25 / 04 / 2024

Bakan Sarı'dan TOKİ Suriçi iddialarına yanıt!

Bakan Sarı'dan TOKİ Suriçi iddialarına yanıt!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, "Toplu konutun Suriçi'nde gerçekleşeceği düşüncesi tamamen yanlıştır. Toplu konutların Suriçi'nde hiçbir yeri yoktur." dedi. İşte Bakan'ın açıklaması...



Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, "Toplu konutun Suriçi'nde gerçekleşeceği düşüncesi tamamen yanlıştır. Toplu konutların Suriçi'nde hiçbir yeri yoktur. TOKİ'nin yapacağı konutlar, Sur'un ilçe sınırları dışında belli rezerv alanlardaki mahallelerdedir" dedi.


Sarı, Çelik Yapıların Tasarım, Hesap ve Yapım Esasları Yönetmeliği'nin hazırlanmasında katkı sağlayan akademisyen ve sektör temsilcilerini, bakanlık toplantı salonunda kabul etti.


Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan yönetmeliğin, Türkiye'nin 36 yıllık özlemini giderdiğini belirten Sarı, yönetmelikle, çelik yapıların uygulanmasının dünya seviyesine taşınmasının hedeflendiğini söyledi.


Türkiye'nin hedeflerine ulaşmasında inşaat sektörünün önemli yeri bulunduğunu ifade eden Sarı, sektörde de çelik yapıların payının her geçen gün arttığına dikkati çekti.


Sektörün ihtiyaçlarının karşılanmasına dönük planladıkları yönetmeliğin 1 Eylül 2016'dan itibaren yürürlüğe gireceğini bildiren Sarı, şunları kaydetti:


"Yönetmelikte 3 önemli konuyu özellikle kendimize hedef olarak belirledik. Bunlardan ilki kompozit yapı elemanları ve yapı sistemlerinin yeterli güvenlikte tasarlanmasıdır. İkincisi ülkemizdeki mühendislik bilgi birikimi göz ardı edilmeden ortak bir tasarım yaklaşımının kullanılması ve kontrol edilebilir hale gelmesi. Üçüncüsü ise proje ve müşavirlik firmalarımız ile çelik sektörümüzün uluslararası pazarlardaki rekabet gücünün artırılmasıdır. Bundan dolayı yönetmeliğin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim."


- "Vatandaşın mağduriyeti en kısa zamanda giderilecek"


Bakan Sarı, Silopi'de operasyonların sona erdiğini ve hayatın normalleştiğini anımsattı.


İçişleri Bakanlığı ve Şırnak Valiliğinin talebiyle bakanlık olarak toplam 72 kişiden oluşan 23 ayrı ekibi Silopi'ye gönderdiklerini anlatan Sarı, uzman ekiplerin 10 gün süren çalışmalar sonucunda zarar tespiti yaptığını belirtti.


Ekiplerin, ilgili birimler ve muhtarlarla bölgedeki yapıları tek tek inceleyip tutanak tuttuğunu vurgulayan Sarı, şöyle devam etti:


"Bu tutanakların bir nüshasını bakanlığımıza getirdiler. Diğer bir nüshasını ilgili kaymakamlık ve valiliğe verdiler. Bu zarar tespit çalışması sonucunda 27 yıkık, 342 de ağır hasarlı bina görüldü. Toplam maliyet daha sonraki günlerde netleşecek. Burada hızlı bir biçimde rezerv alan çalışmaları da gerçekleştirdik. Hızlı bir biçimde kentsel dönüşüm kapsamına alıp, burada zarar görmüş binaların yerine yeni konut inşaatları gerçekleştirilecek ve vatandaşlarımızın mağduriyetleri en kısa zamanda giderilecek."


- "Tescilli binaların benzeri yapılaşma olacak"


Cizre ve Sur'da da en kısa sürede hayatın normale döneceğini dile getiren Sarı, "Silopi ve Cizre için gerçekleştirdiğimiz kentsel dönüşüm çalışması ayrı bir kategoride. Ama Sur için yaptığımız çalışma tamamen Suriçi bölgesine özgü bir çalışma. Burada kesinlikle ve kesinlikle bir kentsel dönüşüm söz konusu değil" diye konuştu.


