23 / 04 / 2024

Bakanlık açıkladı: İzmir, susuz kalmayacak!

Bakanlık açıkladı: İzmir, susuz kalmayacak!

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, İzmir'in önemli su kaynaklarından biri olan Gördes Barajı'nın gövdesinde su sızıntısının olmadığını vurgulayarak, ''İzmir, barajlarındaki doluluk oranları ile su problemi olmayan il konumunda bulunuyor'' açıklamasını yaptı.



Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Gördes Barajı'nın gövdesinde herhangi bir su sızıntısının bulunmadığını bildirdi.


Bakanlıktan yapılan açıklamada, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce 15 Aralık 2012 tarihinde tamamlanan Gördes Barajı'nın gövdesi ile ilişkisi olmayan, baraj göl aynasının sağ sahilinde doğal zemin zafiyetinden kaynaklı su sızıntısı olduğunu, bunun 2015 yılında yapılması planlanan çalışmalarla giderileceği belirtildi.


Açıklamada şunlar kaydedildi:


"Gördes Barajı'nın gövdesinde herhangi bir su sızıntısı bulunmuyor. Gördes Barajı'nda su tutma işleminin başlanmasını takip eden aşamalarda baraj göl aynasının sağ sahilinde, jeolojik formasyonun karstik kireç taşı ve mermer ardalanmasından oluşan doğal zemin zafiyetinden kaynaklı su sızıntısı meydana geldi. DSİ Genel Müdürlüğü bu sıkıntıyı gidermek maksadıyla göl alanının sağ yamacında 2013 yılında beton enjeksiyon çalışmaları ile zemin iyileştirme çalışmaları yaptı. Soruna kalıcı çözüm temin etmek maksadıyla da 2015 yılında su sızıntılarının bulunduğu alana beton kaplaması yapılacak. Soruna kalıcı çözüm temin etmek maksadıyla yapılacak çalışmaların ise en kısa sürede tamamlanması hedefleniyor."


-İzmir susuz kalmayacak


İzmir'e, Tahtalı, Balçova, Güzelhisar, Ürkmez, Alaçatı ve Gördes barajlarından yaklaşık 200 milyon metreküp su verildiği dile getirilen açıklamada, ''İzmir, barajlarındaki doluluk oranları ile su problemi olmayan il konumunda bulunuyor" denildi.


Açıklamada, DSİ Genel Müdürlüğü'nün, Gördes Barajı göl aynasının sağ sahilinde zemin iyileştirme çalışmaları aşamasında da İzmir'i susuz bırakmayacak bir programı İZSU ile birlikte yürüteceği, barajın onarımı süresince İzmir'e gerekli olan suyun mevcut diğer kaynaklardan karşılanacağı ifade edildi.


AA




Geri Dön