiyorsa, onu yapacağız. Bir Melen Barajı’nı inşa ediyoruz. Bir iki sürprizimiz var ama yarın Kadir Topbaş ile birlikte açıklayacağız. Onun için merak etmeyin, susuz bırakmayız.” dedi. 


Bakan Eroğlu, basın mensupları ile kahvaltıda bir araya geldi. Bakanlıkta gerçekleşen toplantıda Eroğlu, yağışlar hakkında bilgi verdi. Türkiye’de yılda ortalama 646 milimetre yağış düştüğünü aktaran Eroğlu, 2013 yılında yağışın ortalamanın altında kaldığını söyledi. Eroğlu, bu yıl ki yağış beklentileri ile ilgili olarak ise önümüzdeki aylarda ortalama civarlarında yağış olacağını tahmin ettiklerini belirtti.


BARAJLARDAKİ DOLULUK ORANLARI


Şehirlerin son durumu hakkında da bilgi veren Eroğlu, barajların doluluk oranı ile ilgili olarak, İstanbul’da geçen sene bu vakitler yüzde 63 oranında doluyken bu sene yüzde 33 civarında doluluk olduğu bilgisi verdi. Eroğlu, Ankara’da geçen yıl yüzde 28 olan baraj doluluk oranın da bu yıl bu aylarda yüzde 24,6 olduğunu bildirdi. 


"YARIN KADİR TOPBAŞ İLE DEĞERLENDİRME YAPACAĞIZ"


Yarın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile birlikte değerlendirme yapacakları kaydeden Eroğlu, İstanbul’un 16 milyonu aşkın vatandaşın yaşadığını onun için önemli bir şehir olduğunu dile getirdi. Vatandaşların korkacağı bir durumun olmadığını vurgulayan Eroğlu, özellikle bu ayların baraj seviyelerinin en düşük olduğu aylar olduğu bilgisinin altını çizerek, ocak ayından sonra bu oranların artacağını ifade etti.


Yağışların pazar günü İzmir’den başladığını, İskenderun’a kadar olan sahil içerisinde yağış beklediklerini aktaran Eroğlu, arkasından pazartesi gününden itibaren Trakya’da ve salı gününden itibaren de Türkiye genelinde yağmur beklediklerini söyledi. 


"İSTANBUL VE ANKARA'DA SU SORUNU YOK"


Yağış olmasa İstanbul,  Ankara  ve  İzmir  gibi büyükşehirlerin yakın zamanda susuz kalabileceği yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine Eroğlu, “Vatandaşın geçmişte çok su sıkıntısı yaşadığını hatırlatarak, Bu sene İzmir ile ilgili bir problem yok. Çünkü Gördes’te suyumuz var. Bursa’da Nilüfer Barajı'nı inşa ettik, bu olmasaydı Bursa bugün susuz kalabilirdi. Daha sonra, 2007 yılı kuraklığı sonrasında açılan kuyular var. Bursa’nın bir su sorunu yok. Ankara’da da bir problem yok. Ankara’da suyumuz var, yeterli. Kesikköprü Barajı ve Gerede’den 32 kilometrelik Çamlıdere Barajı'na bir hattımız var. Dolayısıyla, Ankara’da da bir problem yok. İstanbul hala ciddi bir göç alıyor. İstanbul ile ilgili ciddi bir işletme programı hazırladık. Dün oturduk İstanbul’u susuz bırakmamak için ne gerekiyorsa, onu yapacağız. Bir Melen Barajı’nı inşa ediyoruz. Bir iki sürprizimiz var ama yarın Kadir Topbaş ile birlikte açıklayacağız. Onun için merak etmeyin susuz bırakmayız.”


“TARIM ÜRÜNLERİNDEKİ FİYAT ARTIŞI YAĞIŞTAN DEĞİL”


Yağışın olmamasının tarım sektörü üzerindeki olumsuz etkisini değerlendiren Eroğlu, sulamada bir sıkıntı olmayacağını, bin günde bin gölet seferberliğine girileceği örneğini verdi. Bu kuraklığa rağmen sulama barajlarının yüzde 46 oranında dolu olduğunu belirten Eroğlu, tarım ürünlerindeki fiyat artışlarının sulamadan kaynaklanmadığını, çiftçilerin ürün planlaması yapması gerektiğini ifade etti. 


Sonuç Haber


Geri Dön