Bölge halkını yanlış yönlendiren buna ilişkin haberleri de düzeltmek istediğini ifade eden Sarı, şu bilgileri verdi:


"Sur'da yapacağımız çalışma, kentsel sit alanı ilan edilmiş bölgede koruma amaçlı yapılmış imar planlarının uygulanmasıdır. Bu çalışma 2012 öncesinde de devam etmekteydi. 2012, Büyükşehir Belediyesi ve Sur ilçe belediyesinin koruma imar planını onayladığı tarihtir. Bu koruma imar planında Suriçi'ndeki bina yüksekliklerine kadar her şey tespit edilmiş ve belirtilmiştir. Ortalama bina yükseklikleri konutlarda zemin artı 1 kat, iş yerlerinde zemin artı 2 kat şeklindedir. Toplu konutun Suriçi'nde gerçekleşeceği düşüncesi tamamen yanlıştır. Toplu konutların Suriçi'nde hiçbir yeri yoktur. TOKİ'nin yapacağı konutlar, Sur'un ilçe sınırları dışında belli rezerv alanlardaki mahallelerdedir. Sur'un içinde toplu konutla ilgili hiçbir yapı yapılmayacaktır. Tam tersi Suriçi'nde, yörenin mimarisine uygun tescilli binaların benzerinin devamı şeklinde bir yapılaşma olacaktır."


Bakan Sarı, konuşmaların ardından, yönetmeliğin hazırlanmasına katkı sağlayan akademisyenlere plaket takdim etti.


AA




Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Silopide 27 yıkık, 343 ağır hasarlı bina tespit edildiğini söyleyen Çevre Bakanı Sarı, "Sur'da tamamen kendine özgü ve yörenin mimarisine uygun çalışma yapılacak. Toplu konut yapılmayacak" dedi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, terörle mücadele master planı kapsamında Silopi ve Sur'da yapılacak onarım çalışmalarına yönelik açıklamalarda bulundu. Silopi'de 27 yıkık, 343 de ağır hasarlı bina tespit edildiğini aktaran Bakan Sarı, buranın hızlı bir şekilde kentsel dönüşüm kapsamına alınacağını ve zarar gören binaların yerine konutlar inşa edileceğini açıkladı. Sur'da ise yörenin mimarisine uygun bambaşka bir çalışma yürütüleceğini söyleyen Sarı, "Toplu konutların Suriçi'nde yeri yoktur. TOKİ'nin yapacağı konutlar, Sur'un ilçe sınırları dışında belli rezerv alanlardaki mahallelerdedir. Tam tersi Suriçi'nde, yörenin mimarisine uygun tescilli binaların benzerinin devamı şeklinde bir yapılaşma olacaktır" dedi. 


27 YIKIK BİNA VAR 

Bakanlıkta gazetecilerin Silopi ve Sur'a yönelik sorularını yanıtlayan Sarı, Silopi'de operasyonların sona erdiğini ve hayatın normalleştiğini hatırlatarak, 72 kişiden oluşan 23 ayrı ekibi Silopi'ye gönderdiklerini, ekiplerin 10 gün süren çalışmalar sonucunda zarar tespiti yaptığını belirtti. Sarı, "Zarar tespit çalışması sonucunda 27 yıkık, 342 de ağır hasarlı bina görüldü. Toplam maliyet daha sonra netleşecek. Burayı hızlı bir biçimde kentsel dönüşüm kapsamına alıp, zarar görmüş binaların yerine yeni konut inşaatları gerçekleştirilecek ve vatandaşlarımızın mağduriyetleri en kısa zamanda giderilecek" diye konuştu. 


TOPLU KONUT YOK 

Bakan Sarı, Sur'da ise tamamen kendine özgü bir çalışmanın yürütüleceğini vurguladı. Sarı süreçle ilgili şu bilgileri verdi: "Sur için yaptığımız çalışma Suriçi bölgesine özgü bir çalışma. Burada kesinlikle bir kentsel dönüşüm söz konusu değil. Sur'da yapacağımız çalışma, kentsel sit alanı ilan edilmiş bölgede koruma amaçlı yapılmış imar planlarının uygulanmasıdır. Toplu konutların Suriçi'nde hiçbir yeri yoktur. TOKİ'nin yapacağı konutlar, Sur'un ilçe sınırları dışında belli rezerv alanlardaki mahallelerdedir. Sur'un içinde toplu konutla ilgili hiçbir yapı yapılmayacaktır. Tam tersi Suriçi'nde, yörenin mimarisine uygun tescilli binaların benzerinin devamı şeklinde bir yapılaşma olacaktır." 


Sabah


Haber Milliyet gazetesinde şöyle yer aldı;


Sur’da  TOKİ  yok


Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Silopi’de yaptıkları zarar tespit çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Diyarbakır’ın Sur bölgesindeki kentsel yenileme çalışmalarına yönelik de bilgiler veren Sarı, toplu konutların Sur’da kesinlikle olmayacağını belirterek, “Toplu konutlar ve TOKİ başkanlığımızın yapacağı konutlar Sur’un ilçe sınırları dışında belli rezerv alanlardaki mahallelerdedir. Sur’un içinde toplu konut ile ilgili hiçbir yapı yapılmayacaktır. Tam tersi Sur’un içinde bölgenin mimarisine yörenin mimarisine Sur’un mimarisine uygun tescilli binaların benzeri ve yörenin mimarisinin de sonuçlarının da ortaya çıkmış korunması gereken binaların devamı şeklinde bir yapılışıma olacaktır” dedi.

Özel çalışma alanı

Suriçi Bölgesine özel bir çalışma yapılacağını anlatan Sarı, kentsel dönüşümün söz konusu olmadığını kaydetti. Sarı, “Sur’da yapacağımız çalışma kentsel sit alanı ilan edilmiş bölgede koruma amaçlı yapılmış imar uygulama planlarının uygulanmasıdır ki bu çalışma 2012 öncesinde de devam etmektedir. 2012’den sonra da devam etmektedir.” diye konuştu. 
 
 
Ekipler Silopi’de...

Bakan Sarı, Silopi’de hayatın normale döndüğünü belirterek, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bugün Mardin’de eylem planlarını sunacağını dile getirdi. Sarı, “23 Ekipten oluşan 72 personelimiz Silopi’de zarar tespit çalışmasını tamamladı. 27 adet yıkık bina 342 ağır hasarlı bina tespit edildi. Buradaki zarar görmüş binalarımızın yerlerine yeni konutlar inşa edilecek ve vatandaşlarımızın mağduriyetleri en kısa zamanda giderilecek” dedi.

Milliyet


Haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı," Toplu konutların Sur içerisinde hiçbir şekilde yeri yoktur. Toplu konutlar ve TOKİ başkanlığımızın yapacağı konutlar Sur’un ilçe sınırları dışında belli rezerv alanlardaki mahallelerdedir. Sur'un içinde toplu konut ile ilgili hiçbir yapı yapılmayacaktır" dedi.

Bakan Sarı, Çelik Yapıların Tasarım  ve Uyguluma Yönetmeliği'ne katkı sağlayan üniversite, STK ve sektör temsilcileri ile yaptığı toplantıda basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bakan Sarı, Silopi'deki zarar tespit çalışmalarına ve Sur bölgesine ilişkin bir soru üzerine, "Silopi’de operasyonlar sona erdi. Orada hayat artık normalleşti. Sayın Başbakanımız yarın Allah kısmet ederse Mardin’de eylem planımızın sunumunu yapacak. Biz uzun zamandan beri ilgili bakanlıklar ile birlikte bu konu üzerinde çalışıyoruz. 23 ekipten oluşan 72 personelimiz Silopi’de zarar tespit çalışmasını tamamladı. Silopi’de de operasyonların sona ermesi ile birlikte İçişleri Bakanlığımızın ve valiliğimizin talebi üzerine yaklaşık 23 ekipten oluşan ve toplam 72 kişiden oluşan kadromuzu Türkiye genelinde toparlayıp Silopi’ye gönderdik. Burada 10 gün süren çalışma sonucunda zarar ve ziyan tespit çalışması gerçekleştirdiler. Tek tek her bir bölgedeki zarar gören binaları tespit ettiler. İlgili birimler ve özellikle muhtarlarla tutanak tuttular. Bu tutanakların bir nüshasını bakanlığımıza getirdiler. Diğer bir nüshasını ilgili kaymakamlıklarımıza ve valiliklerimize gönderdiler" diye konuştu. 
 
"27 adet yıkık bina, 342 ağır hasarlı bina tespit edildi" diyen Bakan Sarı şunları kaydetti: "Bu çalışmalar sonucunda genel olarak rakam anlamında verdiğimiz zaman 27 adet yıkık bina, 342 adette ağır hasarlı zarar tespit çalışması sonucunda tespit ettiğimiz bina var. Binaların durumu ile ilgili daha sonraki günlerde hem bakanlığımız çalışmaları ile hem de valiliğimiz çalışmaları ile netleşecek. Biz burada hızlı bir biçimde rezerv alan çalışmaları da gerçekleştirdik. Giden ekiplerimizden Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğümüz hem de Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğümüz bölgede çalışmalarını yaptılar, rezerv alan tespitlerini gerçekleştirdiler. Hızlı bir biçimde kentsel dönüşüm kapsamına alıp buradaki zarar görmüş binalarımızın yerlerine yeni konutlar inşa edilecek ve vatandaşlarımızın mağduriyetleri en kısa zamanda giderilecek. Tabi ki bunun yanında siz de biliyorsunuz basında sürekli takip ettiğiniz gibi diğer bakanlıklarımız da bölgeye her türlü yardımı yapıyorlar. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız başta olmak üzere. Bu yardımlar hayat normalleşinceye kadar devam edecek. Silopi’de hayat normalleş durumda. Bundan sonraki süreçte en kısa zamanda Cizre ve Sur’da da hayatın normalleştiği, vatandaşlarımızın huzur ve güven dolu bir ortamda hayatlarını geçirdiği bir yaşam kalitesine sahip olacaklar. Hayatlarını geçirdiği bir yaşam kalitesine sahip olacaklar. Burada Silopi ve Cizre için gerçekleştirdiğimiz kentsel dönüşüm çalışması ayrı bir kategoridedir. Ama Sur için özellikle siz sorduğunuz için ve yeri geldiği için söylüyorum. Yaptığımız çalışma tamamen Suriçi bölgesine özel bir çalışmadır. Burada kesinlikle ve kesinlikle bir kentsel dönüşüm söz konusu değildir."
 
Suriçi bölgesine özel bir çalışma yapılacağını vurgulayan Sarı, bölgede kentsel dönüşümün sözkonusu olmadığını kaydetti. “Basında ve bölge halkında yanlış yönlendirilen bu haberleri bu vesileyle de düzeltmek istiyorum” diyen Bakan Sarı, “Sur'da yapacağımız çalışma kentsel sit alanı ilan edilmiş bölgede koruma amaçlı yapılmış imar uygulama planlarının uygulanmasıdır ki, bu çalışma 2012 öncesinde de devam etmektedir. 2012’den sonra da devam etmektedir. 2012 tarihini neden veriyorum. 2012 tarihi Büyükşehir Belediyesi ve Sur İlçe Belediyesi’nin koruma imar planını onayladığı tarihtir. Bu koruma imar planı da Sur içindeki bina yüksekliklerine kadar her şey tespit edilmiş ve belirtilmiştir. Ortalama bina yükseklikleri konutlarda zemin artı bir kat, iş yerlerinde zemin artı 2 kat şeklindedir. O yüzden basında yanlış şekilde aktarılan veya vatandaşlarımızın yanlış anladığı toplu konutun Sur içerisinde gerçekleşeceği düşüncesi tamamen yanlıştır" diye konuştu. 
 

"TOPLU KONUT SUR'DA OLMAYACAK"

 
Bakan Sarı, şöyle devam etti: "Şunu açıkça belirtmek isterim ki toplu konutların Sur içerisinde hiçbir şekilde yeri yoktur. Toplu konutlar ve TOKİ başkanlığımızın yapacağı konutlar Sur’un ilçe sınırları dışında belli rezerv alanlardaki mahallelerdedir. Sur'un içinde toplu konut ile ilgili hiçbir yapı yapılmayacaktır. Tam tersi Sur’un içinde bölgenin mimarisine, yörenin mimarisine, Sur’un mimarisine uygun tescilli binaların benzeri ve yörenin mimarisinin de sonuçlarının da ortaya çıkmış, korunması gereken binaların devamı şeklinde bir yapılışma olacaktır. Bunu da bu vesileyle sizlerin huzurunda tekrar belirtmek isterim. Sur’un içinde toplu konutun yeri yoktur." 

Star


Haber Bugün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet San, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde toplu konut yapılmayacağını söyledi Sur'un tarihi yapısının korunacağını belirten Bakan San, "Toplu konutların Suriçinde hiçbir yeri yok. TOKİ'nin yapacağı konutlar, Sur'un ilçe sınırlan dışında belli rezerv alanlardaki mahallelerde" dedi. Kurdukları ekiplerle bölgede başlattıkları hasar tespit çalışmalarında sona gelindiğini belirten San, Silopi ve Cizre için ayn bir kentsel dönüşüm projesi hazırladıklarını ifade etti. Bakan San, Sur için kesinlikle bir kentsel dönüşümün söz konusu olmayacağım kaydetti. 


Bugün Gazetesi





Haber Dünya Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Çevre ve Şehircilik Bakan Fatma Güldemet Sarı, Diyarbakır Sur'un kentsel SİT alanı olduğunu belirterek. "Sur'un içinde toplu konutla ilgili hiçbir yapı olmayacak. Sur'un içinde toplu konutun yeri yoktur" dedi. Sarı, Silopi'de 27 binanın yıkıldığını. 342 binanın da ağır hasarlı olduğunu belirterek, bunların yerine yeni konut yapacaklarını açıkladı. 



Dünya


Haber Meydan Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Çelik Yapıların Tasarım, Hesap ve Yapım Esasları Yönetmeliğinin hazırlanmasında katkı sağlayan akademisyen, STK ve sektör temsilcileri ile bir araya geldigi toplantıda Silopi'deki zarar tespit çalışmaları ve Sur Bölgesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Cizre ve Sur'da da en kısa sürede hayatın normale döneceğini dile getiren Bakan Sarı, "Silopi ve Cizre için gerçekleştirdiğimiz kentsel dönüşüm çalışması ayrı bir kategoride. Ama Sur için yaptığımız çalışma tamamen Suriçi bölgesine özgü bir çalışma. Burada kesinlikle ve kesinlikle bir kentsel dönüşüm söz konusu değil" diye konuştu.


Meydan Gazetesi

Geri Dön